Duktal Ektazinin Meme Kanserinden Ayırımı

Duktal Ektazinin Meme Kanserinden Ayırımı : Duktal ektazinin ileri döneminde, enflamasyon ve müteakip fibrozise bağlı olarak meydana gelen duktal sistemde kısalma sonucu ortaya çıkan meme başı retraksiyo- ııu, meme başı pozisyonunda sapma, deri retraksiyonu, areola altında sert, fikse, iı reguler kitle ile aksiller ganglionlaı ın büyümesi gibi bulgular klinik olarak meme kanserini düşündürür. Gerçekten bu vakaların %50’si kanser teşhisiyle tedaviye alınmaktadır, hatta literatürde biyopsi yapılmadan kanser ön tanısı ile mastektomi yapılmış vakalar da mevcuttur.Şekil 4/6 - Duktal ektazinin lıistopatolojik görünümü.

A: Atrofik duktus epiteli, periciuKtal tıbrozıs ve lenfosit infiltrasyonu, B: Çevresinde yoğun fibroz doku bulunan ve içinde yoğun sekresyon ihtiva eden dilate duktuslar, görülmektedir.Sık sık nükseden ve regresyona uğrayan ağrı, hassasiyet deride kırmızılık gibi enflamasyon belirtileri, özellikle iki taraflı ise duktal ektaziyi düşündürür. Ancak bu belirtiler tam olarak kanseri de ekarte ettirmez. Zira, meme kanserinde benzer şikayetler mevcut olabilir. Bu sebeple, kesin ayırım biyopsi ile yapılır. Biyopsi materyali, makıoskopik olarak komedo karsinomdan ayırmak mümkün değildir.

Zira, kesit yüzeyi pembemsi-gri ve serttir. Enine kesit yapılırsa genişlemiş duktuslar görülür. Kesin teşhisi, lıistopatolojik olarak frozen section ile ya da parafın tetkiki ile yapılır.Tedavi: Duktal ektazi, kanserden sadece biyopsi ile ayrılabilir. İAB ve aıeolaya doğru oval, lineer kalsifikasyolar, subareolar fibrozis, areola ve meme başının kalınlaşması gibi bulguları ile mammografi fikir veriısede ayrıcı tanıda yeterli değildir.

Cerrahi eksplorasyonda peroperatif frozen section ile tanı konabilir. Lezyon erken dönemde, yani sadece duktal kanallarda dilatasyon ve kalınlaşma varsa, bu duktuslar meme başına kadar eksize edilir. Hastalık, periduktal enflamasyon, fibrozis ve kitle ile karak- teıize ileri dönemde lokal olarak hastalıklı bölge eksize edilir. Yara yeri, drenajsiz primer olarak kapatılır. Genişlemiş duktuslar içinde bulunan krem kıvamında kirli-beyaz-grimsi ya da cerrahate benzer materyalin varlığı, drenaji gerektirmez. Selim bir lezyon olduğundan lokal eksizyonun- dan fazlasına gerek yoktur.Duktal ektazinin nonpalpabl ancak spontan meme başı akıntısının olduğu başlangıç döneminde, patolojik meme başı akıntısı sebebiyle cerrahi eksplorasyon gereklidir. Meme başı altnıda veya areola altında meme başına doğru basınçla sıvazlanarak akıntının geldiği kadrandan periareo- lar insizyonla duktal kanal eksplore edilir.


Duktal ektazi vakalarında, mavimsi renkte ve 3-5 mm.lik birden çok dilate duktuslar hemen dikkati çeker. Bu son durum, intraduktal papillomadan ayırır. Zira, intraduktal pa- pillomada duktal ektazi yoktur ve sadece dilate tek kanal tesbit edilir.Duktal ektazinin akut hecme ile kendini gösterdiği periduktal nıasti- tis formu lokal meme absesini meydana getirebilir ve absenin spontan veya cerrahi drenajından sonra meme fistülüne sebep olabilir. Bu durumda, hastalık meme fîstuliinde olduğu gibi, fistül nesçi, afekte, dilate kanal ya da kanallar meme başına kadar enbloc olarak çıkarılması şeklinde cerrahi tedavi uygulanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp