Bağırsak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir

Bağırsak İltihabı Nasıl Tedavi Edilir

Bağırsak iltihabının oluşum nedenleri farklı olabildiği için uygulanan tedavi yöntemleri de farklı olabilmektedir. İlaç tedavisinde ilk önce amaç iltihabı oluşturan nedenleri baskı altına almaktır. Örneği ishali önleyerek mineral kayıpları azaltılır. İlaç tedavisinde  ilk önce bağırsak iltihabı için yan etkisi en düşük ilaçlar kullanılır. Bağırsak iltihabında bağışıklık sisteminin verdiği tepkiyi arttırarak daha çabuk iyileşmeyi sağlayan ilaçlar ise sonradan kullanılmaktadır. Çünkü bağırsak iltihabı için ilaç tedavisi basamaklar halinde uygulanmaktadır.

Bağırsak iltihabının belirtileri nelerdir ?

  • Karın bölgesinde kramp şeklinde ağrı
  • Dışkıda kan görülmesi yada kanlı ishal olma durumu
  • Dışkıda mukus görülmesi (mukus bağırsak iltihabı nedeniyle oluşur ve emilim problemleri yaşanmasına neden olur)
  • Kilo kaybı görülebilir. Çünkü bağırsaklarda oluşan emilim sorunları alınan besinlerdeki yararlı maddelerin emilmesini ve kana karışmasını engellemektedir
  • Bağırsak iltihabı bağırsaklarda kanamaya B12 vitaminin emilimine engel olmakta bu nedenle kansızlık görülebilir
  • İltihaplanma derecesinin fazla olması ateş, terleme, eklem ağrıları, bulantı ve kusma görülmesine neden olabilmektedir
Bağırsak iltihabı teşhisi nasıl yapılır ?
Hastanın doktoruna anlatacağı belirtiler hastalığın teşhisi için çok önemlidir. Ayrıca doktor bazı testlerin yapılmasını isteyerek durumdan emin olabilirler. Klonoskopi, endoskopi, tam kan tahlili, yapılması istenen testlerdendir. Labaratuvarda dışkı incelenmesi ve dışkıda gizli kanın tespit edilmesi ve vücuttaki bağırsak iltihabına yol açabilen iltihabın süreci teşhisi için yapılan sedimantasyon yapılan testlerdir.

Bağırsak iltihabı için bitkisel çözümler

Keten tohumunu: havanda iyice ezerek toz haline getirdikten sonra bal ile macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Hazırlanan bu karışım yemeklerden önce 1 yemek kaşığı yenerek bağırsak iltihabını tedavi edilebilir.

Zeytinyağı ve kına: macun kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırılır, daha sonra elde edilen bu karışım yemeklerden önce 1 yemek kaşığı yenerek bağırsak iltihabını tedavi edilebilir.

Kuş üzümü: ve keten tohumu iyice dövüldükten sonra bal ilave ederek macun kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırılır. Elde edilen bu macun gül suyu ile yumuşatıldıktan sonra yemeklerden önce 1 yemek kaşığı yenerek bağırsak iltihabını tedavi edilebilir.

Kaynar su: içerisine atılan kantaron tohumları bir süre bekletilerek demlenir. Demlendikten sonra süzülerek suyuna bal ilave edilip şurup kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Elde edilen şurup yemeklerden sonra 1 bardak içilerek bağırsak iltihabını tedavi edilebilir.

İltihabi bağırsak hastalığı nedir?
İltihabi (inflamatuar) bağırsak hastalıkları sindirim sistemi kanalının kronik iltihabı ile karakterizedir ve en sık iki nedeni Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolittir. Bu iki hastalık birbirine benzediği için iltihabi bağırsak hastalığı adı altında toplanmıştır. Hastalığın görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişse de yaklaşık olarak 50-60/100 000 dir. Batı toplumlarında daha sık görülür. En sık 20-40 yaşlarında başlar ama 55-65 yaşlarında da ortaya çıkabilir.

Her iki hastalık da alevlenmeler ve yatışmalar ile seyreder. Hastalığın alevlenme döneminde sindirim kanalında tutulan alan ödemli, şiş ve kızarıktır. Hastalığa ait belirtiler bu dönemde görülür. Alevlenme dönemini takiben oluşan sessiz dönemde hastalık kısmen yatışmıştır ve şikayet yoktur.

Ülseratif kolit sindirim kanalında sadece kalın bağırsağı ve rektumu tutar. Rektum tutulumu hemen daima vardır. Hastaların dörtte birinde hastalık sadece rektum tutulumuyla sınırlıdır. Kalın bağırsağın tamamının etkilenmesi (pankolit) hastaların %10 unda görülür. Tutulum miktarı hastalığın şiddeti ile orantılıdır.

Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar, sindirim kanalının herhangi bir bölümünü tutabilir, ama ince bağırsaklar (duedonum, jejunum,ileum) ve anüs çevresi genelde tutulur.

Sindirim sistemi...
Normalde vücut dış ortamdan tamamiyle yalıtılmıştır ve sterildir. Sadece üç sistemle dış etkenlerle direkt temas vardır. Deri, solunum sistemi ve sindirim sistemi. Bu üç sistemde de dış etkenlere maruz kaldığından vücuda zararlı maddelerin girmesini engeleyecek ve kendini koruyacak mekanizmalara sahiptir. Konumuz sindirim sistemi olduğuna göre bu konuyu daha ayrıntılı anlatalım.

Sindirim sistemi ağızdan anüse kadar bir tünel olarak düşünebiliriz. Ağızdan aldığımız besinler yemek borusuyla mideye iletilir. Burada mide asidi ve bazı enzimlerle parçalandıktan sonra ince bağırsağa geçer. Pankreastan ve ince bağırsaktan salınan sindirim enzimleri ile besinler en küçük yapı taşlarına ayrılır ve çoğu ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktan kalın bağırsağa doğru gittikçe emilmeyen kısım posa olarak atılır.

Sindirim sisteminde bazı alanlar steril değildir. Normal mikrobiyal flora, sağlıklı insan vücudunda, zarar vermeden denge içinde yaşayan mikroorganizma topluluklarına denir. Örneğin ağzın ve kalın bağırsağın kendi florası vardır.

Sindirim sistemi dış ortamla iç ortam arasında bariyer oluşturur. Zararlı maddelerin kana geçmesini engeller. Sindirim sistemi hücrelerin özellikle bağırsak hücrelerinin müthiş bir yenilenme kapasitesi vardır.

Bazı enfeksiyonlar, kimyasallar, ilaçlar nedeniyle bağırsakların iç duvarının zedelenmesi karın ağrısı ve ishale neden olabilir. Ayrıca emilim için gerekli olan bağırsak iç yüzeyi zedelendiği için emilim bozukluğuna yol açar.

Bağırsakta İltihap Nasıl Oluşur 

İltihabi barsak hastalıklarının nedeni tam olarak bilinmiyor. İltihabi bağırsak hastalığının gelişiminde genetik, çevresel, enfeksiyöz, immunolojik (bağışıklık sistemiyle ilgili) ve psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Hastaların %20-30 unun ailesinde veya akrabalarında bu hastalık vardır.

Bilinmeyen bir faktör veya bu faktörlerin birleşmesi sonucu bağışıklık sistemi tetikleniyor ve bağırsak duvarında kontrolsüz giden iltihabi bir reaksiyon başlatıyor. İltihabi reaksiyon sonucu bağırsak duvarı hasar görüyo ve kanlı ishale, karın ağrısına sebep oluyor.

Hastalığın gelişmesi için genetik hassasiyet ya da yatkınlığı olan bir kişide enfeksiyoz ajanlar, diğer antijenler veya otoimmun bir süreç sonucu bağışıklık sistemini tetiklenir. Bağırsaklar sürekli dış etkenlere maruz kaldığından son zamanlarda bağışıklık sisteminin harekete geçmesinden çok başlattığı süreci durdurmasındaki yetersizliğin neden olabileceği düşünülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp