Zencefil

ZENCEFİL AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler:
Hazımsızlıkta, midedeki gerginlik ve ağırlıkta, karaciğer, mide ve bağırsak üşütmelerinde, mide-bağırsak gazlarını söktürücü, iştah açıcı, kusmayı ve ishali önleyici, bağırsak bozukluklarını giderici, karaciğer tıkanıklığını giderici olarak, soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar, zihni ve bedeni yorgunlukta, bedeni ve zihni gücü artırır, unutkanlığı giderir, vücudu terletir, idrarı söktürür, cinsi arzuyu tahrik eder, meniyi artırır, dimağa kuvvet verir, felç ve titremelerde şifalıdır, mide ve ciğerin soğukluğunu alır, kabızlığı giderir, karın ağrılarında faydalıdır, ağrı ve sızıları giderir, romatizmayı tedavi eder, tansiyonu ve kollestrolü düşürür, kan dolaşımı bozukluğunda kullanılır, dalak rahatsızlıklarında, bronşitte, öksürük, grip, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısında, damarlardaki pıhtılaşmayı önleyici, şeker hastalığında.

Kullanılışı: 1 bardak suya, 2 gr zencefil kökü konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, bu kök birkaç defa kaynatılabilir. 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, üzerine yarım limon sıkılır, dolaşım bozukluğu, soğuk algınlığı, kabızlıkta ve zayıflatıcı olarak günde 2 bardak içilir.

Toz zencefilden günde 3-4 defa yarım çay kaşığı, 1 çay kaşığı şekerle yenilir.Veya bir bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dak bekletilip balla veya şekerle ballandırıp Toz zencefil konur, 10 dk bekletilir, balla veya şekerle tatlandırılıp içilir. Sindirim rahatsızlıklarında, hazımsızlıkta, bağırsak gazları ve kabızlığı gidermek için 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı ufalanmış sinameki, 1 çay kaşığı zencefil konur, 15-20 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir veya toz sinamekiden parmak ucu ile bir miktar ve 1 çay kaşığı zencefil bir miktar su ile içilir. Yüz felcinde zencefil balla macun yapılır, günde 2-3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir. Tuz ve balla karıştırılıp ceviz büyüklüğünde yenildiğinde veya sadece 1 çay kaşığı yalnız içildiğinde balgamı çıkarır, felci önler. Mide şişkinliğinde; zencefil 4 gr, havlucan 4 gr, karanfil, besbase, kakule ve zernebattan 1.5 gr anason, raziyane ve keraviye 8''er gr, şeker 15 gr hepsi toz haline getirilir, ihtiyaç halinde 2 gr, haşlanmış anason suyu ile içilir.Soğuk ve katı yiyeceklerin yan etkileri zencefil ile giderilir. Zencefil tereyağı ile yenirseetkisi daha da artar katı balgamı yumuşatıp çıkarır. Zencefil stomaşik etkilidir, afro-dizyak ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır.

Ülserde zencefil ileri derecedeki ülserler için en iyi ilaçtır, 1 bardak suya, yarım çay kaşığı zencefil konur, 20 dk bekletilir, balla tatlandırılır yemek esnasında günde 3 bardak içilir. Vasıta tutmasında; vasıta tutmasında zencefil faydalıdır vasıtaya binmeden ve seyahat esnasında birkaç defa yarım-bir çay kaşığı içilir. Yorgunluğu giderici ve dinçlik verici olarak zencefil 40 gr Kara helile, 40 gr, dar-ı fülfül 40 gr, karanfil 40 gr, toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır günde 1 ceviz büyüklüğünde yenilir. Şekerde 30 gr zencefil 10 gr karabiber, 10 gr kekik, 5 gr karbonat karıştırılır, çay bardağı sıcak su içerisine yarım çay kaşığı konur, günde 3-5 defa içilir, aç tok fark etmez. Siyatikte siyah koçun kuyruğundan bir miktar kuşbaşı halinde doğranır üzerine zencefil veya akın karha konulur bundan 3 gün yenilirse siyatikten kurtarır. Öksürükte (müzmin öksürükte), romatizmada, zencefil balla macun yapılıp günde 2-3 tatlı kaşığı yenilir.

Romatizmada 50 gr zencefil, 50 gr havlucan, 50 gr irmik fıstığı, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir veya günde 2 defa 1 çorba kaşığı yenilir, romatizmanın kökünü keser, bel, bacak ve diğer ağrıları geçirir. Soğuk algınlığında, mide, bağırsak üşütmesinde 1 bardak kaynar suya, yarımşar çay kaşığı zencefil, havlucan, defne tohumu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, en kısa zamanda iyileşme sağlar.Havlucan zencefil beraber kaynatılıp içilir veya 1 bardak kaynar suya, yarımşar kaşık toz halinde konulur 10 dk bekletilip, içilir. Her türlü romatizmada, romato-id artritte, nevraljide zencefil, havlucan, tarçın, toz halinde 50''er gr defne tohumu, ısırgan tohumu, havuç tohumu, ardıç tohumu, pırasa tohumu 50''şer gr toz haline getirilir, 100 gr irmik fıstığı, 50 gr çörekotu, 50 gr üzerlik tohumu (bu ikisi hafif kavrulacak) toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılıp günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde veya 2 defa 1 kaşık yenir (denenmiştir) biiznillah faydalı olur. Romatoidartritte, defne tohumu, havuç tohumu, ısırgan tohumu, ardıç tohumu da yeterli olabilir.

Haricen: Siyatikte, 5 yumurta akı iyice çarpılır bir beze sürülür üzerine zencefil ve karabiber ekilir ağrıyan yere bağlanır. Zencefil sürme gibi göze çekilirse gözün görme gücünü artırır. Diş ağrısında zencefil sirke ile kaynatılır, gargara yapılır, ağızda bir müddet bekletilir. Basurda 25 gr Kakao yağı 5 gr Zencefil karıştırılır, fitil haline getirilir, makata konur, günde 3 defa tekrarlanır.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 2

• Her üç beden tipi için, ama özellikle kaphalar için mükemmel bir bitkidir. Kaphaların daha bolca tüketmeleri gerekir.

• Sindirim ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesinde kullanılır. Özellikle sindirim sisteminin gücünü gösteren sindirim ateşinin (agni) kuvvetlenmesinde etkindir.

• Afrodizyak etkili zencefil acı bir tada sahiptir. Kabızlıklarda, dolaşım bozukluklarında, soğuk algınlığı ve şişmanlıkta kullanılır. Dokularda hücreler arası durmakta olan sıvının dışarı çıkmasını sağlayarak fizyolojinin dengelenmesini sağlar.

• Agni (sindirim ateşi) kuvvetlendirildikten sonra vücutta ama (toksin) birikimi de olmaz ve birikmiş olan toksinler de atılır.

• Ülkemizde aktarlarda satılan zencefil doğu ve batı ülkelerinde çeşitli ilaç şekillerinde eczanelerde satılmakta ve hekimler tarafından direkt olarak önerilmektedir.

• Isıtıcı özelliğe sahiptir. Ying yang dengesindeki yangı (bütün organizmanın enerjisi ve kan dolaşımının gücünü) arttırır.

• EI ve ayak üşümeleri, vücudun periferinde olan kılcal damarlardaki kan dolaşımının yetersizliğinin sonucudur. Kan, normal özelliğini kaybetmiş çok ince damarlarda dolaşamaz hale gelmiştir. Bu kişilerde ayrıca unutkanlık da önemli bir sorun olarak vardır. Bu durumlarda kanı sulandırıcı özelliği zencefiii çok ayrıcalıklı bir konuma yükseltir (aspirin benzeri etki).

• Karaciğer ve kandaki kolesterolü azaltır. HDL (iyi huylu) kolesterolü yükseltip, LDL kolesterolü düşürerek kolesterol dengesini düzenler.

• Tansiyonu dengeler, yorgunluğu giderir, seyahatlerin yol açtığı sindirim sistemi bozukluklarında faydalıdır.

• Kanser tedavilerinde ilaçların yan etkisi olarak görülen bulantı ve kusma şikâyetlerini gidermek amacıyla da kullanılır.

• Çin''de romatizmalı hastaların ağrılı bölgelerine ve akupunktur noktalarına zencefil solüsyonları enjekte edilir.

• Mensturasyonun düzenli ve ağrısız olmasında kullanılır.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 3

Bitki:
Tropik ülkelerde yetiştirilmektedir. 100 cm kadar yükseklikte, kamış görünüşünde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak biçiminde 20 cm kadar uzunlukta parlak, açık yeşil renkli sivri uçlu ve tarçın kokuludur, alt yüzeyi hafif tüylüdür. Çiçek taşıyan sürgün 25 cm yüksekliğindedir çiçekler başak şeklinde bir arada bulunur ve yeşilimsi sarı renklidir. Kökü derinde bulunur, yan kökler meydana gelir, yan köklerden tekrar yan kökler oluşur. Kökü kabuğundan soyulur taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Kuru kök açık krem rengindedir.

İlaç etkili kısmı: Kabukları soyularak kurutulmuş kökleri kullanılır. Bileşiminde; % 2,5-3 oranında esans (citnal, neral, zingiberen, zingiberol) ve acı madde (gingerole, shogaole) bulunur.

Etkisi: Bulantıyı bastırıp kusmayı engeller, kalp kasılma kuvvetini artırır, tükürük, mide ve safra salgılarını çoğaltır, kramp gidericidir ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Kullanıldığı yerler: Hazımsızlık şikayetleri ve seyahat hastalıkları belirtilerinde (bulantı, kusma, baş dönmesi, uykululuk hali, çok terleme) kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde, 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.

İstenmeyen Etkileri:Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 2-4 gr kök.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: Kaba öğütülmüş yarım çay kaşığı ökök bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden önce 1 fincan içilebilir.

Uyarı: Safra kesesinde taş olanlar hekime danışmadan kullanmamalıdır.Uzun süreli ve fazla miktarda kullanılmamalıdır, tansiyon ve kan şekerini düşürebilir. Şeker hastaları, kan sulandırıcı ilaç alanlar, yüksek tansiyon ilacı kullananlar hekime danışarak kullanmalıdır. Kanın pıhtılaşma süresini uzattığı için ameliyat öncesi kullanılmamalıdır.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 4

Büzücü
İştah açıcı
Gaz giderici
Terletici
T üfürük salgılatıcı
Uyarıcı

Zencefil çayı veya tentürü, sıcak alındığında, sistemin solunum yolu aracılığı ile temizlenmesini başlatır ve baskılanmış adet için de Faydalı olduğu söylenmektedir. Gaz sancılarını gidermek için alın veya onu müshil etkili şifalı bitkiler ile karıştın daha mülayim sonuçlar elde edebilirsiniz. Onu soğuk algınlığıma başlangıcında alarak genel belirtilerin etkilerini hafifletin. Son olarak, tükürük salgısını uyarmak ve ağrıyan boğazı yumuşatmak için kök gövdeyi olduğu gibi çiğneyin.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

1/2 çay kaşığı toz kök gövdeyi i çay kaşığı veya daha fazla) bal ile Karıştırın, 1 bardak kaynar suyu ilave edin. Eğer istenirse, 30 mililitre brendi veya başka bir likör ilave edilebilir. Tentür olarak, ara sıra, sıcak olarak 15 damla ila daha fazla alın.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 5

100 cm boyunda kamış görünüşünde çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla beraber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir.

Nemli iklimi ve sulak yerleri sever. Bitkinin kökleri nişasta, reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir. Baharat olarak kullanılır. Zencefil yağının hazmı kolaylaştırıcı tesiri vardır. Ayrıca yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkiye sahiptir.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 6

(Afrika Zencefili, Siyah Zencefil, Kök Zencefil)

Etkileri

• Büzücü

• İştah açıcı

• Gaz giderici

• Terletici

• Tükürük salgılatıcı

• Uyarıcı

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

"Kökü kurutulmuş veya pişirilmiş olarak kullanın."

• 1 çay kaşığı kökü 1 bardak suda kaynatın. Günde 1 ila 2 bardak alın.

• Tentür olarak, yaş ve duruma bağlı olarak, her 3 saatte bir,5 ila 40 damla alın. Bir soğuk algınlığının başlangıcında, her saat başı kendinizi iyi hissedinceye kadar, sıcak suya 5 ila 15 damla ve 0,7 gram Arnavut biberi alın. çocuklar için doz 1 ila 5 damladır.

• Zencefil çayı veya tentürü, sıcak alındığında, sistemin solunum yolu aracılığı ile temizlenmesini başlatır ve baskılanmış adet için de faydalı olduğu söylenmektedir. • Gaz sancılarını gidermek için alın veya onu müshil etkili şifalı bitkiler ile karıştırıp daha mülayim sonuçlar elde edebilirsiniz.

• Onu soğuk algınlığının başlangıcında alarak genel belirtilerin etkilerini hafifletin.

• Son olarak, tükürük salgısını uyarmak ve ağrıyan boğazı yumuşatmak için kök gövdeyi olduğu gibi çiğneyin.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

• 1/2 çay kaşığı toz kök gövdeyi 1 çay kaşığı veya daha fazla bal ile karıştırın, 1 bardak kaynar suyu ilave edin. Eğer istenirse, 30 mililitre brendi veya başka bir likör ilave edilebilir.

• Tentür olarak, ara sıra, sıcak olarak 15 damla ila daha fazla alın.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 6

Zencefilgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizin iklimi uygun olmadığından Türkiye''de zencefil yetişmez. Yararları Çin ve Hindistan''da çok eski çağlardan beri bilinen bitki, Avrupa''ya tüccarlar tarafından getirilip tanıtılmıştır. 120 cm.ye kadar boylanabilen bitkinin binyıllık ömrü olan gövdesinin, kamışınkini andıran duruşu vardır. Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu, 15-20 cm. uzunluktaki sivri uçlu ve mızrak biçimli yaprakları, gövdeyi saran kılıflardan çıkar. Kozalakları anımsatan küçük, beyaz ve üzeri mor lekeli çiçekleri pek seyrek açar ve kısır olurlar.

Zencefilin kalın, etli, lifli ve boğum yapılı kök gövdesi (rizomu) kahverengi sarımsı olup bundan yumru kökler çıkarak çevreye yayılır. Bitki, bu rizomların bölünüp ekilmesiyle çoğaltılır. Zencefil zingiberon, zingiberon, fellandron, borneol, sine ol sitrali içeren uçucu yağ ile nişasta, yapışkan bitki sıvısı ve reçine yönünden zengindir. Taze kökleri sökülüp dilimlenerek bazı Uzakdoğu yemeklerine katılır. Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ekmek, tatlı, pasta, şarap ve bazı likörlerin yapımında kullanılır. Ayrıca zencefil tozu, baharat olarak tüketilir.

ibbi Etkileri ve Kullanımı

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir:

• Hazımsızlık, mide ve bağırsakların gazlı olması ve karın ağrısı durumlarında sindirim salgılarını artırır ve gaz söktürücü etkiler yaparak iyileştirici olur.

• Son yapılan araştırma sonuçlarına göre mideyi yatıştırıcı etkileri nedeniyle yolculuklarda kusma refleksini yok eder ve rahatlama sağlar.

• Kan dolaşımının yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle kılcal damarlardaki dolaşımı hızlandırır.

• Ateşlilik durumunda terlemeyi artırır; bu yararlı terletici etkisiyle soğuk algınlığını çabuk iyileştirir.

• Soğuk havalarda bedeni ısıtır, dayanıklılığını artırır.

Bu etkileri sağlamak üzere zencefilin dekoksiyonu kullanılır. Elinizde zencefil tozu ya da dilimlenmiş kök parçaları varsa bunlardan 1,5 tatlı kaşığı, 1 bardak su içine konulup önce kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra, ateş kısılarak 5-10 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyon istendikçe içilebilir.

• Zencefil boğaz ağrılarını iyileştirir. Bunun için yukarıda hazırlanan dekoksiyonla derin gargara yapılır.

• Bitki ayrıca fibrozit (lif dokusu iltihabı) ve kas incinmeleri tedavisinde kullanılır. Bunun için de, aynı dekoksiyon ağrılı yerlere dıştan uygulanırken, elle hafif hafif ovuşturulur.


ZENCEFİL AÇIKLAMA 7

İçindekiler:
Nişasta Rezin Uçan yağ

Yan Tesiri: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.

Şifası

1) İdrar söktürücü: 1 su bardağı ılık bal şerbetine 12 gr. Zencefil unu karıştırılıp içilir.

2) İştah açıcı: Ayrı uygulama yapılır.

3) Hafızayı kuvvetlendirici: Ayrım uygulama yapılır.

4) Ses kısıklığı: 1 su bardağı sıcak bal şerbetine 13 gr. Zencefil unu katılıp içilir.

5) Vücudu kuvvetlendirici: Isırgan tohumu, polen, keten tohumu, Zencefil öğütülüp baçla macun yapılıp 1''er tatlı kaşığı yenmeye devam Edilir.

6) Romatizma: Zencefil, havlıcan, karanfil öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.

7) Kısmi felç ve titreme: Zencefil, havlıcan, Şam fıstığı öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.

8) Öksürük, bronşit: 1 su bardağı sıcak bal şerbetine Zencefil unu katıp içilir.

9) Saç bakımı: Zencefil kaynatılıp saçlar sık sık yıkanır.

Tavsiye: Zencefil, Afrika menşeli baharatlarımızdandır. Yüzyıllardır soğuktan mütevellid hastalıklarda başarıyla uygulanır. Zencefil, araba tutmayı önleyen haplarında hammadde olarak kullanılmaktadır. Araba tutanlara Zencefil kullanmalarını tavsiye ederiz. Zencefil kışın safrayı düzene sokar. İçindekiler Tanen Şekerler Uçan yağ Rezin Aristohik asid

1) Adet söktürücü: Zeravent kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilir.

2) İdrar söktürücü: Zeravent kökü, mısır püskülüyle beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

3) Romatizma: Zeravent kökü kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

4) Yara, iltihap: Zeravent kökü az suda kaynatılıp pansuman yapılır.

Zeravent, çalı şeklinde bir ağaççıktır. Anadolu'' da yetişir, antiseptiktir. Adet söktürücü: Zeravent kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilir. İdrar söktürücü: Zeravent kökü, mısır püskülüyle beraber kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir. Romatizma: Zeravent kökü kaynatılıp balla tatlandınlarak birer su bardağı içilmeye devam edilir. Yara, iltihap: Zeravent kökü az suda kaynatılıp pansuman yapılır. Zeravent, çalı şeklinde bir ağaççıktır. Anadolu'' da yetişir, antiseptiktir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp