Yulaf Tozu

Yulaf Tozu :

Yulaf: Buğdaygiller familyasından; daha ziyade hayvan olarak yetiştirilen otsu bir bitkidir. Nişasta bakımından zengindir. Otsu bir tahıl bitkisi olan yulaf, bol miktarda nişasta içerir.

B grubu vitaminler ile başta kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri olmak üzere mineraller bakımından da zengindir.
Yetiştirildiği Yerler: Yurdumuzda üretimi daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılmaktadır.Toplanması-Saklanması: Haziranda çiçeklenmeye başlayan bitki, tane oluşturmadan, yani henüz yeşilken, yerden bir karış yukardan kesilir, demetler halinde gölgelik bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra ince ince kıyılıp saklanır. Yulaf Nasıl Kullanılır?

Yulaftan yulaf ezmesi, unu ve ekmeği yapılabilir. Yulaf lapa haline getirilip çıbanların üzerine konursa faydası görülür. Yulaf çayı vücuda kuvvet verir, idrarı arttırır ve kabızlığı giderir. Yulaf unu özellikle çocuk mamalarında kullanılır. Yulaf ya da yulaf unu kaynatılıp elde edilen su süzülüp banyo suyuna katılırsa cildi korur, rahatlatır ve yumuşatır.

Ciltteki kızarıklık ve kaşıntıları giderir.sifalibitkileriniz.com Bebeklerdeki pişiklerde de etkilidir. Kuru yulaf taneleri su veya sütle kaynatılıp yulaf lapası yapılarak ya da taneleri ezilip yulaf ezmesi şeklinde içine bal, şeker ya da meyve katılarak yenir.Yulaf Çayı: 1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür.

Günde 3-4 bardak, tatlandırılmadan ve sıcak olarak içilir. Yulaf Tentürü: 1-2 litrelik bir şişe boğazına kadar ince kıyılmış yeşil yulaf bitkisiyle doldurulur ve üstüne 70 derecelik etil alkol eklenir. Alkol, bitkilerin üstüne çıkmalıdır. Sıcak bir ortamda 14 gün kadar bekletilir ve arada bir çalkalanır. Daha sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Tentür artık kullanıma hazırdır. Ama, tentür kullanımında alkol alındığının unutulmaması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp