Romatizma

Genellikle eklem, kas ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara "Romatizma" denir. Romatizma ağrıları, vücudun her tarafında görülebilir. Halk arasında, romatizma ağrılarına "Yel"de denir.

Şişmanlık, Hormon dengesizliği, Karaciğer yetersizliği, Beslenme dengesizliği, Mide ve Bağırsak bozuklukları, çürük dişler, Sinüzit, Bademcik iltihaplar ve yaşlılık romatizmayı hazırlayan sebeplerin başında gelir. Ayrıca, soğuk ve rutubet de çok önemli rol oynar.

Romatizmalı yerlerde; ağrı, yanma veya üşüme ve şişlikler görülür. Ağrılar, bazen dayanılmaz dereceye varır. Hareket etmekte de güçlük çekilir. Tedavi edilmezse, Kalp kapağı hastalığı (Mitral darlığı) veya bir başka hastalığa sebep olabilir. 3 çeşit romatizma vardır:

+ Akut Eklem Romatizması: Eklemleri, sinir sistemini ve Kalbi etkiler.

Üst solunum yollarına yerleşen mikroplardan kaynaklanır. Buna, "Romatizmal Ateş" de denir. + Romatoid Artrit: Zamanla kaybolup, tekrar ortaya çıkabilen bir çeşit hastalıktır. Buna "Mafsal İltihabı" da denir.

+ Dejeneratif Romatizma: 50 yaşlarından sonra ortaya çıkan ve eklerlerin yıpranmasından kaynaklanan bir çeşit hastalıktır. Buna, "Osteoartrit" denir.

Tedavi maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanır:

Reçete: 1 - Malzeme: Kafuru, Sirke, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: 1 çay bardağı sirke ile 1 çay bardağı zeytinyağı karıştırılır. Üzerine 4 çorba kaşığı ufalanmış kâfuru konur. Eriyinceye kadar beklenir. Sonra, yünlü bir bezin üzerine yeterince dökülüp, ağrıya yere sarılır. Aynı işlem, sabah akşam tekrarlanır.

Reçete: 2 - Malzeme: Üzerlik tohumu (Peganum harmala), Sirke, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı üzerlik tohumu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 1 su bardağı sirke karıştırılır. Yeterince alınıp, ağrıyan yerler ovulur.

Reçete: 3 - Malzeme: Kına, Hardal, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: 1 kahve fincanı kına ile 1 çorba kaşığı hardal karıştırılır. Üzerine azar azar su dökülerek, yoğrulur. Ağrıyan yerlere sürülür.

Reçete: 4 - Malzeme: Hardal, Kâfuru, Yumurta, Alkol.

Hazırlanışı: 50 gram hardal ile 50 gram kafuru karıştırılır. Toz haline gelinceye kadar dövülür. Üzerine; 1 kahve fincanı alkol ve 6 yumurtanın beyazı dökülüp, iyice karıştırılır. Ağrıyan yerlere yeteri kadar sürülür. 20 dakika sonra ılık suyla temizlenip, kurulanır.

Reçete: 5 - Malzeme: Tere otu, Yabani pazı.

Hazırlanışı: 1 avuç kıyılmış tere otu ile 1 avuç yabani pazı karıştırılır. İyice dövüldükten sonra ağrıyan yerlere sürülür. Yarım saat sonra ılık suyla yıkanıp, kurulanır.

Reçete: 6 - Malzeme: Hardal, Sofra tuzu, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: 250 gram ince sofra tuzu ile 10 çorba kaşığı dövülmüş hardal karıştırılır. Üzerine azar azar zeytinyağı dökülerek, merhem haline gelinceye kadar karıştırılır. 1 gece boyunca, normal oda sıcaklığında bırakılır. Yatmadan önce ağrıyan yerlere sürülür; sabahleyin ılık suyla yıkanıp, kurulanır.

Reçete: 7 - Malzeme: Lahana, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: Ağrıyan yerlere konulacak kadar lahana yaprağı, bir şişe yardımıyla yufka gibi açılır. Üzerlerine zeytinyağı sürüldükten sonra ağrıyan yerlere sarılır. Aynı işlem, 3 saatte bir tekrarlanır. * Bu reçete defne yaprağı ile de hazırlanabilir.

Reçete: 8 - Malzeme: Karabiber, Zeytinyağı, Su.

Hazırlanışı: 2 su bardağı suya; 3 çorba kaşığı toz karabiber ve 3 fincanı zeytinyağı konur. Su, buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Artalan kısım, ağrıyan yerlere sürülür.

Reçete: 9 - Malzeme: Sarımsak, Hardal, Karabiber, Anason, Kuyrukyağı,

Hazırlanışı: 10 çorba kaşığı dövülmüş kuru sarımsak; 2 çorba kaşığı dövülmüş hardal, 2 çorba kaşığı toz karabiber, 2 çorba kaşığı dövülmüş anason karıştırılır. Üzerine 15 çorba kaşığı eritilmiş kuyrukyağı ve ı kaz, ve fincanı su dökülür. Su, buharlaşıncaya kadar kaynatılır. Yeteri kadar alıp, ağrıyanyan yerlere sürülür.

Reçete: 10 - Malzeme: Taze kırmızı acı biber, Zeytinyağı.

Hazırlanışı: 2 su bardağı zeytinyağına; 3 çorba kaşığı çok ince yerlere taze, acı kırmızı biber konur. 1 hafta bekletildikten sonra ağrıyan yeri yeteri kadar sürülür. Yarım saat sonra ılık suyla yıkanıp, kurulanır.

Reçete: 11 - Malzeme: Limon, Lavanta, Ayrık otu, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; ı tutam lavanta çiçeği, 1 tutam ayrık otu ve ince dilim limon konur. ı5 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince tülbentten süzülür, Sabah akşam, birer kahve fincanı içilir.

Reçete: 12 - Malzeme: Elma, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 tane kabuklan soyulmamış elma Kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülüp, 12 saat bekletilir.

* Sabahlan, aç karına, 1'er kahve fincanı içilir.

Reçete: 13 - Malzeme: Limon, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya, 1 tane kabuklan soyulmamış limon dur. Kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülüp, ı2 saat bekletilir.

* Sabahlan, aç karına, 1'er kahve fincanı içilir.

Reçete: 14 - Malzeme: Söğüt yaprağı, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya, 1 çorba kaşığı ufalanmış söğüt yaprağı konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür.

* Saat 10 ve 1 'er su bardağı içilir.

Reçete: 15 - Malzeme: Menekşe, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya; 1 çorba kaşığı ufalanmış menekşe konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür.

Reçete: 16 - Malzeme: Altın başak otu (Solidago officinalis), Su.

Hazırlanışı: 4 bardak suya; 1 avuç altın başak otu konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Saat 10 ve 15'de, birer çay bardağı içilir.

Reçete: 17 - Malzeme: Kavak tomurcuğu, Su.

Hazırlanışı: 4 bardak kaynak suya; 1 çorba kaşığı kavak tomurcuğu konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp