Amnezi Çeşitleri

Amnezi Çeşitleri

Amnezi Çeşitleri, Hafıza kaybının tıp dilindeki adı amnezidir. Amnezi ile unutkanlığı karıştırmamak gerek. Bu rahatsızlık hakkında gerekli olan bilgiler ve bu rahatsızlığın çeşitlerini görmek için makalemizi okuyunuz.

Amnezi Çeşitleri

Amnezi veya hafıza kaybı belleğin (hafızanın) rahatsız olması bozukluğa uğraması durumudur. Amnezinin nedenleri organik veya fonksiyonel olabilir. Travma veya hastalıklar yüzünden beynin zarar görmesi veya belirli (çoğunlukla sedatif) maddelerin kullanımı organik nedenlerindendir. Fonksiyonel nedenler psikolojik faktörlerdir savunma mekanizmaları gibi.Histerik travma-sonrası (post-travmatik) amnezi bunun örneklerindendir. Amnezi aniden olabilir global amnezi (transient global amnesia) gibi. Bu tip amnezi orta yaş veya daha yaşlı kişilerde özellikle erkeklerde daha yaygındır ve genellikle 24 saatten kısa sürer.

Amnezi‘yi 2 ana grupta sınıflandırabiliriz. Bunlar; retrograd amnezi ve anterograd amnezidir.

Retrograd amnezi herhangi bir olaydan önceki döneme ait hafıza kaybıdır. Örnek vermek gerekirse; başınızı bir yere çarptıysanız; çarpmadan önce yaptıklarınızı hatırlayamazsınız. Yani retrograd amnezi bir olaydan önce yapılanları hatırlayamamaktır.

Anterograd amnezi ise; bir olaydan sonraki hafıza kaybıdır. Buna da örnek vermek gerekirse; ameliyattan sonra hatırlayamamadır. Yani olaydan sonra şekillenen hafıza kaybıdır.

  • Laküner amnezi belirli bir olay hakkındaki hafıza kaybıdır.
  • Disosiyatif füg veya füg durumu çoğunlukla geçici olan ve psikolojik travma sonucu oluşan bir amnezi tipidir.
  • İnfantil amnezi veya çocukluk amnezisi kişinin kendi çocukluğundaki olayları hatırlayamamasıdır. Nedeni hakkında çeşitli teoriler mevcut olsa da kesin sebebi bilinmemektedir.
  • Global amnezi tam hafıza kaybıdır. Travmatik bir laydan sonra oluşan bir savunma mekanizması olabilir.
  • Posthipnotik amnezi hipnoz sırasında olan olayların unutulması veya eski hatıraların tekrar hatırlanmasının mümkün olmaması.
  • Psikojenik amnezi beynin doğrudan yaralanması fiziksel travma veya hastalık değil de psikolojik sebepler sonucu oluşan amnezidir.
  • Kaynak amnezisi kişinin belirli bir hatırayı hatırlamasına rağmen bu hatırayı (bilgiyi) hangi kaynaktan bildiğini hatırlayamamasını içeren bellek bozukluğudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp