Tarçın Ağacı Fidanı

Tarçın Ağacı Fidanı. Anavatanı güney ve güneydoğu Asya olan tarçın, defnegiller familyasından yaprak dökmeyen kokulu bir ağaçtır. Kabuğu baharat olarak kullanılır. Gerekli iklim koşulları bulunmadığı için tarçın ülkemizde yetişmez.

Tarçın Ağacı Fidanı

Üç gram tarçını iyice ezip sıcak bal şerbeti ile içmek; karındaki yeli ve hayzı sürer. Soğuk olan mideyi, ciğer, dimağı ısıtır ve kuvvetleştirir. Zehiri giderir. Kalbe kuvvet verir. Tarçından bir su elde edilir. Busudan içmek, grip, soğuk algınlığı ve nezle için faydalıdır. İnsan bedenine kuvvet verir. Azayı ısıtır. Mide bulanmasını ve karın ağrısını teskin eder. Bayılmayı önler. Kadınlardaki beyaz akıntıyı keser. vücudun direncini artırır.

İshali keser, hazmı kolaylaştırır. Nefes darlığında Tamlaya sinir bozukluklarına ve sara hastalığına faydalıdır. Nefesi güzelleştirir. Ayırca şehvetide artırır.

Tarçının tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle açıklanabilir:

1. Mide ve bağırsak gazlarım söktürür.
2. Hafif doku ve damar büzücü özelliği nedeniyle diyareyi kesici ve peklik vericidir.
3. İştah açıcıdır.
4. Sindirimi kolaylaştırır.
5. Mide bulantıları ve kusma refleksini bastırır.
6. Kan dolaşımını geliştirip hızlandırır.

Bu etkileri sağlamak üzere tarçının toz hali yiyecek ve içeceklere katılıp istendiği kadar alınır ya da piyasadan sağlanan tarçın esansı 2-3 damla olarak kesme şekere damlatılıp emilir. Tarçın çok fazla alınırsa aşırı pekliğe neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp