Kara Halile Tohumu Zararları

Kara Halile Tohumu Zararları :

Ülkemizde kara halile ishali, sarı halile de kabızlığı gidermek için tüketilir. Kabızlık için günde 2 ile 4 gram toz veya hap olarak içilir. Halile türleri yara iyileştirici etkilerinden dolayı merhem olarakda yapılarak kullanılır.

Halile (Terminalia): Doğu Hindistan‘da yetişen bir bitkinin olgunlaşmadan önce toplanan ve kurutulan 1-3 cm uzunluğunda, iğ biçiminde sert, kokusuz taneleridir. Sarı Halile ve Karahalile (Terminalia chebula) olmak üzere iki çeşidi vardır.

Sarı Halilenin Faydaları: Kabızlığı giderir. Vücuda kuvvet verir. Zayıflığa ve kansızlığa karşı faydalıdır. Sinirleri güçlendirir. Nefes darlığı ve astıma iyi gelir. Balgamı söker. Cinsel gücü arttırır.

Karahalilenin Faydaları: Kabız edici özelliği ile ishali keser. Hazmı kolaylaştırır. Yaraları iyileştirir. Gaz söktürücüdür. Basur kanamalarını ve şikayetlerini giderir. Kalp çarpıntısını giderir. Kronik öksürük ve astım şikayetlerini azaltır. Damar büzücü etkisi ile kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta mide ve bağırsaklar olmak üzere sindirim sistemindeki yara ve kanamalara iyi geldiği için ülserlilere faydalıdır.

Sarı Halile Nasıl Kullanılır? Dövülerek toz haline getirildikten sonra kahveyle karıştırılıp aç karnına yutulursa ishali keser. Bala karıştırılarak da yenebilir.

Karahalile Nasıl Kullanılır? Balla yenebileceği gibi kaynatılarak içilebilir. Kaynatılıp içilirse hazmı kolaylaştırır ve mideye kuvvet verir. Halile haricen yara iyileştirici olarak da kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp