Doğal Bitki İlaçları

Doğal Bitki İlaçları :

Alkol Spreyi

1-2 fincan %70′lik isoprophyl alkol 1/4 su ile karıştırılarak kullanılır. Seyreltilmemiş alkol kullanımı bitki için risklidir. Afitler, beyaz sinek, tripsler ve unlu bite karşı uygulanmaktadır.

Sarımsak Spreyi

1 baş (bütün dişleriyle) sarımsak,1 litre su, 1 orta boy soğan, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çorba kaşığı sıvı sabun karıştırılarak hazırlanır. Sarımsak ve soğan küçük küçük kesilerek karıştırılır. Su içerisine konularak bir saat beklenir. Bir saat sonra sıvı sabun ilave edilir. Karışım dolapta bir hafta bekletilebilir. Sümüklü böceklere karşı kullanılabilir.

Yine aynı şekilde yaprakları yiyerek zarar yapan böceklere karşı soğan-sarımsak spreyi tarifleri bulunmaktadır. Bir diğer spreyin hazırlığı 4 kırmızı biber, 4 soğan, 2 baş sarımsaktan karışım hazırlanarak karışım sabunlu su içerisinde 24 saat bekletilir. Süzülerek üzerine 2 litre su ilave edilip uygulama yapılır. Serin şartlarda bu solüsyon 2 haftadan daha fazla süre bekletilebilir. Sarımsak spreyi; patates böceği, kaphra böceği, crucifera'larda zarar yapan larvalar ve nematot'larda etkili olmaktadır.

Kırmızı Tozlar

Karabiber, kırmızıbiber, dereotu, zencefilin hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır. Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin'in 28 gramının 1/25′i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde delia antiqua'nın koyduğu yumurta sayısını azalttığı belirlenmiştir. Delia radicum'un lahanada ve havuçta zararını da engellemektedir. Ancak hazır paketlenmiş biber tozlarının kullanımı ekonomik olmayabilir. Eğer yetiştirici üretimini de kendi yapıyorsa maliyet azaltıldığı için ev yapımı ilaç kullanımı daha uygun olacaktır. Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir. Uygulamada havuç, lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir. Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir.

Bitkisel Yağlar

2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.

Sabun, Sarımsak Tozu ve Kırmızıbiber Karışımı

2 çay kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 litrelik kavanoza konulur. Kavanozun ağzına ince bir tül gerilerek kırmızıbiber ve sarımsak tozunun her biri ilave edilir. Tülün üstüne su konularak, ilave edilen kısmın kavanoza akması sağlanır. Bu süzme işlemi ilacın pıhtılaşmasını önler. Tül kavanozun ağzından alarak kavanozdakiler karıştırılır. Sabun, emici böcekleri; sarımsak-kırmızıbiber karışımı ise çiğneyici tipteki böcekleri uzaklaştırır. Bu karışımın dezavantajı yağmurla birlikte yıkanması ve yeniden uygulamaya ihtiyaç duyulmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp