Pubis Nedir

Pubis Nedir

Karnın altında hissedilen kemiktir. Bir tarafın kalça kemiği (koksa kemiği), karşı tarafınkıyle, pubis kemiği aracılığıyle birleşir. İki pubis kemiği arasındaki eklem, ‘pubis semfizi’ adını alır.

Osteitis pubis, simfizis pubisin enfeksiyonuna (simfizis: iki kemiğin sert kıkırdak ile bir arada tutulduğu eklem türü, pubis: çatı kemiği) bağlı oluşan bir kasık ağrısı çeşididir. Bu durumun altında yatan ana neden kesin olarak bilinmemekle birlikte tekrarlayan travmaların ya da makaslamanın neden olduğu düşünülmektedir. Kasık ve uyluğun iç kısmındaki bu ağrı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Ancak kadınların aktif yaşama ve özellikle futbola artan ilgisine bağlı olarak kadınlarda görülme oranı da artmaktadır.

Pubis Tedavisi

Tedavide ilk yaklaşım, istirahat, antiemflamatuvar tedavi ve buz tatbikidir. İstirahat ve spora ara verme tedavide en önemli yaklaşımlardan biridir.  Ağrıların sürdüğü olgularda lokal enjeksiyon, fizik tedavi uygulanır. Tedavi sürecinin ve iyileşmenin birkaç ayı bulabileceği bilinmelidir. İnatçı olgularda cerrahi tedavi uygulanır.

Pubis Sakatlığı

Futbolcular arasında “pubis sakatlığı” olarak adlandırılan yaralanmanın asıl adı aslında Osteitis Pubis’ dir. Leğen kemiğini oluşturan kemikler karın ön tarafında eklem yaparlar ve aralarında sert bir kıkırdak yapı vardır. Anatomik olarak burası pubis bölgesi olarak tanımlanır. Fonksiyonları birbirinden farklı olan çok sayıda kas yapısı da buraya yapışır. Bu kaslar arasında gövdemizi büken (abdominal kaslar, mekik çekmemizde görevli) ve kalçamızı içe çeken (adduktor kaslar) kaslar vardır. Bu bölgeyi oluşturan kemik ve kıkırdak yapının zorlanmasına veya enfeksiyonuna osteitis pubis denir. Osteitis pubis’e yol açan neden kesin olarak bilinmemekle beraber, bu bölgede oluşan tekrarlayan mikrotravma veya makaslama kuvvetlerine bağlı aşırı yüklenme problemi en fazla suçlanan nedenler arasındadır.

Abdominal veya adduktor kasların kasılmasına yol açan koşu, topa vurma veya oturup kalkma hareketlerinde pubis bölgesinde çekilme kuvveti oluşur ve bu hareketlerin çok fazla tekrarlaması veya şiddetinin fazla olması durumu aşırı yüklenmeye ve hasarlanmaya yol açar. Futbolcular arasında daha yaygın olsa da buz veya çim hokeyi oynayanlarda, haltercilerde, dansçılarda ve atletizm yapan sporcularda da (özellikle maratoncularda) sık görülür. Spor yaralanmaları içinde yaklaşık %6 oranında karşımıza çıkar. Futbolcular en fazla kasık ağrısından yakınırlar. Ağrı belli bir zaman dilimi süresince yavaş başlangıç gösterir. Ağrı bir veya her iki kasık bölgesinde olabilir.

Bazen karın ön duvarında veya uyluk ön tarafta da görülebilir. Pubis bölgesine basmakla da ağrı oluşur. Koşu, topa vurma, oturup kalkma veya koşu sırasında ani yön değiştirme aktivitelerinde ağrı artış gösterir. Yaralanmanın ilk dönemlerinde futbolcular sadece antrenman veya maçların sonlarına doğru ağrı olduğunu ifade ederler. İlerleyen dönemlerde ağrı ilk dakikalarda görülmeye başlar ve futbolcunun topallamasına yol açabilir ve performansını da olumsuz etkiler.

İki temel durum osteitis pubis’e zemin hazırlar (Aşırı yüklenme ve Biyomekanik yetersizlik).

Aşırı Yüklenme;
· Sert zeminde oynamak
· Düzgün olmayan zeminde oynamak
· Uzun süre antrenmansız bir dönem sonrası tekrar hızlı yüklenme ile antrenmanlara başlamak (tatilden sonra sezon öncesi hazırlık çalışmalarına futbolcu hazır veya kuvvetli gelmezse veya genç futbolcular A takım ile antrenmanlara başladığında kapasitelerinin üzerinde yüklenmeye başlarsa)
· Antrenman şiddeti veya süresini çok hızlı arttırmak
· Eskimiş veya ayağa uyumu olmayan ayakkabılar ile antrenman yapmak
· Yeterli ısınma yapmadan antrenman veya maçlara çıkmak
· Hatalı antrenman veya tekniğe sahip olmak

Biyomekanik Yetersizlik;
· Ayak yapısında sorunlar (düz taban durumu)
· Kas zayıflığı (özellikle adduktor ve/veya abdominal kaslarda)
· Kaslar arasında kuvvet dengesizliği
· Kas sertliği/gerginliği
· Vücut postürünün bozuk olması
· Fiziksel performansın azalmış olması
· Eklem sertlikleri (özellikle bel, kalça ve diz eklemi)
· Önceki bir kasık yaralanması sonrası yetersiz tedavi veya spora erken dönmek

Tanısal yaklaşımıarasında Spor Hekimi öncelikle ayrıntılı bir muayene yapar ve çoğu durumda tek başına muayene tanıyı koymada yeterli olabilir. Şüpheye düşüldüğü durumda röntgen, kemik sintigrafisi, MR veya tomografi yöntemlerinden bir veya daha fazlası tanıda yardımcı olur. Ayrıca bu tetkikler yaralanmanın hangi aşamada olduğunu da gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp