Yavşanotu

YAVŞANOTU(artemisia)

Sıracagillerden mavi ve beyaz renkte çiçekler açan, boyu kısa, tadı acı, kokusu güzel bir bitkidir. Bahçelerde, dağlarda ve ovalarda yetişir. Yaprakları uzun ve sık olmak üzere Andadolu da yetişen pek çok cinsi vardır. En iyisi sahralarda biten ve beyaz renkli çiçekler açan cinsidir.

* Yavşanotu tadı ve görünüşü itibariyle pelinotuna benzer, ancak pelinotu kadar kabızlıkyapmaz, vücudu ısıtma ve acılıkta ise pelinden daha etkilidir, bu sebeble bağırsak kurtları ve solucanlarını pelin otundan daha fazla öldürücüdür. Sapı, yaprakları, çiçekleri ve bunlardan elde edilen taze suyu hekimlikte kullanılmıştır. Acı olduğu için bal, şeker ve reçel gibi tatlı maddelerle birliktealınmalıdır.Büyük baş hayvanların pek çok hoşlandığı bir bitkidir. Güzel kokusu sebebiyle bu otla evlere tütsü verilmesi tavsiye edilmiştir. Nitekim Peygamber Aleyhis-Selâm: "Evlerinizi akgünlük, yavşan-otu, kekik ve gelinçiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsüleyiniz!" buyurmuştur."1 AKGÜNLÜK md. de bak

Bazı Özellikleri:
Yavşanotu hararet verici, kurutucu, çözücü, ağrı kesici, kabızlık yapıcı, idrar söktürücü, acı ve hafif tuzlu özelliklere sahibdir.

Yavşanotu: Mafsal ağrılarına; mesane ve doku boşluklarında meydana gelen iltihaplara karşı faydalı olduğu gibi, rahim kanalında meydana gelen beyaz akıntıya karşı faydalıdır.

Mide için iyi değildir, dıştan lapası konulduğunda veya ağızyoluyla alındığında bağırsak kurtlarını öldürür, idrarı ve adet kanamasını çoğaltır, nefes darlığına karşı da faydalıdır.

* Yavşanotu gerek yalnız başına ve gerekse pirinç ile kaynatılır ve bal şerbeti ile birlikte içilirse, bağırsak kurtlarını düşürür. Yavşanotunun külü, bademyağı ile karıştırılarak başa sürülürse saç dökülmesine karşı çeneye sürülecek olursa sakal bitmesi için faydalıdır.

Yavşanotuyağı vücut ısısının düşmesine ve titremeye karşı faydalı olduğu gibi, örümcek ve akrep sokmasına ve zehirlenmeye karşı da gayet iyi gelmektedir.

Yavşanotuyağı gerek dıştan merhem gibi cilde sürülerek ve gerekse ağızyoluyla alınacak olursa, balgamı keser, kapalı gözenekleri açar, kokuşmuş karışımları dışarı atar, hıçkırığı, bağırsak, bel ve siyatik ağrılarını, ateşli hastalıkları ve ciltteki sertliği giderir ve saç bitirir, fakat baş ağrısı yapar ve si nirlere zarar verir. Yan etkisi ise keçiboynuzu ve sakızağacı ürünleri ile giderilir.

Kaynaklar:
[1]- Râmuz s. 243; K. Ummal 10/28316-17 Beyhakînin Şuabül-imân'ından naklen; ayrıca bak. I. Sünni vr. 51 b, 54a: E. Nuaym vr. 108a Hadis mürseldir. [2]- M. Asab s.210; Mutemed s.278; Tezkire 1/220

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp