Spastik Kolon İlaçları

Spastik Kolon İlaçları :

Spastik kolon, altta yatan bir organik bozukluk olmadan, karın ağrısı ve değişen barsak hareketleri ile giden bir fonksiyonel hastalıktır. bu yüzden bu hastalığın tanısı diğer sebepler dışlanarak konulabilir.

Toplumda oldukça sık görülür, %15-20 leri bulur. Spastik kolonun diğer adları irritabl barsak sendromu, spastik kolit, mükoz kolitdir.

fonksiyonel hastalık kelimesi genelde boşluklu ve kaslı organlar için kullanılır. Bunlar barsaklar,mide, mesane gibi organlardır. Fonksiyonel hastalık denince, bu organların sinirleri ve kaslarında normal çalışmasından sapmalar ile oluşan durum anlaşılır. Bu organları yöneten sinirler hem organın üzerindeki sinirler hemde spinal kord ve beyinden oluşur.

Tanım olarak fonksiyonel barsak hastalıklarında ülser gibi çıplak gözle veya çölyak hastalığı gibi mikroskopla görünen bir lezyon bulunamaz.

Son yıllarda intestinal infeksiyon sonrası görülen irritabl barsak sendromu vakaları ve diğer spastik kolo vakalarında intestinal duvarda özellikle serotonin azlaması ve reseptörlerine bağlı değişikliklerin saptanması fonksiyonel ismin tartışmaya açmıştır. artık görülebilen ve ölçülebilen bazı etkenler bulunmuştur aslında. Ancak şimdilik tanımlama ile ilgili bir değişiklik söz konusu değildir.

Patofizyoloji

Spastik kolon oluşu patofizyolojisi nasıldır?

Klasik patofizyolojik teoriler üç ana grupt ayer alır. Bunlar Gastrointestinal motilite değişiklikleri, viseral hiperaljezi, psikopatolojik bozukluklardır.

* İnce barsak ve kalın barsakta motilite değişiklikleri olabilir.
o İnce barsaklarda artan veya azalan gıda geçiş zamanları görülebilir. aynı şekilde normalde kolonda olan geriplandaki yavaşdalglar ve bunların üstüne binen zirve yapan dalgalar değişkenlikler gösterebilir. bu hastalarda genel olarak bir düz kas aşırı reaksiyonu söz konusu olabilmektedir. örneğin artmış idrar sıklığı, nokturi, acil sıkışmalarda görülebilir. metakoline aşırı cevap test edilebilir.

* Viseral hiperaljezi:
o normal barsak hareketlerinin ve barsak ağrılarının aşırı bir şekilde algılanması olayına diyoruz. ince barsak ve rektosigmoid bölge balon çalışmalarında bu hastalarda diğer kişilerden çok daha önce ağrı oluşur. hipersensitivite genellikle yavaş gelişen distansiyondan değilde hızlı gelişen distansiyonlarda daha fazla olur.
o Enhanced perception of normal motility and visceral pain characterizes IBS. Rectosigmoid and small bowel balloon inflation produces pain at lower volumes in patients than in controls. Notably, hypersensitivity appears with rapid but not gradual distention.
* Psikopatolojik bozukluklar.
o Bu hastalık grubundaki hastalarda normal populasyonla karşılaştırıldıklrında daha sık olarak panik atak, anksiyete bozuklukları ve hipokondriaza görülür.
o bu hastalarda yüksek oranda fiziksel ve cinsel taciz öyküsü alınabilmektedir.
o psikopatolojimi irritabl barsağı, irritabl barsakmı psikopatolojiyi çağırır tam anlaşılamamıştır.
* Yakın zamanalarda mikroskopik inflamasyon bazı hastalarda gösterilmiştir.
o Bu bulgu IBS deki patolojk bulgu olmadığı ile ilgili inanışı yıkmaktadır. ayrıca bazı hastalarda geçirilen akut gastroenteritlerden sonra IBS gelişebilmektedir. postenfeksiyoz IBS de kadın cinsiyet, daha uzun süreli enterit, sebep olan patojen, kusmanın eşlik etmemesi ve genç yaş belirleyici faktörlerdendir.
o Laparoskopik tamkat biyopislerde, myenterik pleksusun lenfositlerle infiltrasyonu ve intraepitelyal lenfositler görülmüştür. ayrıcamyenterik pleksusun nöronal dejenerasyonu dikkati çekmiştir.
o postenfeksiyöz IBS hastalarında kolonda mukozal lenfositlerde ve enteroendokrine hücrelerde artış görülmüştür. Bu enteroendokrin hücreler IBS de oluşan ishale aşırı serotonin salgılanmasına yol açarak sebep olurlar.
* Son zamanlarda bakteriyal aşırı çoğalma bu hastalardaki şişkinlik ve gazdan sorumlu tutulmakta ve antibiyotik ve probiotiklerle olan tedaviye zemin oluşturmaktadırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp