Fasulye

FASULYA AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Kurutulmuş yaprakları, taze veya kurutulmuş kapçıkları

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Fasulye yapraklarının kaynatılması ile elde edilen su romatizma, siyatik ve böbrek hastalıklarını tedavi eder.

Kullanılışı: Fasulye yaprağı kaynatılır, elde edilen sudan 1 bardağı 1 bardak su ile karıştırılır, 10 saat bekletilir, sonra tekrar ısıtılıp içilir.

Fasulye kapçıkları kuru veya taze kapçıklar kaynatılıp içildiğinde karaciğer yetersizliğini tedavi eder, bedeni ve zihni yorgunlukları geçirir. Vücudun güçlenmesini sağlar, idrar tutukluğunu giderir, albümüni düşürür, kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir, kalp çarpıntılarını geçirir, pankreası çalıştırır, kan şekerini düşürür, insülin üretimini dengede tutar, böbrek taşlarını (ürat taşını) döker, oluşmasını önler, gut'ta faydalıdır.

Kan şekerini düşürmek için 20 gr Fasulye kapçığı (kuru) ufalanır 1 kilo suda hafif ateşte 3 saat kaynatılır, elde edilen su 1 günde tüketilir.

Kuru Fasulye şekerde, günde 2-3 defa 5 ila 7 adet Fasulye yemeklerden evvel çiğ olarak yutulur. Halsizlikte, bitkinlikte ve yorgunlukta, günde 2-3 defa 5 ila 7 adet Fasulye çiğ olarak yutulur. Kuru Fasulye sütle karnı yanlıncava kadar kaynatılır, üzerine, biber, havlucan ve rezene toz halinde ve şeker ilave edilip yenildiğinde meniyi artırır, cinsi arzuyu güçlendirir.

Kuru fasulye, sürmenajda, sinir yorgunluğunda, ruhi bunalım halinde sinir sistemini güçlendirmede faydalıdır. İştah açıcı ve şişmanlatıcı olarak kuru Fasulye, mercimek, kestane, mısır, yulaf aynı nisbette un haline getirilir, sabahları 1 kaşık 1 bardak sütle içilir. Bu esnada çay içilmez. İshal kesici olarak 2-3 adet çiğ kuru Fasulye yutulur.

Haricen: Kulak çınlamasında 1 kilo suya, 250 gr kuru Fasulye konur kaynatılır, buharının kulağa gitmesi temin edilir (küçük ve ince bir honi ile)


FASULYA AÇIKLAMA 2

FASULYE (PHASEOLUS VULGARIS)

Baklagiller (Fabaceae) familyasından Phaseolus cinsinden bitkilere, özellikle Phaseolus vulgaris türüne ve bu bitkinin yenebilen badıç biçimindeki meyveleri ile nişastalı tohumlarına (tane) verilen ad. Orta ve Güney Amerika kökenli olduğu kabul edilen Fasulye Phaseolus vulgaris), yaygın olarak tarımı yapılan bir bitkidir. Fasulye bitkisinin, dik çalı (yüksekliği 30-75 cm) biçiminde ya da sarılıcı yüksekliği .2-2 m) özellikte iki ayrı formu vardır.

Her iki tipte de gövde boğumlu olmakla birlikte, sarılıcı fasulyelerde boğum sayısı daha fazladır ve gövde üstünde sülükler (sarılgan uzantılar) bulunur. Üstü sık ya da seyrek tüylerle kaplı, yeşil renkli üç yaprakçıkları oluşan bileşik yaprakları beyaz, pembe ya da mor renkli kelebeksi çiçekleri vardır; çiçekler yaprakların koltuğunda salkımlar oluşturur. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerin Uzunluğu 5-25 cm arasında değişir; genellikle yeşil, sarı, pembe, kırmızı, kahverengi, mor ya da siyah renkte küremsi, yassı, silindimsi ya da böbrek biçiminde olabilir.

Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye, fazla taşlı ve çakıllı topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişir. Pas, yanıklık, solgunluk ve kök çürüklüğü gibi hasalıklardan etkilenen bitki, ayrıca kırmızı örümcek, yaprakbitleri ve tohum böcekleri gibi çeşitli zararlılara karşı da duyarlıdır.

Fasulye, taze ve kuru olarak tüketilen önemli bir besin maddesidir; bol karbonhidrat ve protein, ayrıca demir, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Dünyanın en önemli kuru fasulye üreticileri, dünyadaki toplam üretimin üçte birinden fazlasını sağlayan Brezilya, Çin ve ABD'dir. Anayurdu Orta Amerika olan Lima fasulyesi (Phaseolus limensis) Amerika kıtasında ticari önemi olan bir türdür.

Kuru olarak tüketilen fasulye, ABD'nin tüm kuru fasulye üretiminin yüzde 2.5'ini oluşur. Doğal ortamında çok yıllık olan bu bitki, tarımı yapıldığında bir yıllık olarak yetiştirilir. Meyveleri genellikle geniş, yassı ve hafif kıvrık olan Lima fasulyesi, tohumlarının göbeğindeki ince çıkıntılar ile öbürlerinden kolaylıkla ayırt edilir.

Amerika'nın tropik bölgelerine özgü bir tür olan ateş fasulyesi de (Phaseolus coccineus) çok yıllık olmasına karşın ılıman iklimlerde bir yıllık yetiştirilir. Sarılıcı çeşitle kırmızı çiçek salkımları, büyük meyveleri ve iri tohumları var Ateş fasulyesi özellikle İngiltere ve ABD'de gösterişli çiçekleri ve taze meyveleri için yetiştirilir. Anayurdu Hindistan olan Mung fasulyesinin (Phaseolus aureus) meyve ve tohumları öbür fasulye türlerinden daha küçüktür; 7.5-10 cm uzunluğundaki meyvelerden her birinin içinde, 3 mm çapında yuvarlak ya da ova i biçimli 10-14 katodum bulunur. Özellikle Doğu ülkelerinde, ayrıca Avrupa ve Amerika'da C vitaminince zengin filizleri sebze olarak tüketilir.

Türkiye'de yetiştirilen başlıca fasulye çeşitleri arasında, bodur fasulye yada yer fasulyesi tipinin horoz ve der mason, sarılıcı ya da fasulye tipinin şeker, ayşekadın, ferasetsiz ve barbunya çeşit sayılabilir, Bursa-İnegöl kökenli olan horoz fasulyesinin meyveli, sert kabuklu" tanesi beyazdır. Özellikle Marmara Bölgesi‘de kuru fasulye üretimi için yetiştirilir.

Dermason fasulyesi kılçıksız, iri, yassı ve beyaz tanelidir. Yumuşak kabuklu, kılçıksız, beyaz ve yuvarlak taneli olan;Aieker fasulyesi birçok bölgede özellikle taze sebze olarak tüketilmek üzere yetiştirilir. Badıcı kılçıksız, taneleri sarımsı renkte olan ayşekadın da gene taze fasulye olarak tüketilir. Bursa'nın yüksek yörelerinde yetiştirilen ferasetsiz fasulye, küçük taneli kılçıksız badıcının lezzetiyle tanınan bir çeşittir. Kılçıklı badıcında ve tombul tohumlarında kırmızımsı lekeler olan barbunya fasulyesinin de daha çok kurutulmuş taneleri tüketilir.

Çeşitli türlerdeki taze fasulyelerin 100 gramının içerdiği ortalama besin değerleri şöyledir: 25-103 kalori; 1.6-8.4 gr. protein, 5.4 gr. karbonhidrat, O kolesterol, 0.2 gr. yağ, 1-6.7 gr. lif, 3.7 m gr. fosfor; 37-50 m gr. kalsiyum; 0.6-2.5 m gr. demir; 4 m gr. sodyum, 151-420 M gr. potasyum, 1 m gr. çinko, 540 LU A vitamini, 0.07 m gr. B1 vitamini, 0.9 m gr. B2 vitamini, 0.5 m gr. B3 vitamini, 42 mc gr. folik asit ve 12 m gr. C vitamini. Oysa, kuru fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. 100 gr. Kuru fasulyenin ortalama besin değerleri şöyle sıralanabilir: 340 kalori; 23 gr. protein; 21.2 gr. karbonhidrat; O kolesterol, 1.6 gr. yağ, 1.5 gr. lif; 148 m gr. fosfor; 144 m gr. kalsiyum; 7.8 m gr. demir; 416 m gr. potasyum, 0.65 m gr. B1 vitamini, 0.22 m gr. B2 vitamini, 2.4 m gr. B3 vitamini ve 1.1 m gr. E vitamini.


FASULYA AÇIKLAMA 3

Bitki özellikleri: Pek çok değişik türü olan fasulyenin tanıtılması herhalde gerekmez. Tüm fasulye türleri, tedavi edici etkinlik açısından eşittir. Ama yine de, onun genelde bilinmeyen, dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir yönü vardır! Tam olarak olgunlaşmamış fasulyenin meyveleri ve kabukları, çiğ durumda zehirlidir! Sebzeleri pişirmeden yiyenler dikkatli olmalıdır.

Bileşim: Trigonellin, cholin, orginin, asparagin, silisik asit, fosfor asitleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum

Toplama ve hazırlama: Eylülde, yeşil rengi sarıya döndüğünde, hiçbir lekesi olmayan fasulyeler toplanır. Tedavi amaçlı kullanılacak olan kabuklar gölgede kurutulur ve kullanım için ince kıyılır.

Kullanım alanları ve biçimleri: Bilimsel olarak kanıtlanmış başlıca özelliği, idrar söktürücülüğüdür. Aynı zamanda, mesane taşı ve kumu oluşmasına karşı önlem olarak da kullanılabilir. Kalp ve böbrek hastalığından kaynaklanan ödemlere karşı kullanılmadan önce, mutlaka doktora danışmak gerekir. Ama ergenlik sivilcelerine karşı gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Hatta, bu konuda oldukça başarılı olduğu da söylenebilir. Ayrıca, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da kullanılabilir. Tüm bu tedaviler bitki çayı içimi ile yapılır.

Fasulye kabuğu çayı: 1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış kabuk, 1 bardak suya eklenir, 1-2 dakika hafif ateşte kaynatılır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Tatlandırılmadan, öğünler arasında, günde 2-3 bardak içilir.

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


FASULYA AÇIKLAMA 4

(Adi fasulye. yeşil fasulye)

Etkileri

• İdrar söktürücü

• Fasulye tohum keseleri kan şekeri seviyelerini düşürmekte etkilidir ve hafif diyabet vakalarında kullanılabilir (bir doktorun bilgisi dahilinde). Bu amaç için fasulye tohum kesesi diyeti haftada 300 ile 400 gram tohum kesesi yenmesi anlamına gelir (sebze gibi pişirilebilirler),

• Tohum keseleri fasulyelerin olgunlaşmasından önce en fazla etkinliğe sahiptirler ve taze tohum keseleri kurulardan daha çok etkilidir.

• Kurutulmuş tohum keseleri özellikle çoban üzümü, beyaz civanperçemi. karahindiba ve ardıç gibi diğer etkili şifalı bitkiler ile birlikte veya dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. Bunlar çay olarak tek başlarına veya karıştırılarak alınabilirler.

• Fasulye tohum kesesi vücutta sıvı tutulması. siyatik, kronik romatizma, böbrek ve mesane problemleri. ürik asit birikmeleri.hamilelik sürecinde idrarla albümin kaybı içinde faydalıdır.

• Fasulyelerden hazırlanan kaynatmanın uzun süreli kullanımı zorlu yüz sivilceleri vakaları için tavsiye edilmektedir.

• Fasulye yemeği nemli egzama. kabartılar ve kaşıntı için doğrudan deriye uygulanabilir. Her 2 ila 3 saatte bir deriyi Alman papatyası çayı ile yıkayın ve yeni yemek uygulayın.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

• Herhangi bir yerde 2 çorba kaşığı ila 3 avuç kuru küçük doğranmış tohum keselerini 1 litre suya koyun. 3 saat kaynatın. Günde 1/2 ile 1/2 litre alın.


FASULYA AÇIKLAMA 5

Fasulye:
C vitamini ve be ta karaten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir.

İçerdiği B vitamini de seks hormonlarını kuvvetlendirir. A vitamini içerir.
Bitkisel protein bakımından oldukça zengindir.
Karbonhidrat, kalsiyum, fosfor ve demir içerir.
Albümini düşürür, vücudun kuvvetlenmesini sağlar.
Bedeni ve ruhi yorgunluğu giderici etkisi vardır.
Böbreklerdeki kum ve taşın düşmesine yardımcı olur.
Pankreasın iyi çalışmasını sağlar.
Şeker hastalan için kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır.
Vücuttaki insülin üretimini dengede tutuyor ve şeker hastalığını önlüyor.
Karaciğer yetersizliğinde faydalıdır.
Kalp çarpmtılarma faydalıdır.
Taze ve kuru fasulyenin yemeği yapılır.

Kullanılışı 1: Fasulye kabuğu çayı: Şeker hastalığı için günde 2-3 bardak, aç karnma tatlandınlmadan içilir. Fasulyenin kaynamış suyu da kullanılır. Kilo verdirir ve su tutmayı giderici etki gösterir.

Kullanılışı 2: Kuru Fasulye: Tuz haşlama suyuna konmamalı pişerken katılmalıdır. Kuru fasulyede bitkisel protein vardır. Kolesterol yoktur. Fasulyenin 100 grarrurıda; 148 mg fosfor, 144 mg kalsiyum, 416 mg potasyum vardır. Ayrıca BL, B2, B3 ve E vitaminIerini de içerir. Kanser riskini azaltıcı antioksidan içerir. Lifçe zengindir. Kuru fasulye şeker hastaları için yararlıdır.


FASULYA AÇIKLAMA 6

Özellikleri

• Dünyanın hemen her bölgesinde yetişen bu bitkinin' tanelerinde, zehirli bir madde mevcuttur.

• Ancak pişirildiği takdirde bu zehir, özelliği kaybeder.

• Ortalama boyu üç metredir. Tane ve yapraklarından yararlanılır.

Faydaları

* Böbrek rahatsızlıklarını giderir.

* Şeker hastalığına şifa verir.

* Romatizma, siyatik rahatsızlıklarını geçirir.

* Böbrekleri kuvvetlendirir.

* Böbrekte meydana gelen hastalıkları iyileştirir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp