Addison Hastalığı Sebepleri Nelerdir

Addison Hastalığı Sebepleri Nelerdir

Addison hastalığının iki tür çeşidi vardır: birincil böbrek üstü bezi yetmezliği ve ikincil böbrek üstü bezi yetmezliği. Hatasız ve eksiksiz tedavi için doktorunuz hangi tür hastalığa sahip olduğunu tespit eder.

Birincil Böbrek Üstü Bezi Yetmezliğinin Nedenleri

Addison hastalığı çoğu zaman bağışıklık sisteminin böbrek üstü bezlerine saldırmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle bu bir otoimmun hastalığıdır. Bir otoimmun hastalığında vücudun bağışıklık sistemi bir organ ya da bölgesini bir virüs, bakteri ya da dış saldırganla karıştırır.

Diğer Öncül Nedenler

Glukortikoidlerin uzun süreler boyunca vücuda alınımı
Vücuttaki enfeksiyonlar Addison hastalığına neden olabilir. Mantar enfeksiyonları da hastalığa katkıda bulunabilir.
Kanser ve tümörlerin kontrolsüz büyümesi
Pıhtılaşmayı kontrol etmek için kullanılan kan sulandrıcılar zamanla böbrek üstü bezlerini etkileyebilir.
İkincil Böbrek Üstü Bezi Yetmezliğinin Nedenleri

İkincil böbrek üstü bezi yetmezliği böbrek üstü bezleri adrenokortikotropik hormonu (ACTH) üretemediği durumda ortaya çıkar. ACTH böbrek üstü bezlerine ne zaman hormon salgılayacağına dair sinyal gönderir.

İkincil böbrek üstü bezi yetmezliği doktor tavsiyesiyle kullanılması gereken kortikosteroid ilaçların kullanılmaması durumunda da görülebilir.
Ayrıca kanser hastaları ve tüberküloz hastalarının da Addison Hastalığına yakalanma riski vardır.

Addison Hastalığının Belirtileri

  • kronik yorgunluk ve kaslarda zayıflık
  • deri pigmentleşmesinde artış (deri daha koyu hale gelir)
  • kilo kaybı, iştah azalması ve sindirim zorluğu
  • kalp atışlarında ve kan basıncında azalma
  • düşük kan şekeri
  • bayılma
  • ağız bölgesinde ağrılar
  • tuz isteği
  • bulantı
  • kusma
  • sinirlilik ve depresyon
  • stresle mücadelede zorlanma
  • sıcak ve soğuğa karşı hassasiyetin artması
Bu belirtilerin bazıları Addison hastalığından ziyade başka rahatsızlıklara da işaret olabilir. Çünkü Addison hastalığının belirtileri çok ağır şekilde ilerler ve başka bir hastalık, ameliyat ya da kaza gibi fiziksel olarak stresli bir rahatsızlık görününce belirtiler hızlı bir şekilde kötüleşir. Bu duruma Addison sendromu denir. Bu nedenle Addison hastası olan insanların 4’te 1’i bu sendromla karşılaştıklarında hasta olduklarını anlarlar. Addison sendromuna tıbbi olarak acilen müdahale edilmelidir aksi takdirde ölümcül olabilir.

Addison sendromunun semptomları şunlardır:
Belde, karın bölgesinde veya bacaklarda ani gelişen şiddetli ağrılar
Şiddetli kusma ve ishali takiben aşırı sıvı kaybı
Hızla düşen kan basıncı
Bilincin kaybolması
Böbreklerin görevini yapamaz hale gelmesi

Addison Hastalığının Tedavisi

Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinden üretilen hormonların eksikliğinden kaynaklandığı için hastalığın tedavisi bu eksik olan hormonları takviye ederek gerçekleştirilir. Bu da hidrokortizon steroid hormon tabletlerinden hastalığın durumuna veya şiddetine göre günde 1 ya da 2 tane alınarak sürdürülür. Gerektiğinde aldosteron fludrokortizon asetat adlı sentetik bir steroidle değiştirilir ve bu da tablet olarak günde 1 kez alınır. Bu ilaçların bazen doktor müdahalesiyle stres, enfeksiyon, ameliyat ya da sakatlık gibi nedenlerden dolayı dozları artırılabilir.

Addison hastalığında ilaç tedavileri her zaman başarılı sonuçlar vermektedir. Tedavilerini düzenli şekilde sürdüren hastalar normal yaşamlarına problemsiz bir şekilde devam ederler. Fakat ilaçların saatini unutmayı engellemek için sinyal verici tıbbi amaçlar için kullanılan bilezikler ve acil durumlar için hasta kimlik kartları mutlaka kullanılmalıdır çünkü Addison hastalığı hayat boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Tek bir dozu bile kaçırmak tehlikeli olabilir.

Addison sendromu ya da krizi geçiren hastalarda doktor tarafından reçeteli olarak yazılmış tuz, sıvı ve glukokortikoid hormonları hızlı bir şekilde enjeksiyon yöntemiyle hastaya verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp