Hirsutizm

Hirsutizm

Erkek estetiğinin temel unsurlarından olan kıl, kadınlarda tam tersine çirkinlik vesilesi olabilir. Aşırı kıllanma, bir hormon dengesizliğine bağlı olabileceği gibi tamamen sağlıklı insanlarda hiçbir sebep olmadan da görülebilir.

Kadınlarda aşırı kıllanma iki şekilde olur. Birincisi androjeri hormonuna bağımlı olmayan kıllanma (hipertrikoz), diğeri ise androjen hormonuna bağlı olan kıllanmadır (hirsutizm). Androjen hormonu artışına bağlı kıllanma, çeşitli ilaçların kullanılması sırasında, over (yumurtalık) ve böbrek üstü bezi hastalıklarında görülür.

Androjen hormonu ile ilgisi olmayan kıllanma ise, koruz onlu ilaç kullanımında, aşırı zayıflama hastalığında (anoraksıya nevroza). uzun süren açlık hallerinde görülebilir

Yumurtalık hastalıklarına bağlı kıllarıma. Kıllanmaların büyük çoğunluğu bu tiptir. Bunların da büyük çoğunluğu "polikistik over" hastalığına bağlıdır. Burada yumurtalıklarda çok sayıda irili ufaklı kistler vardır. Böbrek bezi hastalıklarına bağlı kıllarıma. Çeşitli hastalıklar aşırı androjen hormonu salgılanması, kıllanmaya yol açar. Ergenlik ve sonraki dönemlerde kıllanma şikayeti de ortaya çıkar

Belirtiler

* Kıllanma dışında ciltte akne (sivilce), yağlanma

* Genellikle adetler düzensiz

* Bazı erkeksi belirtiler (ses kalınlaşması, erkek tipi saç dökülmesi)

Tedavi

Kıllanmanın tıbbi tedavisi mümkündür. Fakat ilaca cevap yavaş olduğundan tedavi 2 yıla kadar uzayabilir. İlaç tedavisi mevcut olan kılları dökmemekte, daha sonra çıkacak olan kılların gelişimini yavaşlatmakta veya durdurmaktadır. Ayrıca ilaç tedavisi 6 aydan önce etki göstermeyeceği için kozmetik açıdan mevcut kılların epilasyon ile alınması tavsiye edilir.

Ne yapmalı?

Aşırı kıllanma şikayetinde üniversite hastanelerinin endokrinoloji (hormon) polikliniğine müracaat etmelidir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp