Hareket Sistemi

Hareket Sistemi : Teknolojinin getirdiği kolaylıklar, günümüz insanlarını bilinç altından tembelliğe itiyor. Çok kısa uzaklıklar için taşıt araçları aranıyor, iki kat için bile asansör bekleniyor. Bunlar belki çok rahat ama, hiç de sağlıklı bir yaşam biçimi değil!Aslında, yaşlılarda dikkat çeken değişikliklerin başında hareketlerin yavaşlaması ve azalmasıdır. Buna beslenme yetersizlikleriyle hormoııal bozukluklar da eklenince, kas kitlesinin kaybı ve kasların zayıflaması kaçınılmaz olur. Hareketsiz yaşam süren yaşlılarda, kas kuvveti 65 yaşında, 20-30'lu yıllara oranla yaklaşık % 80 azalır. Bu azalmaya kalp-dolaşım ve solunum sistemlerindeki giiç düşüklükleri de eklenince, genel fiziksel güçteki gerileme daha biiyiik boyutlara erişir.Fiziksel güçteki düşme her ne kadar 20 yaşlarda başlarsa da, sistemli bedensel çalışmalar yapanlarda bu düşüş çok daha yavaştır.

Bu nedenledir ki, fiziksel aktivitelerini ileri yaşlara kadar sürdürenler 70 yaşında bile 40 yaştakilerin performansını gösterebilirler.Her şey bir yana, dış görünüşümüz, duruşumuz ve postürü- miiz bile hareketsiz yaşamdan etkilenir. Hiç kuşkusuz herkes dünyanın ne en güzel kadını ne de en güzel erkeğidir. Ama, vücutta oluşmuş ve oluşacak biçimsiz görünüşlerin bile sportif çalışmalarla düzeltilme ve önleme olanağı vardır. Kısa bir antrenman süresi bazen beklenmeyecek mucizeler yaratabilir.Gevşek kaslar güçlenir ve şekillenir, hoş görünmeyen yağ birikintileri kaybolur, ya da kasa dönüşür; yetersiz, antrerımansız karın kaslarının sonucu olan göbek görüntüden kaybolur. Artist ve mankenlerin güzel görünümlü vücut yapılarını ancak sistemli egzersizlerle koruyabildiklerini bilmeyen yoktur.İleri yaşlarda vücudun bükücü kasları egemen duruma geçer. Sırtın kamburlaşması, dizlerin bükülmesi, dirsek ve omuz eklemlerinin açılmasının zorlaşmasının nedeni bükücü kasların kısalması yanı sıra, gerici kasların zayıflamasıdır. Hareketi kısıtlanan yaşlıların, solunum sistemleriyle kalp ve dolaşım sistemleri de gücünü yitirir.

Her on yıl, aktif vücut dokusunun yaklaşık % 3-5'ini birlikte götürür. Yitirilen aktif yapıların yeri ancak yağ dokusuyla doldurulabilir. İlerleyen yıllara karşın kişinin kilosu artıyor, ya da hiç değişiklik olmuyorsa, bunun anlamı yağ birikimleridir.Kaslar, kas liflerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Liflerin sayısı çok büyüktür: Bir pazı kası (biseps) 1-2 milyon arası kas lifinden meydana gelir. İnsanın iskelet yapısında 326 değişik kas vardır. Bu kaslar değişik görevler üstlenirler: Vücudun dinamik hareketini gerçekleştirirler, yani kemikleri eklemlerden hareket ettirirler; toplar damarların (velilerin) görevlerini destekleyerek kanın kalbe geri dönüşüne yardımcı olurlar.

Kaslar, eklemleri belli posizyonda sabitleştirirek vücut statiğini sağlarlar. Bundan da anlaşılabileceği gibi, duruş bozukluklarının önemli bir bölümü kasların kasılmasındaki denge bozukluğundan kaynaklanır. Ancak kaslar bu konuda tek sorumlu değildir. Öteki organların fonksiyonlarının ve sinir sistemi metabolizmasının da bu olumsuz gelişmelerde payı vardır. Çalışan kaslar güçlenir; yetersiz harekette ise erirler (atrofı). Alçıya alman bir kolda, 3-4 hafta sonra eklemler açılmaz hale gelir ve kaslar erir!Normal ve sağlıklı yaşam için hareket ön koşuldur. Hareketsiz yaşam, eninde sonunda hastalıkla sonuçlanır!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp