Propolis Nasıl Yapılır?

Propolis Nasıl Yapılır? :

Propolis üretimi organik kovanlarda yapılmalıdır. Hijyenik ortamda paslanmaz materyaller kullanılarak elde edilmelidir. Nesim arıcılık olarak kendimize çok güveniyoruz. Propolis kovanların sadece üst kısmından alınmalıdır. Propolis arıların bitki tomurcuk ve filizlerinden topladığı çok kuvvetli virüs öldürücü, bakteri öldürücü, mantar öldürücü organik bir maddedir. Arılar kendilerini çeşitli mikroplardan korunmak için propolis toplarlar. Kovanın içini dezenfekte ederler. Tarlacı işçi arılar propolisi, bitkilerin özellikle tomurcuk ve sürgünlerinden toplarlar. Propolisin temizliğini kontrol etmek için basit bir test yapılabilir. Sert ve katı haldeki propolis iyice ezildikten sonra bir miktar ılık su ile birlikte cam kavanozda iyice çalkalanır. Yabancı maddelerin dibe birikmesi sağlanır.Günümüzde propolis dünya ticaretinde düzenli olarak alınıp satılan bir üründür. Propolisten üretilen kapsül, tablet, granül ilaçtır. Propolis bugün için tıp alanında çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Propolis: Korunan şehir (Yunanca) Arılar kovanda çok çeşitli kullanım amaçlı bitkilerin değişik yerlerinden kısmen yalayarak kısmende toplayarak derlediği içeriğinde çok değişik kimyasal maddelerin olduğu açık sarı dan koyu kahve rengine kadar değişik renklerde olan yapışkan bir madde. Değerli arıcı arkadaşlarım bu güne kadar konuştuğum bir çok ildeki arıcıların hemen hepsi bu yapışkan maddeyi kazıyıp atmışlardır. Uludağ arıcılık dergisinde yayınlanan bir makalede çok ilginç bilgiler var bunlardan bir tanesi asrın buluşu denmesi işin önemini anlatmaya yeter zannedersem. Diş dolgusundan tutun da yanık merhemine kadar..... Ben kurslarda şunu söylüyorum kellere ve ölüme çaresi yok. Bitki tohumlarının uzun süre korunması için kaplanması.... Ne yazık ki arıcılarımızın yeterince bilgilendirilmemesi sonucu şu anda Türkiye piyasasında 15- 30 YTL gibi komik rakamlara alınıyor, işlendikden sonraki fiyatına inanamıyacaksınız, işleyenlerin söylediği içinde posa çok, evet bir miktar posa var ama o posanın kedi, köpek mamalarına ve civciv yemlerine antibiyotik olarak katıldığını söylemiyorlar.

Bakın hiç bir şey yapamazsak ucuz alkolle veya ispirto ile eritip kovanlarımızın dışına sürelim. Hem kovanlarımızı kimyasallardan uzak tutarız, hemde uzun ömürlü olmalarını sağlarız. Çünki ağaç koruyucu özelliği var. Üretimi kolay ama çok fazla üretilmiyor. Kovan başına 600 gram civarında yıllık. Özel üretim malzemeleri (Propolis trapı) piyasada satılıyor. Kovan uçuş deliklerinde baharda çok oluyor, Çerçeve aralarında var. Örtü tahtası kullananlar epeyce üretebilir, tahta araları dolu. Eğer toplamak için trap kullanıyorsanız, buradan propolisleri kolay çıkartabilmek için mutlaka derin dondurucuda bir kaç saat bekletin. Çünkü soğuyan propolis kırılkan oluyor ve çok kolay çıkıyor. Karakavuz köyünde arıcılık yapan Adnan İLİK, ilkbahar bakımını yaparken kovanlarından kazıyarak biriktirdiği Propolisleri ispirto ile eriterek, kovanlarının iç ve dışını bir güzelce boyadı. Bu şekilde kovan içine mikrop öldürücü olarakta iyi bir yöntemdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp