Semizotu Ekimi Nasıl Olur?

Semizotu ekimi nasıl olur; tohum ekiminden sonra düzenli takipte bulunup hasat zamanına dikkat edilmesi gerekmektedir. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

Tohum üretimi sebze olarak değerlendirilen semizotu üretimi şeklinde olur. Bitkiler hasat edilmeden bırakılır. Böylece gövde ve yan dalların gelişmesine izin verilir. Tohumluk üretimde birim alandaki bitki sayısının Pazar üretimine göre daha az olmasına özen gösterilmelidir. Üreticiler ayrı özel tohumluk parseli oluşturmadan Pazar için yapılan üretimde seyreltme şeklinde yaptıkları hasattan sonra arta kalan bitkileri tohumluk olarak ayırırlar. Seyrek gelişen semizotu bitkileri bol yan dal oluşturarak gelişirler ve mayıs-haziran aylarında bol bol çiçek açarlar. Tozlanma ve döllenmeyi tamamlayan çiçekler kapsül şeklinde meyve oluşturlar ve bu kapsüllerin içinde çok sayıda tohum bulunur. Temmuz-Ağustos aylarında başta yeşil ve açık sarı olan bu kapsüller kahverengiye dönerek olgunlaşırlar. Bu dönemde mutlaka hasat yapılmalıdır. Hasat gecikirse kapsüllerin tepesi açılır ve tohumlar dökülür. Belirtilen bu dönemde gövde ile birlikte hasat edilen kapsüller gölge bir yerde örtü üzerinde kurutularak kapsüllerin açılması ve tohumların dökülmesi sağlanır. Kurutma süresince açılmayan kapsüller ise hafif vurularak açılır ve bütün tohumlar silkelenerek çıkarılır. Bitki artıklarından ayrılan tohumlar temizlenerek paketlenir. Tohum verimi ortalama 10-15 kg dır.

Semizotu yetiştiriciliği için, toprak 10-20 cm derinliğinde işlenir. Gübrelenir ve tavalar yapılır. Tavalara, bizde serpme tohum atılır. Mümkün olduğunca düzgün ekim yapılmalıdır. Acemi kişiler tohum ekimi yapacaksa, tohumu kumla karıştırıp atmalarında düzgün bir tohum ekimi için yarar vardır. Dış ülkelerde kaplanmış tohumlar mibzerle ekilir veya ince kumla karıştırılmış tohumlar şişelere doldurulur ve şişelerdeki tohum arazi üzerine saçılır. Tabiatıyla semizotunda da sıraya ekim en idealidir. Sıra arası 20-30 cm mesafede açılan çizgilere, sıra üzeri bolca tohum atılır. Üstü kapatılıp, toprak hafifçe bastırılır ve sonra sulanır. Tohum ekiminden 50-70 gün arasında hasat zamanı gelir. Bizde tarlanın tamamı hasat edilir ve arkasından başka kültüre geçilir. Bazı dış ülkelerde kesilerek hasat yapılır. Kalan kısımlar tekrar sürer. Böylece semizotu birkaç kez biçilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp