Boğmaca Hastalığı

Boğmaca Hastalığı : Boğmacadan sorumlu etiyolojik ajan olan Bordetella pertussis (Bp), kültür edilmesi güç olan ve büyümesi için özel bir ortama gereksinim gösteren gram-negatif bir basildir.

Bordatella pertussis insanda solunum yollarının mukozasına afinite gösterir. Sadece insan için patojeniktir. Bordatella pertussis, boğmaca toksini gibi çok sayıda biyolojik olarak aktif antijenler oluşturur. Boğmaca esas olarak toksine bağlı bir hastalıktır. Bakteri, solunum yolunun tüycüklü epiteline yapışarak tüyleri felce uğratan ve solunum yolunda inflamasyona yol açan toksinler üretir.

7-10 günlük kuluçka döneminden sonra, hassas kişilerde (korunmamış) nezle benzeri semptomlar başlar. Bu semptomlar tipik olgularda, nöbetler sonrasında derin nefes alma dönemleri içeren öksürük nöbetleriyle karakterize duruma dönüşür. Hastalığa genellikle bu dönemde tanı konulur. Öksürük nöbetlerinde, hastada siyanoz ve apne görülebilir. Öksürük nöbetlerini genellikle kusma ve bitkinlik izler.
Vakaların çoğunda, hastalar öksürük nöbetleri arasında normaldir.

Öksürük nöbetleri 24 saat boyunca ortalama 15 kere olmak üzere genellikle geceleri görülür. Aktif faz ilk 2 haftada çok şiddetlenir, 2-3 hafta platoda kalır ve daha sonra azalır

Adolesanlar, erişkinler ve aşı ile kısmen korunan kişilerde hastalık daha hafif seyredebilir; ancak bu kişiler, bebekler başta olmak üzere hassas kişilere hastalığı bulaştırabilirler.

Çocuklar, özelikle çok küçük bebeklerde hastalık komplikasyonlu seyredebilir. En sık görülen ve en fazla ölüme neden olan komplikasyon, sekonder bakteriyel akciğer hastalığıdır. Nöbetler ve ensefalopati gibi nörolojik komplikasyonlar küçük bebeklerde sık görülür

Verileri olan ülkelerde boğmacaya bağlı ölümlerin %90?ının 6 aylıktan küçük bebeklerde olduğunu gösterilmiştir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp