Bağırsak İltihabı Belirtileri Nelerdir

Bağırsak İltihabı Belirtileri Nelerdir

Bağırsak enfeksiyonlarının hem viral hem de bakteriyel belirtileri birbirine benzerdir. Ne tür bir enfeksiyon kaptığınızı öğrenmek için doktor yardımı almanız çok önemlidir.

1. İntestinal (Bağırsak) Ağrı
Bağırsak enfeksiyonunun mide ağrısına neden olmaması çok nadir bir durumdur. Ağrı genellikle karın bölgesinin alt kısmında ya da doğrudan bağırsak bölgesinde olur. Ağrılar orta seviyeli ya da daha şiddetli olabilir.

2. Kabızlık ya da ishal
Bu iki durumdan biri bu enfeksiyon türünde yaygındır. Kabızlıkta ishale göre karın ağrıları daha şiddetli olabilir.

3. Dışkı Görünümünde Değişme
Enfeksiyon dışkının sulu, parçalar halinde ya da mukusumsu olmasına neden olabilir.

4. Şişkinlik
Bağırsak enfeksiyonları özellikle kabızlık durumunda gaz oluşumuna neden olur. Bu gaz oluşumu ağrılı olabilir ve karın şişkinliği ortaya çıkabilir.

5. Rektal Kanama
Bazı bağırsak enfeksiyonlarında görülebilir. Bağırsaktaki enflamasyon alt karın bölgedeki organların kanamasına neden olabilir. Zayıflık, halsizlik ve hastalık hissi rektal kanama geçiren kişilerde yaygındır. Ayrıca dışkı kanlı olabilir böyle bir durumda hemen doktora gidilmelidir.

7. Bulantı ve Kusma
Bu belirtiler karın ağrısı ve şişkinlik kadar yaygın değildir fakat görülebilir. Susuz kalınan durumlarda bulantı, vücut kir ve toksinleri doğal yollardan atamadığında da kusma görülebilir.

Diğer Belirtiler
Diğer belirtiler ateş, üşüme, iştah kaybı, karın bölgesinde kramplar, baş ağrısı, aşırı susuzluk ve kilo kaybıdır.

Bağırsak İltihabı Nedenleri

Bağırsak enfeksiyonlarına neden olan en yaygın mikrop türleri şunlardır:

Salmonella
Çiğ ya da pişmemiş etlerden bulaşan bir çeşit bakteridir. Salmonella sağlığa zararlı ve arıtılmamış su ile de geçebilmektedir. Salmonella vakaları özellikle Afrika kıtasında çok yaygındır.

Escherichia Coli
Daha çok E. Coli olarak bilinen bu bakteri daha çok pişmemiş sığır etiyle bulaşmaktadır. Ayrıca enfekte olmuş süt ürünlerinden ve pastörize edilmemiş meyve sularından da bulaşabilmektedir. Amerika’da E. Coli vakalarından yılda yaklaşık 60 kişi ölmektedir. Bu sayı Afrika kıtasında çok daha fazladır.

Staphylococcus
Et ve benzeri yiyecekler ya da yumurta oda sıcaklığında uzun süre beklerse Staphylococcus toksinleri gelişir. Staphylococcus bulaştığı andan itibaren hızlı bir şekilde (12 saatten daha az bir sürede) semptomlar görülmeye başlar.

Parazitler
Çoğu parazit enfeksiyonları mikroskopik ölçülerde parazitlerden kaynaklansa da gözle görülebilecek büyüklükte parazitler de vardır. Birçok parazit bağırsaklarımızda yaşayarak tükettiğimizbesinlerden faydalanarak beslenme eksikliğine neden olabilir. Parazitler tarafından enfekte olan kişi acil tıbbi yardım almalıdır çünkü bazı parazitler kana karışarak daha ciddi tehlikelere neden olabilirler.

Bağırsak enfeksiyonlarına daha birçok mikrop çeşidi neden olabilmesine rağmen çok büyük oranda bu enfeksiyonlara yukarıdaki mikroplar neden olurlar.

İltihabi bağırsak hastalığı nedir?

İltihabi bağırsak hastalığı; nedeni bilinmeyen ve bağışıklık, kalıtımsal nedenler, bağırsağa ait savunma mekanizmalarının bozulması ve çevresel faktörler ile oluştuğu bilinen; ‘’Crohn Hastalığı’’ ve ‘’ülseratif kolit’’ gibi hastalıkları içerir. İltihabi bağırsak hastalığının diğer adları, inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) veya İngilizce’de anılan şekli ile ‘’inflammatory bowel disease’’ (İBD) şeklindedir. Rocchi ve ark. çalışmasında 2012 yılında Kanada’da İBH nedeni ile yıllık toplam tedavi maliyeti 2.8 milyar $ ve hasta başına düşen yıllık maliyet ise 12.000 $ olarak hesaplanmıştır.

İltihabi bağırsak hastalığı en sık hangi yaşta ve kişilerde gözlemlenir?
İBH'nın en sık başlama yaşı 15-25 arası veya 55-65 arası iken, tüm yaş gruplarında görülebilir. Çocukluk çağında görülen olgular, tüm grubun % 7-20'sini oluşturur.

Ortalama olarak toplumda binde bir oranında gözlenir. - Yahudilerde diğer insanlara göre 2
4 kat daha sıktır.

Kadınlarda erkeklere oranla % 30 daha fazla görülür ve kadınların erkeklere oranla hastalıktan yaşam kalitesi açısından daha olumsuz yönde etkilendikleri belirlenmiştir.

Gebelik sırasında iltihabi bağırsak hastalığı (İBH) ataklarında alevlenme gözlenmemiştir.

İltihabi bağırsak hastalıkları için risk faktörleri nelerdir?

Kalıtsal faktör: ülseratif kolit hastalarında p-antinötrofil sitoplazmik antikorları bulunur. Orholm ve ark. çalışmasında ve Bager ve ark. çalışmasında Crohn hastalığı bulunan kişilerin çocuklarında hastalığa yakalanma şansının genel nüfusa oranla 2-13 kat daha yüksek olduğunu bildirilmiştir.

Bağışıklık sistemi ile ilgili: bağırsak bakterilerindeki antijenlere karşı antikor gelişir.

Genetik eğilim: 12. ve 16. kromozomlar ile ilgilidir, bu ailelerin bireylerinde altı kişiden birinde görülür.
Sigara
Çevresel faktörler

Gıdalar: süt ile belirtiler artabilir.
Hareketsizlik: Boggild ve ark. Danirmarka'da gerçekleştirdikleri çalışmalarında, hareketsiz kişilerde iltihabi bağırsak hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirlemişlerdir. Benzer şekilde, Cucino ve Sonnenberg ABD'de gerçekleştirdikleri araştırmalarında, iltihabi bağırsak hastalığına bağlı ölümlerin, hareketsiz kişilerde daha fazla olduğunu belirlemişlerdir.

Apandisit ameliyatı sonrasında yakınmalar artabilir.
İltihabi bağırsak hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına bağlı olarak bazı enfeksiyonlara karşı eğilimleri artar. Bu nedenle, koruyucu amaçlı bazı aşıların yapılması önemlidir. Bunlar Haemophilus influenza, pnömokok, Hepatit B, Hepatit A ve Human Papiloma Virüs (HPV) gibi aşılardır.

İltihabi bağırsak hastalıkları bulaşıcı mıdır?
Hayır, iltihabi bağırsak hastalıkları kişiden kişiye bulaşmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp