Gece Körlüğü Testi

Gece Körlüğü Testi :

Alacakaranlıkta veya karanlıkta iyi görememe. Gece körlüğü olan kişiler gün ışığında ve yapay ışıkta iyi görürler. Fakat, normal kişilerin çevrelerini seçebildikleri alaca karanlıkta tam göremezler. Bu durumda görme alanı daralır ve karanlığa uyum yapmak zorlaşır ya da olanaksızlaşır. Nesneler silikleşir.

Gece körlüğünün başlıca nedeni ağtabakadaki çubuk ve koni hücrelerinin yozlaşmasıdır. Koni hücreler gün ışığında, sadece grinin tonlarını algılamaya, çubuk hücreler ise geceleyin görmeye yararlar. Çubuk hücrelerin işlevini engelleyen herhangi' bir etken, gece körlüğüne yol açar. "Bu hücreler ışıktan etkilendiklerinde, içerdikleri boya maddesi (rodopsin)nin tepkimeleri sinirsel uyanlar iletir. Boya maddesinin oluşumu için, A vitamini (retinol) gereklidir. Dolayısıyla A vitamini eksikliği çubuk hücrelerin karanlığa uyum yapma yeteneğini azaltabilir. Gece körlüğü aslında, daha tehlikeli durumların bir ön belirtisi sayılır.

A vitamini birçok meyve ve sebzede (özellikle havuçta) karoten biçiminde bulunur. Bu nedenle bu vitaminin eksikliğinde havuç yemek yararlı olur. Gece körlüğü bazen kalıtsal olur. Doğuştan gece körlüğünde kişinin gün ışığında görmesi, renk algılaması ve görme alanı normaldir. Geceleyin daha iyi görebilmesi için yapılan A vitamini tedavisi ise etkili olmaz.

Gece körlüğü bazen karasu hastalığının veya iskorbütle ilgili görme bozukluklarının bir belirtisi sayılır. Kandaki oksijen miktarının azalması da gece körlüğüne yol açar. Bu durum 300 m.'den yüksek yerlerde başgösterir ve göz bozukluğu yüksekliğin artmasıyla fazlalaşır.

Gece körlüğü önemsiz bir görme bozukluğu olmakla birlikte, birçok psikolojik bozukluklar yaratır. Buna karşılık bazı ruhsal etkenler de gece körlüğüne yol açmakta ve gece körlüğü nevroz ve psikozların bir belirtisi sayılmaktadır. Böyle durumlarda vitamin yüklemek yerine ruhsal tedavi yapmak yararlı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp