Genital Bölge Siğil Tedavisi

Genital Bölge Siğil Tedavisi :

Vücudun Genital bölgesinde bulunan siğiller hem bulaşıcıdırlar hem de diğer bölgelere de kolaylıkla yayılırlar.Bu yüzden genital bölge siğili mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Cinsel yollarla bulaşan Genital bölgedeki siğiller, hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık rastlanan bir enfeksiyondur.Tıbben çaresiz kalındığı genital siğil tedavisinde bugün genital bölge bitkisel siğil tedavisi uygulayan pekçok kişi bu hpv virüsünden yani genital bölge siğillerinden kurtulmuşlardır.

Genital siğiller erkeklerde peniste ve penis ucunda kadınlarda ise vajina çevresinde bazen vajina içinde bulunan bu siğiller makat çevresinede yayılabilirler.

Genital bölge bitkisel siğil tedavisi ile ilgili daha önceden genital siğilin ne olduğu, genital siğil belirtileri, tedavisi, tedavi edilmediğinde ne gibi sorunlarla karşılaşılacağı ve merak edilen daha birçok soru ve Genital bölge bitkisel siğil tedavisi ile ilgili cevabı buradaki makalede yer almaktadır.

Genital Siğil Kimlerde Daha Sık Görülür?

Genital siğiller çok sayıda cinsel eşi olan kişilerde daha sık görülür. Tek eşlilerde oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Her birey muhakkak genital siğiller hakkında bilgi sahibi olmalı ve lezyonlu olan kişi bir an önce hekime müracaat etmelidir. Siğiller tek başına hiçbir şikayete neden olmazlar.

Çabuk bulaşan ve diğer bölgelere hızla yayılma eğilimi gösteren bu siğiller, estetik açıdan da olumsuzluk unsurudur. Yıkanırken ya da genital temizlik esnasında kanayabilirler. Cinsel ilişki esnasında ağrı yakınmalarına neden olsa da, genital siğiller tek başlarına ağrı /sızı yapmazlar.

Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir?


Genital siğillerin tedavisinde çeşitli tekniklerden yararlanılabilir. Siğillerin üzerine ilaçlı kremler sürülebilir, Kriyoterapi denilen soğuk tedavi ile siğiller dondurarak tedavi edilebilir. Lazer ya da elektrikli alet (elektro koter) yardımı ile de siğiller bir bir yok edilebilir.
Siğillere açık ameliyat uygulandığında ise siğiller “bisturi” yardımı ile birer birer temizlenir. Tedavideki esas hedef, siğillerin ve bulunduğu taban dokunun tamamen yok edilmesidir. Bütünüyle denatüre edilerek lezyonlu bölgedeki tüm hücrelerin öldürülmesidir.

İlaç Tedavisi Yerine Hangi Tedaviler Uygulanabilir?

Burada bir bir en küçük siğillere kadar muhtemel tüm noktaların tahrip edilmesi söz konusudur. Zorlu, maliyetli ve uzun süreli bir ilaç tedavisi yerine kriyoterapi (siğillerin dondurulması), lazer veya cerrahi tedavi alternatifleri değerlendirilebilir.

Bu tedavi yöntemlerinde siğillerin sayıları ve lokalizasyonu göz önüne alınarak seans sürelerinde farklılıklar olabilir. Bu işlem bir seanstan birkaç seansa kadar uzayabilir. Tedavide çoğunlukla olumlu sonuçlar alınmasına rağmen çok sayıda cinsel eşi olan kişilerde bu durumun tekrarlama ihtimali yüksektir. Hastan bu riski bilmesi ve gerekli önlemleri almalıdır.

Genital Siğil Neden Tedavi Edilmelidir?


Tüm hastalıklarda olduğu gibi genital siğillerin tedavisinde de erken teşhis ve tedavi son derece önemli. Hem bayanları hem de erkekleri tehdit eden bu siğiller, bulaşıcı ve hızla yayılan yapıdadırlar. Dolayısıyla başlangıçta bir iki tane olan siğil sayısı kısa zaman içinde çok daha fazla sayılara ulaşacaktır. Bu nedenle problem çok kısa süreli bir tedaviyle aşılacak haldeyken, siğillerin çoğalmasıyla birlikte daha zorlu ve uzun bir tedavi gerekebilir. Aynı zamanda bu durum estetik ve fonksiyonel sorunlar da doğurabilmektedir.

Tedavi Edilmeyen Genital Siğiller Ne Tür Sorunlar Doğurur?

Eğer genital siğiller tedavi edilmezse, virüs taşıyan ve lezyonlu olan kişinin cinsel ilişki yaşadığı tüm partnerlerine bu virüs bulaşır. Bir süre sonra hızla yayılma eğiliminde olan bu siğillerin sayıları çoğalıp yara dokusu büyüyeceğinden tedavisi daha zorlaşacaktır.

Penis ve cilt dokusu tamamen siğille kaplanmış olan hastalarımız var. Bunların tedavisinde penis cildini bütünüyle alıyoruz. Dolayısı ile genital siğil tedavisinin ihmalinin sonu çok büyük ameliyatlara kadar varabiliyor.

Toplumda Görülme Sıklığı Nedir?

Genital siğiller, Amerika Birleşik Devletleri‘nde toplumun %1‘inde rastlanan ve en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Tahminlere göre her yıl 6 milyonu aşkın kişi HPV virüsüyle enfekte olur. Son 20 yılda hastalığın görülme sıklığı 4 kat kadar artış göstermiştir. En sık görüldüğü yaşlar, 17- 33 yaşlarıdır. Hem kadın hem erkekte görülmesine rağmen erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.

Nasıl Belirtiler Verir?

Genital siğiller genellikle bir sorun yaratmazlar. Çoğunlukla tek bir siğil şeklinde değil, fazla sayıda ve birden fazla bölgelerde oluşur. Oluşan bu lezyonlar kendi kendilerine gerileyebilecekleri gibi sabit kalabilir ya da artış gösterebilirler.

Genital siğiller sıklıkla penis, dış genital, vajina, rahim ağzı (serviks), perine ve makat çevresinde görülür. Ciltten kabarık veya düz yüzeyli olabilen karnabahar görünümünde yapılardır. Yüzeyleri düzgün olabileceği gibi pürüzlü de olabilir. Bir veya birden fazla sayıda çeşitli büyüklüklerde görülebilirler. Ten renginden kahverengiye kadar değişik tonlarda renklerde görülebilirler (pembemsi, grimsi vb.).

Genital siğiller fiziksel olarak genellikle ufak, ten renginde grimsi, beyaz veya pembemsi renklerde görülür. Şekil itibariyle karnabahar görünümündedir. Çoğunlukla ince, esnek ve yumuşak kitlelerdir. Bazı siğiller ise çok küçük ve yüzeyleri düz olduğundan fark edilemeyebilirler. Hem kadını hem de erkeği tehdit eden genital siğiller, kadınlarda; vulva, rahim ağzı, vajina içi, anüs etrafı ve üretra (idrar yolu) civarında gelişirken erkeklerde ise penis üzerinde, skrotum üzerinde, anüs etrafında ve nadiren de üretra içinde gelişirler.

Nasıl bulaşır?

Genital siğiller, HPV virüsünü taşıyan kişinin cinsel temasta bulunduğu partnerine bulaşır. Bu temas çok kısa süreli olsa dahi, virüsün bulaşması için yeterlidir. Ancak enfeksiyon alındıktan sonra siğil gelişimi bir süre gizli kalır. Belli bir zaman sonra enfeksiyon gelişerek hastalığı belirginleştirir. Bunlardan 2/3‘ünde ortalama 3 ay içinde lezyonlar ortaya çıkar. Fakat siğiller tamamen yok edildikten sonra muhtemel bulaştırıcılık konusunda henüz net bilgiler mevcut değil.

Yani siğiller varken bulaşma olabildiği gibi, hiçbir siğil görülmezken de söz konusu bulaşma gerçekleşebiliyor. Siğillerin ellenip, koparılması ile doğrudan elle bulaşma veya eşyalar aracılığıyla bulaşma gerçekleşebilir.

Şayet genital siğilleriniz var ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, hamilelik öncesinde tedavi görmelisiniz. Gebelik sürecinde siğiller büyümeye eğilimlidir. HPV virüsünün bebeği etkilemesi ender rastlansa da doğum esnasında doğum kanalından geçen bebeğin bu virüsü kapma ihtimali vardır. Bu durum bebeğin solunum yolunda lezyon oluşturabilir.

Genital bölgede siğil oluşturan HPV tipleri ile vücudun diğer bölgelerinde enfeksiyona yol açan tipler birbirlerinden farklıdır. Dolayısı ise el veya ayaklardaki siğiller ile temas edilmesi genital siğilleri oluşturmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp