Akut Gastroenterit Nedir

Akut Gastroenterit Nedir :

Akut gastroenterit; mide ve bağırsakların iltihabi durumudur. İshal görülmesinin yanı sıra bulantı, kusma, karın ağrısı olabilir. Hastalık sıklıkla 10 günden kısa sürede düzelir.

Akut gastroenteritlerin etkenleri ve bulaşma yolları nedir?

Akut gastroenterit genellikle bir bakteri veya virus, daha nadir olarak da bir parazit tarafından oluşturulur. Gastroenterit, etkeni içeren dışkı ile bulaşmış olan yiyeceklerin yenilmesi veya su-içeceklerin içilmesiyle, etkenle temas etmiş kirli ellerin ağıza götürülmesi ile gelişir.

Akut gastroenteritin belirtileri neleridir?
Akut gastroenterit, genellikle önce iştahsızlık ve bulantı ile başlar. Bunun peşinden karın bölgesi krampları, kusma ve ishal gelir. Yine bu hallerin peşinden, aşırı zafiyet ve dermansızlık baş gösterir. Eğer hastalığın nedeni bulaşıcı ise nöbet de gelir. Karın bölgesi, özellikle orta kısımda veya incebağırsakların hemen üstünde bulunan alt karın bölgesinde şişerek şiddetli sancıya neden olur.

Akut gastroenterit neden ileri gelir?

Çeşitli nedenleri olabilir

Bağırsak gribinde olduğu gibi bir virüs
Bazı gıda maddelerine veya içeceklere alerji
Bozulmuş yemekleri yeme
Yemekten zehirlenme
İncebağırsağı fazla harekete getiren bazı ilaçların alınması
Bir mikroptan ileri gelen gerçek iltihaplanma hali;tifo, dizanteri/kolera vb.

Gastroenteritin en önemli ve en korkulan sorunu dehidratasyon (vücuttan su kaybı)‘dur. İshal ve kusma sonucu gelişen su kaybı vücudun elektrolit (tuz ve mineral) dengesini de bozabilir. Hafif dehidratasyon geliştiğini gösteren belirti hastanın susamış olmasıdır. Vücuttan su kaybı arttıkça susamışlığın yanı sıra dudak ve ağız kuruluğu, uykuya meyil, gözyaşında azalma veya gözyaşının gelmeyişi, gözkürelerinde çökme, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin veya hızlı solunum, idrar miktarında azalma olabilir.

Tedavi

Hasta, süt hariç sulu ve yumuşak besinlerle beslenmelidir. Gerekiyorsa damardan verilen çözeltilerle sıvı-elektrolit dengesi düzeltilmelidir.
Bulantıyı giderici ilaçlar
Hastada bakteri enfeksiyonu söz konusuysa antibiyotikler kullanılır.

Ne zaman hastaneye başvurulmalıdır?

Şikayetleriniz iki günden uzun sürmüşse, ateş yüksekse veya tedaviye rağmen şikayetleriniz tekrar ediyorsa. Bu durumda daha ciddi bir sindirim sistemi bozukluğunuz olabilir.
Dışkıda veya kusmukta kan görürseniz. Bu durumda iç kanamanız olabilir. Acilen bir hastaneye başvurmalısınız.
Aşırı derecede susuyor, çok az idrara çıkıyor ve ağzınız kuruyorsa. Vücudunuz susuz kalmış olabilir ve hayatınızı tehdit edici sorunlar ortaya çıkabilir.
Karnınızda şiddetli ağrı veya şişme varsa. Acilen bir hastaneye başvurmalısınız.

Korunma:

Ellerinizi bol su ve sabun ile yıkayınız. Akut gastroenterite yol açan mikropların bulaşmasını önleyen en önemli yöntemdir.
Tuvalete girdikten sonra, yemek yemeden önce, kalabalık sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.
Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır.
Temiz, içilebilir su kullanılmalıdır.
Pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri kullanılmalıdır.
Kümes hayvanları, kasaplık hayvan etleri ve ürünleri tam olarak pişirilmelidir.
Aile içinde hastalığın yayılımı önlenmek için hastanın kullandığı tabak, çatal, kaşık, bıçak temizlenmeden başkalarınca kullanılmamalı, hastanın özellikle dışkı ile temas etmiş kirli kıyafetleri ve çarşafları derhal sıcak su ile yıkanmalı, tuvalet klor içeren temizleyicilerle temizlenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp