Deride Beyaz Benekler

Deride Beyaz Benekler : Deride beyazımsı lekeler şeklinde kendini gösteren renk kaybı çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İç salgı bezleriyle ilgili bazı bozukluklar, kimyasal bazı maddeler, beslenme bozuklukları bu tür renk kayıplarına yol açabilecek nedenlerdir.

Ayrıca frengi, cüzzam gibi hastalıklar da bu tür lekeler oluşturabilir. Ancak bu olgularda hemen her zaman başka belirtiler de mevcuttur. Bu tür benler de mevcut olup genellikle tek olurlar ve renk kaybı görülen alanın merkezinde koyu renkli bir ben bulunur, deride sınırlı alanda renk kaybına yol açan durumlar içinde en sık karşılaşılanlardan biri halk arasında samyeli olarak bilinen mantar hastalığıdır.

Bu hastalığın neden olduğu açık renkli alanların çapı genellikle 1 santimetreyi geçmez ancak birbirleriyle birleşerek geniş alanları kaplamaları da mümkündür. Sık gözlenen bir diğer durum 3-16 yaşlar arasında çocuklarda özellikle yüzde görülen düzensiz sınırlı çevredeki deriyle çok keskin bir renk ayrımı olmayan beyazımsı soluk lekelerdir. Pitriyazis alba olarak isimlendirilen bu tablonun nedeni bilinmemekte ve sözkonusu lekeler birkaç yıl içinde ve genellikle de ergenlikle kendiliğinden düzelmektedirler.

Vitiligo olarak bilinen hastalık ise doğrudan doğruya derinin renk maddesini yapan hücrelerin (melnosit) yıkımı sonucu gelişir. Sıklıkla el sırtı, testis veya boyundan başlar. Birkaç küçük leke, şeklinde olabileceği gibi deri yüzeyinin tamamına yakın bölümünü kaplayabilir. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ultraviyole tedavisi ve deriyi boyayıcı maddeler ile olumlu kozmetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp