Erkek Genital Siğil

Erkek Genital Siğil : Human Papilloma Virüs (HPV) insanlara genellikle cinsel yolla bulaşan, genital bölgede siğil diğer adı ile kondilom ya da rahim ağzında kanser yapabilen bir virüstür.

HPV virüsünün sebep olduğu ve erkeklerde de ortaya çıkan genital bölge siğilleri, kadınlardaki ile aynıdır ve tedavisi de farklılık göstermez, tedavi seçenekleri aynıdır. Eğer bağışıklığı çok güçlü ise, kendisinde belirtiler ve siğiller ortaya çıkmadan kalabilir.

Kendisinde siğil olmayan erkekler bu haliyle başkalarına hastalığı bulaştırabilecek durumdadır. Genellikle erkeklerde belirti olamayabilir ,siğil - kondilom çıkmayabilir ve bu sebepler bir erkek yüksek oranda taşıyıcı olmaktadır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken, başkalarına hastalığı bulaştırabileceği anlamına gelir. Diğer ismi ile bu portörlüktür.

HPV erkek te çok nadiren de olarak da olsa, erkekte penis derisinde kanser benzeri cilt değişikliklerin olabileceği bildirilmiştir. Taşıyıcılık kişiye bir zarar vermemekle birlikte, durumlarından habersiz erkekler yüzünden cinsel yolla çevreye kolaylıkla yayılmaktadır. Erkeklerde penis derisi örnek almak için çok kalın bir doku olduğundan ve alınan örnekler yanlış olarak negatif çıktığından, ne yazık ki sağlıklı bir tanı yöntemi erkeklerde yoktur.

Sonuç olarak, HPV virüsü ile enfekte kadınların erkek partnerlerinin yarısından fazlası enfekte olduğundan ve HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olup, kadınlarda serviks neoplazisi (rahim ağzı kanseri) için önemli bir risk faktörü olduğundan, çiftlerin genellikle birlikte değerlendirilip tedavi -takip edilmeleri ve çiftlerin tedavi bitiminden itibaren en az bir yıl süreyle üç ayda bir kontrol edilmeleri gerektiğini unutmamak gerekir.

Peniste Siğil,Erkeklerde Genital Siğiller, HPV erkek ve Bunun Yol açtığı Kondilom Lezyonları Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Genital HPV (human papillomavirüs) enfeksiyonu ve yol açtığı cinsel siğiller , kondilomlar (condylomata acuminata) cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan birisidir ve Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri‘nde cinsel yolla geçen hastalıklar sıralamasında klamidya enfeksiyonu ve trikomonas enfeksiyonundan sonra üçüncü sırada, viral hastalıklar arasında ise birinci sırada görülmektedir.

Gerçek sıklığı bilinmemekle birlikte dünyada her yıl milyonlarca yeni vaka tanısı konulduğu tahmin edilmektedir. Aktif cinsel dönemdeki genç kadınlarda (18-25 yaşlarında) HPV enfeksiyonu sıklığı % 50 civarında olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde ise HPV sıklığı hakkında sağlıklı bir istatistiksel bilgi ve çalışma mevcut değildir.

HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir depo görevi yaparlar. Bu erkekler tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda enfeksiyonun tekrar alınması ihtimali arttığından, etkin tedavi sağlayabilmek ve nüksleri önleyebilmek için hastaların cinsel partnerleri ile birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekmektedir.

HPV‘ lerin bazı tipleri ile (özellikle tip 16 ve 18) kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişimi arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. HPV enfeksiyonun yaygınlığı ve serviks kanserinde en önemli risk faktörü olması nedeniyle, virüs taşıyıcısı olabilecek erkeklerde enfeksiyonun seyri ve tedavisi çok önemlidir. HPV enfeksiyonu olan kadınların erkek partnerlerinde yapılan tarama çalışmalarında ortalama % 40 oranında HPV enfeksiyonu tespit edildiği bildirilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp