Pelin Otu Faydaları ve Zararları

Pelin Otu Faydaları ve Zararları :

Pelin otu, bileşikgiller familyasındandır. Çok yıllık bir bitki olup takriben 3-10 yıl yaşar. 50-120 cm boyunda, oldukça çok çatallaşan ve grimsi beyaz renkte bir bitkidir. İnce tüylerle kaplı gövdesi kokulu, kabarık çizgili ve gri-yeşil renklidir. Çok ince tüylerle kaplı grimsi ya da beyazımsı yeşil, altı gri renkli ve kokulu olan yaprakları çok parçalı ve almaşık dizilidir. Açık sar renkli küçük çiçekleri salkımlar oluşturur. Silindirik yapılı yassı, küçük ve gri renkli meyvelerinin içinde kahverengimsi gri minik tohumları bulunur. Pelin döktüğü tohumlarıyla çoğalır ya da sonbaharda alınan gövde kalemleriyle çoğaltılır. Pelinin küçük yapraklı dalları özel kokulu ve çok acı lezzetlidir

Pelin Otu Önerilen Hastalıklar
İştahsizlık, sindirim bozuklukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı etkisiyle ünlüdür. Mide yanmasına,mide eşkimesine faydalı olup bağırsak gazlarına giderici etkisi vardır. Kan dolaşamı arttırdığı için vücuda zindelik verir. Karaciğer tembelliğine, tiksintiye iyi gelir. Önemli bir kansızlık ilacıdır. Hastalıktan sonra organizmayı güçlendirir. Hanımlardan adet haline gecekmesine düzenler, beyaz akıntıyı giderir. Ağrılı adet görmeye karşı kullanılabilir. Yüksek ateş ve enfeksiyon durumlarını iyileştirmede çok etkilidir.

Pelin Otu Kullanım Şekli ve Dozu
1 litre sıcak suya, 5-10 gram arası acı pelin otu konur. Aynı karışım, 20 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 çay bardağı içilir. iştah açması beklendiğinde yemeklerden önce, sindirimi uyarması beklendiğinden ise yemekten sonra 1 bardak pelin otu çayı içilir. Soğutulmadan içilmelidir. Nane ile karıştırdılığında etkisi daha çok artar. Sara hastaları için, 1 bardak kaynar suya, 5 gram pelin otu konulup demlemeye bırakılır. Balla tatlandırılarak, günde 2-3 bardak içilir.

Pelin Otu Yan Etkileri
Bitkilerin aşırı dozlardan kullanılması bağımlılık yapar. Bu nedenle uzun ömürlü kullanılması sakıncalıdır. Dikkatli kullanılması gerekir. Süt emziren anneler, çok sağlıklı kişiler, midesi bağırsağı hasta olanlar, böbrek hastaları kesinlikle kullanılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp