Ginseng Faydaları Ve Zararları

Ginseng Faydaları Ve Zararları : Görünümü: Ginseng çok yıllık otsu bir bitkidir ve Arali ailesindendir. Boyu 80 santimetreye ulaşır. Yeşilimsi, iri, 2-3 parçalı kökleri vardır. Çiçekleri beyaz, meyveleri kırmızıdır. Yan kökler ve orta kökte yaz mevsimlerinde ufak ufak kökçükler oluşur, bu kökler su kökleridir. Kökler yumuşaktır ve yüzde 75 su içerir ve aromalıdır. Gövdenin, düzgün, yeşil, ince ve silin- dirik bir yapısı vardır. Ginseng Doğu Asya’da, Kuzey Kore ve Mançurya ormanlarında yabani olarak yetişir. Ginseng tohumla çoğalan bir bitkidir. Tohumlar 2-3-4 sene sonra yetişir. Ömrü 15 yıldır, tohumlan, meyveleri tam olgunlaştıktan sonra ağustos ayında toplanır.Toplanması ve Kurutulması: Tıpta kullanmak amacı ile ginseng bitkisinin köklerinden yararlanılır. Kökler 5 yıllık ve daha yaşlı olmalıdır. Sonbahar aylarında toplanmalıdır.
 
Kimyevi Terkibi: Ginseng köklerinde, doğada nadir bulunan tetraciklik ve triterpenler, bulunmaktadır.Tıpta Kullanım Alanları: Tıpta tablet ve tinktu- re şeklinde ginseng preparatlan bulunmaktadır. Bu ilaçlar rahatlatıcıdır ve adaptasyon etkisini sağlar. Organizmamızın hastalıklara karşı direncini ve vücudumuzun fiziksel ve zihinsel gücünü artırır. Ginseng kullanan kişilerde, uykusuzluk ve yorgunluk hisleri kaybolur, baş ağrıları giderilir, iştah açılır, kalp- damar sisteminin fonksiyonları iyileşir.

Ginseng, ginseng bitkisinin köklerinden elde edilen oldukça popüler bir bitkisel ilaçtır. Tarihçilere göre ginseng bitkisi ilk olarak 5000 yıl önce, Kuzey Çin’in dağlık bölgelerinde keşfedildi.

Başlangıçta bu bitki yemek pişirme amaçlı kullanılırken, daha sonra tedavi edici özellikleri tespit edilmiştir. Ginsengin en az 3000 yıldır popüler olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ginseng, geleneksel Çin tıbbında çok önemli bir yere sahiptir. Ginseng bitkisinin köklerinin insan vücuduna olan benzerliği, bu bitkinin tedavi edici özelliklerine olan inancı güçlendirdi. Tıbbi özellikleri için esas kullanılan parçası etli kökleri de olsa, yaprakları da kullanılır. Ginseng yapraklarının kökleri kadar etkili olmadığı gözlemlenmiştir bu kökler aynı zamanda oldukça pahalıdır.

Yabani ginseng Asyanın dağlık bölgelerinde, özellikle de Çin’de bulunur. “Panax” cins ve “Araliaceae” ailesine ait 11 ginseng türü vardır. Etli köklere sahip bu yavaş büyüyen bitkiler soğuk iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Çok çeşitli ginseng bitkileri arasında en değerlileri Amerikan ginsengi olarak da bilinen Panax quinquefolius ve Asya ginsengi olarak da bilinen Panax ginseng’dir. Kore ginsengi, tüm ginseng türleri arasında en etkili olarak kabul edilir. Panax kelimesi Yunanca’da her derde deva anlamındaki “panakos” kelimesinden, ginseng ise Çince insan suretinde anlamına gelen “jen-shen” kelimesinden köken almaktadır.

Fiziksel Özellikleri:

Bir çok ginseng türü olmasına rağmen, Amerikan ve Asya ginsengi en değerli olanlardır ve yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Asya ve Amerikan ginsengi görünüm olarak hemen hemen aynıdır. Bu yavaş büyüyen bitkiler genellikle dağ geçitlerinin yamaçlarında ve iyi drene olan dağlık ormanlarda yetişir.

Kullanımı:

Tıbbi özellikleri nedeniyle çok popüler olan ginseng, ticari olarak dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Ginseng için gittikçe artan talep dolayısıyla yabani ginseng oldukça azalmıştır hatta tehlikeli denebilecek bir hal almıştır. Ginseng bitkisi ağırlıklı olarak tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılır. Yaygın bir bitkisel ilaç olarak kabul edilir ve geleneksel Çin tıbbında önemli bir bileşendir. Diyabet tedavisinde, erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluklarında, kan şekerini düşürmede ve kan kolestrolünü azaltmada kullanılır. Aynı zamanda afrodizyak ve uyarıcı olarak etkili olduğu ve oldukça popüler bir anti-aging maddesi olduğu bilinmektedir. Ginsengin faydaları kozmetiği ve enerji içeceklerini de kapsar. Çorbalara da eklenebilir.

Ginseng kökleri genellikle kurutulmuş olarak satılır. Bunları bütün ya da dilimler halinde satın alabilirsiniz. Sayısız kozmetiğin ve bitkisel takviyenin içinde bulunan bir aktif maddedir aynı zamanda ginseng çayı olarak da çay poşetleri satılmaktadır. Ginsengi medikal amaçlar için kullanmaya başlayan antik Çinlilerdir. Gözlere parlaklık vermek, güç kazanmak ve pek çok hastalık için kullanmışlar ve bu durum bir ticarete dönüşmüştür. Çinliler bu bitkiyi Kore’den ve bazı Kuzey Amerikan ülkelerinden satın almaya başlamışlardır.

Ginsengin Faydaları:

– Ginseng kökleri stres, anksiyete, bulantı, kusma, baş ağrısı, hazımsızlık, ishal, akciğer sorunları, artrit, astım, Crohn hastalığı, tümörler, yorgunluk, şeker hastalığı, depresyon, diş ve diş eti hastalıkları gibi hastalıklara faydalıdır.

-Mide sorunlarına faydalıdır. Bir yumuşatıcı ve bir uyarıcı olarak çalışır ve sindirim sisteminin sorunsuz ve verimli çalışmasını sağlar.

-Ginseng kökleri afrodizyaktır. Cinsiyet ve doğurganlıkla ilgili problemlerin düzeltilmesi için çalışır. Üreme hormonlarının üretimini düzenler ve bu hormonları arttırır.

-Kökler yorgunluk, sinirlilik ve travma gibi çeşitli stres faktörlerine karşı vücudun direncini artırır.

-Menstruasyonu düzenlemek, doğum ağrılarını azaltmak için kullanılabilir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirir.

-Ginseng hafızayı arttırarak öğrenme yeteneklerini geliştirebilir.

-Ginseng kökleri karaciğer ve kalbin sorunsuz çalışmasını sağlayarak kan şekeri ve kolestrol seviyelerini düzenler.

-Düzenli olarak tüketildiğinde kanser riskini azaltır.

-Solunum sisteminin verimli çalışmasına yardımcı olur.

-Ginseng kökleri tüm vücudu güçlendirir, canlandırır bu nedenle bir anti-aging maddesi olarak çalışır.

Uzun süreli kullanımları, fazla miktarda kullanımları, diğer ilaçlarla etkileşimleri ve alerjik insanlarda kullanımları yan etkilere neden olabilir. Ancak doğru şekilde kullanıldığında ginsengin sayısız faydaları vardır.

 

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp