Yağlanmak

YAĞLANMAK (iddihan)

Yağlanmak vücudayağ sürmek anlamına gelmektedir. Hicaz bölgesi veona benzer sıcak bölgelerdecildin yağlanması; sağlığın korunması ve vücudun ıslah sebeplerinden biridir. Soğuk ülkelerde ise buna ihtiyaç yoktur. Nitekim Enes İbni Mâlik (r.a.): "Peygamber Aleyhis-Selâm, başını sık sık yağlar, sakalını ise sık sık tarardı..." demiştir."1

İbni Abbas Hz.'leri de: "Peygamber Aleyhis-Selâm'ı zeytinyağı ile yağlanırken gördüm" demiştir.(Hılye 3/49)

Cilde yağ sürülmesi vücuttaki gözenekleri tıkar, bu sebeple gözeneklerden dışarı çıkacak olan şeylere engel olur. Sıcaksu ile banyo yapıldıktan sonra sürülürse, vücudu güzelleştirir ve rutubetini artırır. Saçlara yağ sürülürse, güzelleştirir ve saçı uzatır, çiçek hastalığına karşı da faydalıdır. Ciltte meydana gelebilecek bir kısım hastalıklara da engel olur. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm: "Zeytinyağını yeyiniz ve onunla yağlanınız!" buyurmuştur.
ZEYTİNYAĞI maddesine de bak.

Başa devamlı yağ sürmek ise, ciltteki gözenekleri kapatacağından dolayı, gözler için zararlıdır."2

* Basit (müfred) yağların en faydalısı, sırasıyla zeytinyağı, tereyağı ve susam yağıdır. Mürekkeb (bileşik) yağlara gelince, bunlardan bazılarının mizacı soğuk ve rutubetlidir, menekşe yağı gibi. Bu yağ, sıcaktan meydana gelen başağrısına karşı faydalıdır. Uyuyamayanları uyutur, dimağı rutubetlendirir, vücuttaki ve bilhassa el ve ayaklardaki çatlaklara ve vücut kuruluğuna karşı iyi gelir.

Yağlanmanın Diğer Bir Takım Faydaları:
Uyuz kimselere ve kuruluktan meydana gelen kaşıntıya karşı faydalıdır. Mafsal hareketlerini kolaylaştırır. Sıcak mizaçlı kimseler yaz mevsiminde vücutlarına menekşe yağı sürerlerse, mizaçlarını düzene sokar.

Mürekkeb yağlardan bir kısmının mizacı ise sıcak ve rutubetlidir. Sorgun söğüdü yağı gibi. Bu yağ, söğüdün çiçeğinden değil, fıstık gibi kirli-beyaz ve çok yağlı olan tohumundan çıkarılır.

Sorgun söğüdü yağı, sinir sertleşmesine karşı faydalı olup, sinirleri yumuşatır. Sorgun söğüdü yağı; abraş, çiğit, çillik ve alaca gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Yoğun balgamı söktürür, kuru mizaçlı sinirleri ısıtır ve yumuşatır.

Dişleri parlatır ve ona bir güzellik verir, diş sararmasını giderir, her kim bunu, başına ve yüzüne sürerse, çiçek hastalığı ve vücut çatlaklığı isabet etmez. Böğürlerine, kamışına ve erkeklik organının etrafına (mesane vs. gibi yerlere) sürecek olursa, böbrek üşütmelerine ve idrar damlamasına (selisü'l-bevl) karşı faydalıdır. Yağ sürünmek perişanlığı, dağınıklığı giderir, iyi giyinmek ise zenginlik işaretidir..."3

Kaynaklar:
[1] - İ.Kayyım s. 356. (Şuabü'l-iman ve TırmizTnin ŞemâiFinden) [2]-1. Kayyım s. 356-357; Kamus 4/555. [3]- E Nuaym vr. 40/b; i. Sünnî vr. 19la.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp