Kulunç Ağrısı

Kulunç Ağrısı :

Şiddetli ağrılara, özellikle kalın bağırsak ağrılarından dolayı omuz başlarında meydanagelen ağrılara "Kulunç" denir.
Kulunç Ağrısının Sebepleri:

Devamlı olarak çok yemek. Devamlı olarak soğuk yiyecekler yemek ve içmek, çokça yaş meyve yemek ve üzerine soğuk su içmek. Yemekten ve çokça su içtikten sonra hareketli olmak, uykusuzlu k.

Tok karına yatakta sağa sola çok dönmek. Şiddetli soğukta karın bölgesini üşütmek, soğuk su içinde çok kalmak, abdest bozmada ve yellenmede sıkışık olmak, yani bunlar sıkıştırdığı halde boşaltmayı geciktirmek, vs.

Kulunç Ağrısının Belirtileri:

Kulunç ağrısına nadiren göbek mıntıkasında, sık olarak ta böğürlerde rastlanır. Hiçbir zaman ağrı; mide, dalak ve karaciğer bölgesine ulaşamaz. Hastalığın merkezi ise çoğu kez göbekten kasığa kadar olan bölgedir.

* Kulunç ağrısına yakalanan kimse kusar, soğuk soğuk terler. Ağrı artarak devam eder.

Hastanın iştahı azalır. Kulunç ağrısı, yellenmeyi ve büyük abdest yapmayı zorlaştırır veya engeller.

Kulunç Ağrısının Çeşitleri:

Kör bağırsak ve kalın bağırsağın besin artıkları ile dolması neticesinde meydana gelen kulunç. En çok görülen çeşidi de budur.

* Bağırsak bölgesinde üşütme vs. gibi sebeplerden dolayı ağrı-sızı oluşmasıyla meydana gelen kulunç.

Bağırsak bölgesinde meydana gelen iltihaplı şişlik sebebiyle oluşan kulunç.

* İnce bağırsaklarda birbirine dolaşma (dolanma) meydana gelmesiyle oluşan kulunç. Çok az yemeden dolayı, bağırsaklardaki artıkların kurumasıyla meydana gelen kulunç."

Kulunç Ağrısının Tedavisi:

Fizik tedavi (Tekmîd) İshal edici ilaçlar kullanmak. Hastayı ilaçlı suya (leğene) oturtmak.

Ağrıyan bölgeye yumuşatıcı merhem sürmek, aç karına hamama gitmek.

Belli bir süre soğuk su içmekten sakınmak.

Tedavi sırasında pek az yemek veya hiç bir şey yememek, yemekten önce hareket etmek, teskin edici ilaçlar kullanmak, ishal edici veya ağrı kesici yahud bağırsakları ısıtıcı ilaçlar kullanarak lavman yapmak, şişe çekmek;"
Fizik Tedavi (Tekmîd):
Cübeyr İbni Mut'im (r.a.) demiştir ki: "Peygamber Aleyhis-Selâm, kulunç ağrısından dolayı ziyaretine gittiği Saîd İbni'l-As'ın karnı üzerine, yağlı bir bez parçası içine ısıtılmış tuz koyarak tedavi ettiğini gördüm. Saîd, o günlerde müslüman bile değildi"."

* Ebû Bekir Râzî, "Kitâbü'l-Kulunç" adlı eserinde, yağlı bez parçası içine ısıtılarak konulan maddenin kepek, darı veya tuz olabileceğini, fakat tuzun bu iş için daha iyi olduğunu bildirmiştir."

Kulunç İçin Faydalı veya Zararlı Olan Bazı Maddeler:

* Ilık su ile yapılmış bal şerbeti, kulunç ağrısına karşı gayet faydalıdır. Ağrı ve sızıyı dağıtır."

* Sinameki, zeytinyağı ile kaynatılıp içilirse, vücuttaolgunlaşmamış maddeleri süratlice dışarı atar. Sırt ve kalça ağrılarına karşı da faydalıdır."8
* Ebegömeci kaynatılır, içine tereyağı ve bal ilave edilip böbrek ağrısı yakaladığı zaman çok miktarda içilirse, böbrek taşlarını yerinden oynatır ve idrarı çoğaltır. İdrarın zor yapılmasına karşı da faydalıdır. Ayrıca kulunç ağrısına karşı da iyi gelir."9

* Hurma ve incir yemek kulunç ağrısına karşı iyi gelir. Yaşlı horoz eti, kulunç ağrısının gerçek ilacıdır. Ayva çok yenecek olursa kulunç ağrısı yapar. Ayva suyu ise öksürük ve boğaz sertliğine karşı faydalıdır.

* Turuncun kabuk altındaki beyaz etsi kısmının hazmı zor, mide için zararlı ve yenildiği zaman kulunç ağrısı meydana getirir. Turuncun sarı kabuğundan kulunç merhemi yapılır, bu merhem kulunç ağrısına karşı gayet faydalıdır.

* Öd ağacının yağı, kulunç için faydalıdır. Teretohumu, ağrı-sızı ve kulunç ağrısını giderir. Kimyon, kulunç ağrısını dağıtır, ağrı-sızıyı da giderir."

* Kulunç ve mideağrıları için sabah akşam lavman yapılması gayet faydalıdır."

* Üç dirhem (10 gram) bal, birbuçuk dirhem (5 gram) zeytinyağı, yirmi bir adet çörekotu dövülüp macun yapılır ve her akşam aç karına alınır."

* Yaban pancarı baharat ile beraber kullanılırsa, kulunç ağrısına karşı faydalıdır. Sirke ve hardal yan etkisini giderir. Pastırma ve et kurusu, kulunç ağrısına zararlıdır, fakat yan etkisi süt ve yağ ile pişirilmek suretiyle giderilir."13

* Sığır ve teke eti gibi sert ve rutubeti az olan etler, kulunç için zararlıdır. Süt, peynir ve meyvelerden ekşi olanlar, kulunç için zararlıdır."

* Sıtma hastalığı, vermiş olduğu hararet sebebiyle bazan kan, balgam ve safra gibi vücutta koyulaşmış sıvıları incelterek, kulunç ve felç gibi hastalıkların iyileşmesine sebep olabilir."

* Kulunç hastası olan kimse; hazmı kolay, bağırsaklardan kolayca geçebilen mide ve bağırsaklarda hazım artığı olarak pek az kalan ve iç organları ısıtıcı gıdalar almalıdır."

* Tabip Ebû Bekir Râzî (ölüm 303 H.) ve İbni Sînâ "Kulunç Hastalığı ve Tedavisi" konusunda blirer eser yazmışlardır. "

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp