Zufa Otu

ZUFA OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları:
Yaprakları

Kullanıldığı Yerler: Baş ağrısı, romatizma ağrılarında, grip, karaciğer hastalıklarında, mesane iltihabında, spazmotik, antiseptik uyarıcı, gaz söktürücü, midevi, ishal kesici, mide ve bağırsak nezlesinde, öksürük, boğmaca ve astım hastalıklarında, gece terlemesine karşı, idrar söktürücü, kuvvet verici, sıska, sıracalı çocuklar da, zayıf ve kansızlarda, mide zafiyetinde, hazımsızlıkta, kulunç ağrılarında ve diş eti şişmelerinde, çay gibi haşlanarak içilir. Merhemi romatizmada faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 3 gr, yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa içilir.


ZUFA OTU AÇIKLAMA 2

Büzücü
Gaz giderici
Adet söktürücü
Balgam söktürücü
Uyarıcı
Mide dostu
Tonik

Zülfe otu bazen boğaz ağrıları için gargara hazırlamak amacı ile karıştırıldığı ada çayı ile temelde ayni şekilde kullanılır. Zülfe otu çayı yetersiz hazıra, göğüs ve akciğer problemleri, soğuk algınlığı öksürükleri, burun ve boğaz enfeksiyonları, bağırsaklardaki salgı birikmeleri, aşırı bağırsak gazları, sıraca, gut ve sarılık için kullanılabilir.

Kaynatmasının intihaplanmaların giderilmesine yardımcı olduğu Söylenir ve yanıklar, ezikler ve deri tahtişleri için yıkama suyu ve boğaz ağrısı veya kronik nezle için gargara olarak da kullanılabilir. Enfeksiyonları tedavi etmek ve iyileşmeyi başlatmak için ezilmiş yaprakları doğrudan eziklerin ve yaraların üzerine uygulayın.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

"Devamlı olarak uzun süre kullanmayın" 1 çay kaşığı kurutulmuş bitkiyi 112 bardak suda demleyin. Her defasında bir ağız dolusu olmak üzere, günde ı ila 1, bardak alın. Göğüs ve akciğer problemlerinde eğer istenirse bal ile karıştırın. Kaynatma olarak, 1 çay kaşığı bitkiye i bardak u kullanın. Günde 1 ila 2 bardak alın. Lapa olarak, taze bitkiyi kaynar suda 15 dakika ıslatın ve uygulamak için bir bez üstüne yayın.


ZUFA OTU AÇIKLAMA 3

Ballıbabagiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa''nın güneyi ile Akdeniz havzasından Orta Asya''ya uzanan geniş alanlardır. Ülkemizde de yetişen zufaotu, 50-120 cm. boylanabilen, çok yıllık, kokulu, çalımsı bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, dallara ayrılan yapıda ve yeşil iken, bitkinin ikinci yılında odunsulaşır. Hafif tüylü, koyu yeşil renkli, ince uzun ve ucu sivrilen yaprakları şerit ya da mızraksı biçimlidir. Arı ve kelebeklerin pek sevdiği dudak biçimli çiçekleri çoğu kez mavimsi mor, bazen pembe ya da beyaz çiçek demetleri oluşturarak, yaz ortasından eylüle kadar açar. Gözyaşı biçimli, yassı ve koyu kahverengi olan tohumları küçük olur.

Bitki, tohumuyla çoğalır veya kökleri bölünerek ya da gövde kalemleri alınarak üretilir. Bileşiminde % 1 oranında uçucu yağ, ayrıca flavonit, glisosit, diosmin ile tanen bulunan ve uzun yıllardan beri yararları bilinen zufaotu, günümüzde bazı yemeklere koku ve çeşni katmak üzere küçük miktarlarda eklenir. Kimi şarap ve likörlerin yapımında kullanılır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Zufaotunun tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Bronşit, öksürük, boğaz ağrısı ve kronik nezlede etkilidir.

• Balgam söktürücüdür.

• Soğuk algınlığında terletici etkisiyle yararlıdır.

• Saman nezlesinde tahriş olmuş mukozayı iyileştirip rahat ettirir.

• Sindirim sistemini uyarıp sindirimi kolaylaştırır.

• Endişelilik, isteri ve hafif sara durumlarının atlatılmasına yardımcı olur.

Bu etkilerinden yararlanmak için, yaz sonunda toplanan yapraklı çiçek başakları, gölgeli ve havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı çiçek-yaprak karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyona, tadı acı olduğu için biraz bal eklenir. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.

• Aynı infüzyon yara, bere ve ezilmelere dıştan uygulanırsa çabuk iyileşmelerini sağlar.

UYARI

• Gebelik döneminde zufaotu alınmamalıdır.


ZUFA OTU AÇIKLAMA 4

Yaprakları sivri olan birçok dallı bitkinin meyvesi ayvaya benzer. Çiçekleri dikenlidir.

Özellikleri ve Yararları

- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.

- Sırt ağrılarına iyi gelir.

- Çocukların gelişmesine yardımcı olur.

- Mide zafiyetini geçirir.

- Hazım bozukluklarını gider.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp