Sarımsağın Kurutulması

Sarımsağın Kurutulması :

Sarımsak Kurutulması

Kurutulacak sarımsaklar, üzeri kauçuk kaplı merdanelerin arasından geçirilerek dişlerine ayrıldıktan sonra hava akımına tutularak kabuklan uçurulur. Daha sonra ince dilimler halinde doğranıp, nemi %6 ya inene kadar soğan kurutulmasında uygulanan yöntemle kurutulur.

Sarımsak kururken, lezzeti yoğunlaşır. Sarımsak soğanları oda sıcaklığında 4-10 ayda kurur. Sarımsağı hızlı kurutmanın üç yöntemi vardır:

• Sıcak, kuru, iyi havalandırılan, güneşsiz bir odada 5mm’lik kalın dilimler halinde kurutun. Bir-iki hafta içinde kuruyacaktır.
• Talimatlarına uyarak yiyecek kurutucusu kullanın.
• Fırında 50° C’yi aşmayan ısıda kuru ve gevrek olana kadar kurutun. (Daha yüksek ısı alliinaza hasar verir.)Kurutulan sarımsağı hava geçirmez bir kapta saklayın. Sarımsağın dondurulması Sarımsağı birkaç aylığına aşağıdaki gibi dondurabilirsiniz:
• Soyulmuş sarımsak dişlerini plastik buzluk poşetinde dondurun. Bu, sarımsak dişlerinin dokusunu hafifçe değiştirir.
• Sarımsak suyunu buz kabında dondurup sonra kalıpları plastik buzluk poşetine koyun.
• Doğradığınız sarımsak dişlerini plastik buzluk poşetinde dondurun. Kullanmak istediğinizde, ihtiyacınız kadarını rendeleyin ya da kopartın.
• Soyulmuş sarımsak dişlerini kapaklı bir buzluk kabında yağla dondurun.
• Ezilmiş sanmsağı sızma zeytinyağıyla karıştırıp (orta boy bir sarımsak soğanının dişleri için altı yemek kaşığı yağ) dondurun. Bu karışımı plastik buzluk poşetinde dondurun. Kullanmak istediğinizde, ihtiyacınız kadarını kazıyarak alın.Her parçayı etiketleyip tarih koymayı unutmayın.

Sarımsak Tozu

Kaliteli sarımsak tozuyla kalitesiz arasında ciddi yoğunluk ve tat farkı vardır. Bunu hemen anlarsınız. Bir alışıtığınızda biber kadar sarısmsak tozuda kullanmaya başlarsınız. Alışın, çünkü sarımsak tozu güzeldir. Sarımsağın kokusu hariç yemeğe herşeyi katar.

Kokudan bahsetmişken, bu tarifte sarımsakları kurutma esnasında eviniz birazcık sarımsak kokabilir. Bu yüzden mutfağın kapısını kapatın.

2 tane bütün sarımsağı alıp soyun dişlere ayırın. Sarımsakları olabildiğince ince ve yassı dilimleyin. Yağlı kağıt üzerine dizip, fırına koyucağız.

Dikkat!! Mini fırın kullanmanızı öneririm. Fırın uzun çalışacak. Bu noktada fırını fan çalışacak şekilde 50 dereceye ayarlayıp kapağı içerde oluşan nemi dışarıya atıcak kadar açık bırakmak ger
ekiyor. İçerdeki hava sirkülasyonu oluşacak buharı dışarı atıp kızarmasını engelleyecektir.

Tüm dilimlerin iyice kuruması gerekmektedir. 4 saat veya daha fazla sürebilir. 2 saatte bir dilimleri ters çevirmek gerekiyor. Yağlı kağıdı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

Dilimler iyice kuruduktan sonra, tümünü alıp soğumasını bekleyin. Daha sonrada isterseniz havanda, isterseniz sadece baharatlar için ayırdığınız kahve çekme aletinde toz haline getirebilirsiniz. Bunuda hava almayan bir kapta saklayınız.

Nem almaması çok önemli.

Bu tarifin aynısını soğanada uygulayabilirsiniz. Fakat soğan daha çok su içerdiğinden 4 5 orta boy soğandan ancak 4 5 yemek kaşığı toz çıkıyor. Denemeye değer mi bilmem, ama alışık olmadığınız lezzetli bir soğan tadıyla karşılaşıyorsunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp