Tesbih Ağacı



TESBİH AĞACI
(Melia azedarach)


Diğer adları Hint leylağı, iran leylağı, Mısır akasyası, Aziz ağaç.

Tespihağacıgiller familyasındandır. 8-12 metre boylarında, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Almaşık dizilişli 20-25 cm uzunluğundaki koyu yeşil, eliptik yaprakları, hafif dişli yaprakçıklardan oluşur. Mayıs ,haziran aylarında açan 1-2 cm çapındaki, beş taçyaprakı, ince hoş kokulu, yıldızsı, leylak rengi çiçeklerin ortasındaki tüpsü çıkıntı çevredeki taçyapraklara göre daha koyudur; çiçekler 10-20 cm boyutlarındaki koçanlarda bir araya gelmiş, seyrek demet halindedirler. Küremsi sarı-turuncu karışımı meyveler 0.5-1 cm çapındadır ve bunlar, ağaç yaprağını döktükten sonra da dallarda kaır; ancak yeni yaprak ve çiçeklenme döneminde dökülürler.

Ağaç Kuzey Hindistan ve Çin kökenlidir. İyi drenajlı bütün topraklarda dekoratif amaçla tek ve grup olarak değerlendirilir. Ülkemizde de park ve bahçelerde, cadde ve sokaklarda dekoratif görünüşü nedeniyle bolca yetiştirilir.

Bileşiminde neurotoxinler, azadirachtine bulunur.

Faydası ve Kullanımı:
Ağacın yapraklarının böcek öldürücü etkisi vardır. Meyvelerle kök de zehirlidir. Kökün ve kabukların ishale, bulantıya, baş dönmesine ve bayılmaya yol açan kusturucu etkileri vardır. Gerektiğinde az dozla kaynatılıp içilirse kusturucu, kabızlık giderici, solucan düşürücü etkiler elde edilir.Ağacın yaprakları yaralara, meyveleri de romatizmaya iyi gelir.

Dikkat, büyük oranda alınırsa insan için zehirleyici etki ortaya çıkar!

Gövde ve dallarından müzik aletleri ve mobilyalar yapılır.Kurumuş meyvelerin içindeki tek iri çekirdekten tespih yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp