Lahana

LAHANA AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler

Dahilen:
Yumuşatıcı, hazmettirici, balgam söktürücü, meniyi çoğaltır, cinsi arzuyu artırır, kandaki şeker miktarını düşürür, insülin etkilidir, kan temizleyicidir. Kansızlığı giderir, gut'ta faydalıdır, adeniti iyileştirir, solunum yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi rahatsızlıklarında, sinir ağrıları, spazm, sinir yorgunluğu, sürmenaj, ruhi bunalım ve ruhi deprasyon hallerinde çok faydalıdır. Kalp çarpıntısı, uykusuzluk, cinsi iktidarsızlıkta ve zayıflamak için kullanılır. Ses kısıklığını giderir.

Taze lahana yemekten sonra yenirse vücut dolgunluğundan gelen zararları giderir. Mide ve 12 parmak ülserine karşı lahana sıkılır, (ekşitilmeden) hipasid gastritler, spastik kolit (kalın bağırsak iltihapları) kronik kabız, kronik karaciğer iltihabı, safra yollarında, diskinezi interval kolelitaz tedavisinde kullanılır. Günde 2 bardak içilir 15 gün devam edilmelidir. Guatr hastaları, gıda olarak bolca lahana yemelidirler. Kansızlıkta, mafsal ağrılarında, tümörlerde, asabi rahatsızlıklarda hergün 2 bardak lahana suyu içilmelidir. Taze lahana sirke ile yenilirse dalak hastalıklarında faydalı olur. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe çok iyi gelir, kabızlığı giderir, taze lahana suyu içildiğinde ishal yapar. Lahana kaynatılıp içilirse kabız yapar.
Lahana suyu çıkarılıp içilir, tazesi bolca yenirse gut'ta faydalı olur, lahana suyu sade veya şekerle tatlandırılıp içilebilir. Lahana kaynatılır, üzerine dar-ı fülfül ekilir, suyuyla beraber yenilirse anne sütünü artırır. Lahana turşusu basur ve memeli basurda faydalıdır. Zayıflatıcı olarak günde 2-3 bardak lahana turşusu suyu içilmelidir.

Sirozda hergün 2 bardak lahana suyu içilmelidir.

Ülserde lahana suyu yemeklerde veya yemek aralarında günde 2 bardak içilir. Tedavi esnasında başka meşrubat içilmemelidir. Uzun müddet devam etmekte hiçbir mahzur yoktur. Lahana suyu çıkarılır yarısı kalıncaya kadar kaynatılır, şeker ilave edilip reçel haline getirilir, bu reçelin bir miktarı, az bir miktar günlükle yenirse soğuktan olan öksürüğe, göğüs tutukluğuna, ses kısıklığına, balgam çıkarmaya faydalıdır.

Şeker hastalığında lahana sıkılır, suyuna az tuz konur, kahvaltıdan 1 saat önce 1 bardak içilir. Ses kısıklığı, ses telleri rahatsızlığında bolca lahana yenir. Suyu içilir gut'ta taze lahana çokça yenir, sıkılır, suyu içilir. Ses kısıklığında lahana ağızda çiğnenir, suyu yutulursa iyi gelir. Çiğ lahana suyu içildiğinde mide ve bağırsaklardaki artıkları temizler.
Sonbaharda lahana kökü üzerine bıçak ile yapılan çiziklerden akan usare iyi bir müshildir.
Lahana tohumu toz haline getirilir, kurt düşürücü, cinsi gücü artırıcı ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
Kırmızı lahana sıkılması ile elde edilen şurup öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.

Şurubun Yapılışı: Kırmızı lahana sıkılır, suyu çıkarılır, içine elde edilen su kadar bal veya 2 misli şeker konulur, 1 taşım kaynatılır. Kırmızı lahananın sulu hülasasının düz adaleli organlar üzerinde kasıcı bir etkiye sahip olduğu is-bat edilmiştir.
Kırmızı lahana sarılık ve safra kesesi için faydalıdır.

Alkolün zararlı etkilerini ve sarhoşluk belirtilerini gidermek için 1 bardak kırmızı lahana suyu içilir veya kıyılmış lahana yenilir. Bu hususta beyaz lahananın etkisi daha azdır, kırmızı lahanın sıkılması ile elde edilen suyu çocuklar için iyi bir solucan düşürücüdür, 1 defada 20-30 gr içiri-lir.
Haricen: Çocuğu olmayan kadınlarda lahana sütle pişirilir, buharına oturulur.
Eklem yeri iltihabını gidermede lahana ezilir, lapa halinde kullanılır.

Lahana yaprağı haşlanır, lapa haline getirilir, arpa unu ile karıştırılır, bel ağrısı, lumbago, siyatik ve mafsal ağrılarında sıcak olarak bağlanır.
Gut'ta taze lahana yaprağı haşlanır, çemen ve sirke ile lapa haline getirilir, ağrıyan yere sarılır. Lahana yaprağı; siyatik ve mafsal ağrılarında, romatizmal ağrılarda ve vücudun diğer bölgelerindeki ağrılarda faydalıdır ütü ile yumuşatılır ısıtılır ağrıyan yerlere konur. Günde 2-3 defa değiştirilir.

Lahana yaprağı çeşitli şişler üzerine konulursa şişleri, şişlikleri giderir, başa bağlanırsa saç dökülmesini önler.
Lahana yaprağı kaynatılır, bal ile lapa haline getirilir, etrafına yayılan çeşitli yaralar üzerine konulursa onları iyileştirir, lahana lapası yalnızda faydalı olur. Taze lahana sıkılır, suyu deri altında meydana gelen kan lekelerine ve diğer lekelere sürülürse giderir.

Lahana kökleri yakılır, külü ıslatılır meydana gelen su ile vücuttaki yara, bere ve diğer illetler yıkanırsa faydalı olur. Lahana kökleri yakılır, külü yanmış gaz yağı ile karıştırılıp merhem yapılır. Yakı gibi konulursa devamlı yan ağrılarında faydalı olur.
Son baharda lahana kökleri üzerine bıçakla yapılan çiziklerden akan usare siğillerin üzerine sürülürse siğilleri yok eder, kırmızı lahana kökü de kullanılır. Lahana suyu buruna çekilirse baştaki hastalıkları temizler. Burnun rutubetini alır. Çıbanlarda abseyi olgunlaştırmak için lahana yaprakları çıbanın üzerine sarılır. Zonada lahana lapası tatbik edilir. Günde 4 defa değiştirilir. Lahana kaynatılır, suyuna bir bez batırılır hastalıklı bölgeye sarıldığında sinirlere ve mafsallara iyi gelir.
Saç dökülmesini önlemek için lahana suyu çıkarılır, içerisine az tuz konur. Bununla başa masaj yapılır.

Boğaz ağrılarında, boğazda yanma ve gıcıkta lahana yaprağı ütü ile ısıtılıp yumuşatılır. Boğaza sarılır, günde birkaç kere tekrarlanır. Cerrahi yaralarda, lahana yaprakları yaraların üzerine konulur. Sivilcelerde lahana yaprakları ezilir, lapa halinde yüze konulur, 10 dk bekletilir, günde birkaç defa tekrarlanır. Lahana tohumu toz haline getirilir, süsen kökü (yalancı eğir-sarı-süsen) sıkılır, elde edilen su tohumla karıştırılır. Cilde - yüze sürüldüğünde her türlü lekeyi giderir.


LAHANA AÇIKLAMA 2

(Brassica oleracea)

Bitki özellikleri: Lahana hakkında ne söylenebilir ki! Sebze olarak her evde sevilerek kullanılan beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi. Ama onun bu özellikleri ancak 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Bileşim: %92 su, mineraller, vitaminler, nişasta, biraz acı madde, hardal yağı glikozu ve organik asitler. Ama en önemlisi, "anti ulkus faktör" olarak bilinen, ama aynı zamanda da bir vitamin olduğuna inanıldığı için, U vitamini olarak adlandırılan maddedir.

Kullanım alanları ve biçimleri: Lahananın, mide ve onikiparmakbağırsağı ülserinin tedavisinde çok etkili olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu tedavi, 4-5 hafta süreyle, lahana özsuyu içilerek yapılabilir. Lahana özsuyu, taze yaprakların mutfak robotundan geçirilmesiyle elde edilir. Kendine özgü bir kokusu ve basit bir tadı vardır. Hasta kişi, hafif diyet besini alır ve yemeklerden sonra olmak üzere, gün boyunca toplam 1 litre lahana özsuyu içer. Kişiye özgü rahatsızlıklar, mide yanması ve mide ağrıları, bu tedavi sayesinde kısa sürede son bulur. Lahana özsuyu genelde rahatsız edici değildir. Ama ender de olsa, bazı bünyelerde şişkinlik, yani gaz yapabilir. Ama içilecek bir bardak kimyon çayı bu rahatsızlığa son verecektir. Aynı zamanda, ince ve kalın bağırsak iltihapları da lahana özsuyu ile tedavi edilebilir. Lahananın içerdiği, U vitamini olarak da tanımlanan etkin madde sayesinde gerçekleşiyor bu olumlu sonuçlar. Öteki tüm yeşil bitkilerde de bulunan bu etkin madde, yalnızca lahanada etkinliğinin doruğuna ulaşmış durumdadır. Ama burada en önemli ve unutulmaması gereken konu, 4-5 hafta sürmesi gereken bu kürde, çiğ lahananın taze sıkılmış özsuyunun kullanılması gereğidir.

Lahananın başlıca etkin maddelerinden biri de laktik asittir. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanmasında bu maddenin çok önemli işlevleri vardır. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde bolca yenmesi bu açıdan büyük yararlar sağlayacaktır. Özellikle, çeşitli kimyasal ilaçlar kullanımı sonucu olarak bağırsak dengesi yitirildiğinde lahana tüketimine ağırlık vermek yararlı olacaktır. Bolca lahana salatası yenerek ve özsuyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezle, bağırsak tembelliği ve hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınabilir.

Lahana, dıştan kullanımda da çok önemli işler başarabilir. Öncelikle, bir türlü iyileşmeyen açık baldır yaralarında, lahana yaprağı kompresi ile, şaşırtıcı iyileşmeler sağlanabilir. Kalın damarlan ayıklanan yaprak, merdane veya bir şişe ile ezildikten sonra yaranın üstüne yatırılır ve gevşekçe bağlanır. Günde 2-3 kere değiştirilir bu kompres. Ama her seferinde yaranın temizlenmesi gerekir. Bu işlem yinelendikçe, yaradaki iltihap ve kötü kokular azalacak ve sonunda yara kapanacaktır. Aynı yöntemle, zona, dolama ve yanıklar da tedavi edilebilir. Kanıtlanmamış olduğu halde, lahananın kan şekerini düşürdüğüne de inanılır. Zararı olmayacağına göre, denemek yararlı olabilir.

Yan etkiler: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle çiğ yendiğinde, bazı duyarlı midelerde şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda içilecek bir bardak kimyon çayı rahatlatacaktır.


LAHANA AÇIKLAMA 3

Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astıma faydalıdır.

Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.


LAHANA AÇIKLAMA 4

Bitki Özellikleri:
Lahana hakkında ne söylenebilir ki! Sebze olarak her evde sevilerek kullanılan beyaz lahananın çok önemli iyileştirici özellikleri eski çağlarda da bilinirdi. Ama onun bu özellikleri ancak 1950 sonrasında yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Bileşim: %92 su, mineraller, vitaminler, nişasta, biraz acı madde, hardal yağı glikozu ve organik asitler. Ama en önemlisi, anti-ulkus faktör olarak bilinen, aynı zamanda da bir vitamin olduğuna inanıldığı için U vitamini olarak adlandırılan etken maddedir.

Kullanım Alanları ve Biçimleri: Lahananın mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri tedavisinde çok etkili olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu tedavi 4-5 hafta süreyle lahana özsuyu içilerek yapılır.

Lahana özsuyu, taze yaprakların ince kıyılarak mutfak robotundan geçirilmesiyle elde edilir. Kendine özgü bir kokusu ve basit bir tadı vardır. Hasta kişi hafif diyet besini alır ve yemeklerden sonra olmak üzere, gün boyunca toplam 1 litre lahana özsuyu içer. Kişiye özgü rahatsızlıklar, mide yanması ve mide ağrıları da bu tedavi sayesinde kısa sürede sona erer. Lahana özsuyu genelde rahatsız edici değildir.

Ama en der de olsa bazı bünyelerde şişkinlik, yani gaz yapabilir. Ama içilecek bir bardak rezene-Frenk kimyon u çayı bu rahatsızlığa son verecektir. Aynı zamanda, ince ve kalın bağırsak iltihapları da lahana özsuyu ile tedavi edilebilir. Lahananın içerdiği, U vitamini olarak da tanımlanan etken madde sayesinde gerçekleşiyor bu olumlu sonuçlar. Öteki tüm yeşil bitkilerde de bulunan bu etken madde, yalnızca lahanada etkenliğinin doruğuna ulaşmış durumdadır. Ama burada en önemli ve unutulmaması gereken konu, 4-5 hafta sürmesi gereken bu kürde, çiğ lahananın taze sıkılmış özsuyunun kullanılması gereğidir.

Lahananın başlıca etken maddelerinden biri de laktik asittir. Bağır saklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı hazırlanmasında bu maddenin çok önemli işlevleri vardır. Genelde, çiğ lahananın salata biçiminde bolca tüketilmesi de bu açıdan büyük yararlar sağlayacaktır. Özellikle, antibiyotikler gibi yapay ilaçlar kullanımı sonucu olarak bağırsak dengesi yitirildiğinde lahana tüketimine ağırlık vermek yararlı olacaktır. Bolca lahana salatası yenerek veya öz suyu içilerek, ergenlik sivilceleri, bronşiyal nezleye, bağırsak tembelliğine ve hatta romatizmal rahatsızlıklara karşı olumlu sonuçlar alınabilir.

Lahana dıştan kullanımda da çok önemli işler başarabilir. Öncelikle, bir türlü iyileşmeyen açık baldır yaralarında, lahana yaprağı kompresi ile şaşırtıcı iyileşmeler sağlanabilir. Kalın damarları ayıklanan yaprak, merdane veya bir şişe ile ezildikten sonra yaranın üstüne yatırılır ve gevşekçe bağlanır. Günde 2-3 kere değiştirilir bu kompres. Ama her seferinde yaranın temizlenmesi gerekir. Bu işlem yinelendikçe, yaradaki iltihap ve kötü kokular azalacak ve sonunda yara kapanacaktır. Aynı yöntemle zona, -dolama ve yanıklar da tedavi edilebilir. Kanıtlanmamış olmakla birlikte, lahananın kan şekerini düşürdüğüne de inanılır. Zararı olmayacağına göre, denemek yararlı olabilir!

Uyan: Lahananın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak, özellikle çiğ yendiğinde bazı duyarlı midelerde şişkinliğe yol açabilir. Bu durumda içilecek bir bardak rezene-Frenk kimyonu eşit karışımının çayı rahatlatacaktır.


LAHANA AÇIKLAMA 5

Etkileri

• Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir.

* Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir

* Özellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir.

* Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

• Kandaki şeker miktarını düşürür.

* Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir.


LAHANA AÇIKLAMA 6

Hayatımızdaki Yeri:
Lahananın küçüğü makbul sayılmaz. Gelişmesini tam sağlayamamış olduğundan, beklenilen özellikleri taşımadığı düşünülür. Salatası, kapuska yemeği, dolma sı ve turşusu nefistir.

Yararları

a) Meme ve rahim kanserine karşı etkilidir.

b) Vücutta bulunan zehirlerin atılmasına yardım eder.

c) Kandaki şeker miktarını düşürür.

d) Astıma iyi gelir.

e) Sarılık ve safra kesesi rahatsızlıklarına faydalıdır.

Kimlere Yaramaz


a) Albümini olanlar lahana yememelidir.

b) Guatr hastalarına iyi gelmez.

c) Hazım sıkıntısı çekenlerin yemesi rahatsızlık yaratabilir.

d) Gaz yapıcı özelliğine dikkat etmek gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp