Boğmaca Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Boğmaca Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4'ü hayatını kaybediyor. Boğmaca vakaların çoğu temmuz ile ekim ayları arasında görülür. Ne doğal hastalık ne de aşılama hastalığın tekrarı ve enfeksiyon için tam veya ömür boyu bağışıklık sağlamaz.

Boğmaca hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcıdır. Toksini ile solunum epiteli siliyalarını felce uğratır. Antibiyotikler bu toksinin etkilerini ortadan kaldırmaz. Boğmaca hastalığının kuluçka dönemi 4 ile 21 gün arasında değişir ve hastalık süresi 6 hafta sürebilir.

BOĞMACANIN BELİRTİLERİ

Boğmacanın belirtileri hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Engin Kutay, şunları söyledi:

"Boğmaca hastalığının çocuklarda özellikle bebeklerde klinik belirtileri, burun akıntısı, hapşırma, düşük ateş, hafif öksürük olarak başlar, sonrasında ciddi öksürük nöbetleri, yapışkan balgam, boğulma hissi, kusma olarak devam eder, daha hafif ve az sayıda öksürük şikayetleri ile biter. Ergen ve erişkinlerde ise boğazı sıkılır gibi hissetme kesintisiz öksürük, boğulma hissi, zonklayıcı baş ağrısı, hıçkırık olmadan zorlu nefes alma olarak görülür. Boğmacada öksürük sonrası kusma tüm yaşlarda rastlanır. Boğmacanın temel komplikasyonları solunum durması, orta kulak iltihabı, zatürre gibi ikincil enfeksiyonlar ve güçlü öksürmeye bağlı sekellerdir. Yoğun bakım ve yapay solunum ihtiyacı genellikle 3 aydan küçük bebeklerde sınırlıdır. Bakterilerin neden olduğu zatürre ve ani solunum yetmezliği her yaşta ölümün genel sebebidir."

Boğmaca tedavisi

Antibiyotik tedavisi: erken evrede semptomları azaltır, bulaştırıcılığı önler. Eritromisin (50 mg/kg/gün, 4 doz) 14 gün veya klaritromisin, azitromisin verilir.

Suportif bakım: 3 ay hastaneye yatırılır. Hidrasyon, hafif sedasyon, oksijen, nemli hava, parenteral beslenme ve aspirasyon yapılır.

Korunma: Aktif immunizasyon 2, 4 ve 6. aylarda im, daha sonra 18.ay ve İÖO 1. Sınıf verilir. Boğmacalı hasta ile yakın temasta eritromisin (40-50 mg/kg/gün, 4 doz) 14 gün verilir.

Ulusal boğmaca aşısı programı
1. doz; 2. ayın sonu.
2. doz; 4. ayın sonu.
3. doz; 6. ayın sonu. Pekiştirme dozu; 18-24 ay. Boğmacaya karşı doğal bağışıklık 20 yıl, aşıya bağlı bağışıklık 5-10 yıl sonra gelişir.

Boğmacaya İyi Gelen Bitkiler

Doğumu takip eden 3-6 ay arası çocuklara mutlaka aşıları yaptırılmalıdır.

Öksürük nöbetleri esnasında çocuğun kusmuğunu solumamasına ve bu nöbet esnasında çocuğun akciğer ve boğazdaki yağışkan balgamı çıkarabilmesi için çocuğun baş aşağı tutulup sırtına vurulması gerekmektedir.

Bir litre sütün içineyağsız bir tavada kavrulduktan sonra toz haline getirilmiş yarım kahve fincanı çörek otu katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek sabah kahvaltısından önce bunu takip eden beşer saat aralıklarla birer çorba kaşığı içilir.

Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan baldıran yaprağı bir fincan suyun içine bir çay kaşığının ucu kadar (0,25 gram) katılıp günde üç kez içilir. Bitkinin zehirli olmasından ötürü doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Kabuklarıyla beraber ince ince kıyılan iki adet elma ve bir avuç meyan kökü bir litre suyun içinde kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir. Tatlandırmak amacıyla birer çay kaşığı süzme bal katılır.

Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı sinirli yaprak otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.

Bir çay fincanı kaynar suyun içine birer çay kaşığı sinirli yaprak otu ve kekik katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir.
Bir adet iri kara turp kabukları soyulduktan sonra rendelenerek veya bir aletin yardımıyla suyu çıkartılıp günde bir su bardağı içilir.

Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı ada çayıi kekik ve beşparmak otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek aralıklarla günde beş kere ikişer çorba kaşğı içilir.

Sabah kahvaltılarında kaynatılarak katı hale getirilmiş bir yumurtanın sarısı ile bir yemek kaşığı süzme bal karıştırıldıktan sonra yenilir.

Bir litre suyun içine bir avuç menekşe yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

Taze çekilmiş bir çay kaşığı toz kahve ile beş damla kekik yağı karıştırılarak az miktarda su ile yutulur.

Bir litre suyun içine bir avuç katmi çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek içilir. Günde iki kes tekrarlamak gerekir.

Pelin yaprağı kaynatılıp buharı teneffüs edilir.

Bir litre suyun içine birer tatlı kaşığı nane, ada çayı, kekik ve bir yemek kaşığı mor menekşe katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı deve tabanı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.

Bir litre suyun içine birer yemek kaşığı papatya, ıhlamur ve nane katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp