Basta Yaralanma

Basta Yaralanma : Şikâyet

Bilinç kaybı ve öteki gözle görülür belirtiler söz konusu olsa da, olmasa da başınızdan yaralandınız.
Baş Yaralanmalarıyla İlgili Önemli Bilgiler

Baş yaralanmaları potansiyel olarak tehlikelidir. Kafatası beyni önemli ölçüde koruduğu için baştaki yaralanmaların çoğunluğu önemsiz çıkar.

En ağır baş yaralanması otomobil ve motosiklet kazalarında görülür. Beyin sarsıntısı, beyin kanaması ve kafatası kırığı, baş yaralanmalarının en ciddi sonuçlarıdır.Beyin sarsıntısı. Başa vuran ağır bir darbe beynin kafatası içinde ani hareketine yol açar.

Beyin sarsıntısında genellikle bilinç kaybı, hafıza kaybı, baş dönmesi ve kusma görülür.Beyin kanaması. Beyinle kafatası arasındaki bir kan damarı kopar ve akan kan hematom (kan pıhtısı) oluşturarak beyin dokusuna baskı yapmaya başlar. Basınç arttıkça, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, bilinç bulanıklığı, kuvvet ve his kaybı ve gözbebeklerinde çap değişikliğigörülebilir.Kafatası kınğı. Bu, beyni sarmalayan ve koruyan kemiğin kırılmasıdır. Çoğu kez başın yaralanmasıyla meydana gelir. Kulak arkasında ve gözlerin etrafında çürüme ve renk değişikliği, kulaklardan veya burunda kan ya da berrak sıvı akması, göz bebeklerinde büyüklük farkı, şişkinlik veya kafatası depresyonu kafatası kırığının belirtilerindendir.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

• Başı yaralanan kişi ilk 24 - 72 saat gözetim altında tutulmalıdır. Ciddisorunların belirtileri bu süre içinde ortaya çıkar.Birçok durumda gözetim hastanede olduğu kadar evde de yapılabilir.

Hastayı ilk 24 saat içinde iki saatte bir, ikinci 24 saat içinde 4 saatte bir, üçüncü 24 içinde de 8 saatte bir kontrol edin. Aşağıdaki ve şemadaki belirtileri görürseniz., derhal doktora başvurun:- Dikkati çeken huzursuzluk- Gözbebeklerinde büyüklük farkı- Yaralanmadan 4 saat sonra hâlâ devam takedeıı baş ağrısı.

• Yaralanan bölgeye buz koyarak burada oluşmuş olan şişi indirebilirsiniz.

Bu şişin büyüklüğüyle yaralanmanın ağırlığı arasında bir orantı bulunmadığını sakın unutmayın.

Önleme

• Baş yaralanmalarının büvük bir bölüm motosiklet kazaları sonucudur. Yasalar öngörse de, öngörmese de, sürücü mutlaka başlık kullanmalıdır.

• Bisiklet sürücüleri, buz patencileri ve temasa dayalı sporlarla (özellikle boks) uğraşanlar her zaman başlık kullanmalıdır.

• Otomobil sürücüleri ve yolcuları kemer otomobil kullanmayın.

Bebekleri sallamaktan kaçının. Başı yaralan- masa da, bebekte ciddi bir beyin hasarı meydana gelebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp