Ankiloz Diş

Ankiloz Diş: Dişler, ömür boyu sürekli doğal kuvvetlerle karşı karşıyadır ve bu kuvvet sonucu adaptif bir özellik göstererek sürekli yer değiştirirler.

Dişlerin fizyolojik

olarak mezyalizasyonu ve erupsiyonu stomatognatik fonksiyonların hayat boyu sürdürülebilmesi için çok önemlidir

Ortodontik tedavinin temel prensibi, dişe sürekli kuvvet uygulayarak, diş ve çevre dokuları uyarıp, kemiğin istediğimiz diş hareketi yönünde rezorbsiyonuna, aksi yönünde ise apozisyonuna neden olarak diş hareketini sağlamaktır. Bu esnada, diş hareket ederken, ataşman dokularının da beraberinde taşır. Dolayısıyla ortodontik tedavi sonucu oluşan biyolojik yanıt sadece kemiği değil aynı zamanda periodontal dokuları da ilgilendirir.

Kemiksel cevap da periodonatal ligament tarafından oluşturulduğundan dolayı, diş hareketi öncelikle bir periodontal ligament fenomenidir.

Dişlere uygulanan kuvvetler aynı zamanda, maksiller suturlar ve temporomandibuler eklemin her iki yanındaki kemiksel yüzeyler gibi dişlerden uzak sahalardaki kemikapozisyonunu ve rezorbsiyonunu da etkilemektedir. Denilebilirki, ortodontik terapiye verilen biyolojik yanıt, sadece periodontal ligamentten değil aynı zamanda dentisyondan uzak bölgelerdeki kemik yüzeylerinden de kaynaklanmaktadır.

Diş ankilozu, periodontal ligament yıkımıyla, mineralize kök yüzeyinin çevre alveoler kemikle kaynaşmasıdır. dişin oral kavite içerisinde görülmesinden önce ya da sonra, erupsiyonun herhangi bir zamanında oluşabilir.

Gelişme çağındaki çocuklarda diş ankilozu meydana geldiğinde, ankiloze diş sürmesini gerçekleştiremez ve okluzal düzlemin altında kalır. Bu durum, fonksiyonel ve estetik problemlere neden olur ve ortodontik tedavi çoğunlukla olanaksızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp