Kükürtlü Sabun Saç

Kükürtlü Sabun Saç :

1. Fırçalamak ve masaj saç dökülmesini önler.

Doğru. Ancak birtakım şartlara bağlıdır. Eskilerin “Bin fırça darbesi” masalı artık terk edilmiştir. Ucu sivri olmayan ve sentetik maddeden üretilmeyen yumuşak, doğal kıllardan yapılma fırçalar kısa uygulamalarla saçlarda biriken yağ ve kirlerin temizlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda saçların oksijenlenmesini de sağlarlar. Masaja gelince, uygun tekniklerle yapıldığında yararlı olmaktadır.

2. Yağlı ve ince telli saçlar daha çok dökülür.

Yanlış. Saçın ince veya kalın telli oluşu, kuru veya yağsız oluşu kalıtımsal özelliklerdir. Dökülmeyle doğrudan ilişkileri yoktur.

3. Saçı sürekli toplamak saç dökülmesine neden olur.

Doğru. Saç hastalıkları konusunda mevcut kitaplarda sıkı toka, topuz ve at kuyruğuyla gelişen saç dökülmelerine rastlanmaktadır.

4. Yaş dökülmelerinde saç dökülmelerine rastlanır.

Doğru. Bunun en önemli nedeni organizmanın ürettiği dişilik cinsiyet hormonlarının azalmasıdır. Aynı zamanda bir yaşlanma prosesi sonucu saçlı deride mevcut kıl köklerinden küçümsenmeyecek bir miktarı canlılığını yitirmektedir.

5. Denizden sonra duş almamak saç dökülmesine neden olur.

Yanlış. Denizden sonra duş almanı temel amacı, saçlı derideki kum ve tuzu temizlemektir. Duş almamanın saç dökülmesi ile mantıklı bir ilişkili olmaz.

6. Regl dönemibde saçlar dökülür.

Doğru. Regi dönemi psikolojik ve hormonal bakımından kadın için çok duyarlı bir dönemdir. Bu dönemde bir de dış ve iç zararlı etkenler olursa saç dökülmeleri artabilir.

7. Sigara ve alkol saçları döker.

Doğru. Sigara ve alkolün genel sağlığa yaptığı olumsuz etkilerin saç sağlığına da yansıması doğaldır.

8. Vitamin almak saç dökülmesini önler.

Doğru. Özellikle nekahat süresince ve zayıflama rejimi sırasında vücudun vitamine olan ihtiyacı artmıştır. Bu devrelerde gıdalara ilave edilecek vitamin hapları dökülmenin azalmasında yararlı olacaktır. Bilhassa B-5, B8 vitaminini içeren draje ya da kapsüller tercih olunmaktadır.

9. Kükürtlü sabun saç dökülmesini önler.

Yanlış. Tıbbi sabunlar arasında adı geçen kükürt katkılı sabunlar saç yağlanması ve kepeklenmesi konusunda yardımcı malzemelerdir. Saç dökülmesi konusunda bir fonksiyonları yoktur.

10. Jöle saçları döker.

Yanlış. Son zamanlarda şampuan sonrası preparatlar adıyla anılan bir takım ürünlerin geliştirildiği dikkati çekiyor. Bu grup içinde yer alan jölenin farklı özelliği, içinde selülozik maddelerin daha çok bulunmasıdır. Tüm şampuan sonrası preparatlar gibi, jöleden zarar değil, yarar beklenebilir.

11. Zeytinyağı ve bademyağı saç dökülmesini önler.

Yanlış. Ne zeytinyağı ne bademyağı saçlı deriye sürülmek suretiyle hgedef hücreler olan kıl kesesi ve yağ bezine olumlu yada olumsuz etki yapmazlar. Ancak çeşitli etkenlerde zarar görmüş. Kurumuş, matlaşmış, saçlara ufak bir katkıda bulunup, bu görünümlerini rölatif olarak düzeltebilirler.

12. Sık yıkamak saçları döker.

Yanlış. Sağlıklı bir saçın uygun bir ürünle her gün yıkanmasında hiçbir sakına olmadığı gibi, sorunları olan bir saçın uygun olmayan bir ürünle haftada bir bile yıkanması sakıncalı olabilir.

13. Perma saç döker.

Yanlış. Perma saçları dökmez. Yalnız, bilinçsizce, kalitesiz ürünlerle yapılan perma işlemi, saç sapına ait birtakım hasarlar oluşturur. Matlaşıp, kırılmalarına neden olur.

14. Mevsim geçişlerinde saçlar daha fazla dökülür.

Doğru. Doğada hayvanların tüy ve deri değiştirmeleri genelde mevsim değişmelerine isabet eder. İnsanda da buna paralel olarak mevsim geçişlerinde saç dökülmesinde bir artma görülmektedir.

15. Saç dökülmesi irsi olabilir.

Doğru. Saç dökülmesi konusunda hemen herkesin görüş birliğinde olduğu en tutarlı neden budur. Bir Fransız saç uzmanının söylediği gibi, “Sağlıklı saçlara sahip olmak için, sağlıklı saçları olan anne babaya sahip olmak lazım”.

16. Hamilelikte saç dökülmesi doğaldır.

Yanlış. Tam tersine, kadının hamileliği boyunca cildi parlak ve berrak bir görünüm alırken, saçları da daha süratli uzar, kalınlaşır, hacmi artar. Daha önce dökülme varsa bile durur.

17. Stres saçları döker.

Doğru. Gerek ani sıkıntı ve üzüntü, gerekse devamlı gerginli saç dökülmelerinin önemli nedenlerinden biridir.

18. Kabızlık saçları döker.

Doğru. Gıdalarla alınan biyolojik aktif maddeler (Vitamin, mineral) yeterli ölçüde emilemediğinden görülen kabızlık saç dökülmesinde de etkendir. Emilme bozuklukları artı bazı gıdasal toksinlerin atılamaması saç dökülmesini getirir.

19. Kına saç dökülmesini önler.

Yanlış. Kınanın çeşitli saç şampuanları ve losyonlarına bir katkı maddesi olarak eklendiğini görüyoruz. Kınanın saça canlılık ve parlaklık kazandırdığı halk tarafından da bilinir ancak, saç dökülmesini önlemez.

20. Defrisaj saçların dökülmesine neden olur.

Doğru. Ancak olay, kullanılan solüsyonlarla ilgili olmayıp, uygulama sırasında saçların aşırı çekiştirilmeleri ile ilgilidir.

21. Boya saç dökülmesine neden olmaz.

Doğru. Perma yada boya gibi kimyasal maddeler dökülmenin gerçek nedeni olmayıp, görünümde kalitatif değişikliklere neden olmaktadır.

22. Hızlı kilo vermek saç döker.

Doğru. Hızlı zayıflama rejimlerinde görülen saç dökülmelerini hekimler iki ana nedene bağlamaktadırlar. Birincisi protein, ikincisi ise, enerji yetmezliği. Bu yüzden zayıflama rejimlerinde protein ve karbonhidratı dengeli almak gerekir.

23. Fön ve elektrikli bigudi saçları döker.

Yanlış. Aşırı bakım kaygıları içinde fön ve elektrikli bigudi ile yapılan müdahaleler, kırılma ve çatallanma gibi sorunları yaratırken, saçın cansız ve sağlıksız bir görünüm kazanmasına neden olurlar. Ancak dökülme nedeni değildir.

24. Sabunla yıkamak saçları döker.

Yanlış. Atalarımız 20. asrın başlarına kadar şampuan ya da benzer sentetik malzemelerle mi başlarını yıkıyorlardı? Sık sık şampuan değiştirmek saçların dökülmesine yol açar. Çoğunda temizleyici madde olarak bulunan anyonik ve katyonik deterjanlar reaksiyonel yağlanmaya neden olmak suretiyle saç sağlığına olumsuz etki yapra. Bir de sık değiştirme söz konusu, oluca, dökülme gerçekleşebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp