Amiliodiz Belirtileri

Amiliodiz Belirtileri :

Vücutta organlarımızda amiloid adlı proteinin birikmeye başladığında meydana çıkan nadir görülen riskli bir hastalıktır. Amiloid denilen protein kemik iliğimizdeki hücreler tarafından sağlanır. Bu protein her hangi bir organ ya da dokuda çoğalabilecek anormal bir proteindir.

Amiloidoz iç organlardan birinin ve ya diğer organların bozulmasına neden olabilecek kadar amiloid proteini çoğaldığında ortaya çıkmaktadır. Hastalık böbrekleri, kalbi, karaciğeri, dalağı, sinir sistemini, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistemini bozup, bu iç organları faydasız duruma getirebilmektedir.

Amiloidoz oldukça yaygın belirti türleriyle meydana çıkmaktadır. Genellikle ayak bileklerinin ve bacakların şişmesi, güç kaybı, zayıflama, nefes almada zorluk, ellerde ve ayaklarda, uyuşma ya da yanma, çok yoğun halsizlik, ishal, dilde büyüme, ritim bozukluğu, deride değişimler, yutma zorluğu, gibi bir takım belirtiler göstermektedir.

Amiloidoz gelişimi en kolay idrar tahlilinde protein kaybının varlığı ile görülmektedir. Amiloidoz oluştuğu görüldüğünde, bunu biyopsi alınacak bir doku parçasının ( patoloji ) labratuvarında araştırılması ve bazı boyamalar yapılarak çöken proteinin gösterilmesi ile saptanır. Bu nedenle karın cilt altı yağ dokusu, rektumdan bağırsağın en uç kısmı biyopsi yapılmaktadır.

Amiloidoz hasar verdiği organa göre farklı etkiler yapabilen bir hastalıktır. Genel olarak üç değişik amiloidoz hastalığı olduğu var sayılmaktadır. Bunlar primer amiloidoz, kemik iliğindeki hücrelerin parçalanamayan proteinlerin farklı organlarda, birikimi sonucunda olmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber, kemik iliğinde meydana gelmektedir. (fmf) hastalığı gibi bölgesel hastalıkların (primer) amiloidoz ile beraber seyrettiği daha çok görülmüştür. (sekonder) amiloidozun bu türü hastalığa bağlı olarak meydana gelir.

Amiloidozun bu türünün tedavisi amiloidozu keşfetmekle olur. Misal, tüberkülozdan dolayı oluşmuş olan amiloidoz tekrar tüberkülozun tedavisi ile beraber kaybolur. Ya da baskı altında tutularak zamanla iyileşmektedir. (Herediter) amiloidoz, bu türden amiloidoz kalıcı olmaktadır. Anne babadan çocuklara geçmektedir. (Herediter) amiloidozun özellikle sindirim sistemiyle alakalı olduğu izlenmiştir. Maalesef bu türden amiloidozunda altında yatan hastalıklardan, oluştuğunu ve (fmf) gibi bir takım hastalıklarla ortaya çıktığını göz önünde bulundurursak bu hastalıkların tedavisinin aksatılmaması ve kolşisin ilacının düzenli kullanılması bu tehlikeyi önleyebilir ve ya en aza indirebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp