Kadınlarda Tuba Uterina

Kadınlarda Tuba Uterina : Kalkanbezinin ivegen veya süreğen yangılanması. Bu yangılanma dışardan doğrudan doğruya bulaşma ile veya bulaşıcı bir hastalık (ivegen eklem romatizması, tifo, yılancık, vb.) geçirilirken kandaki mikropların kalkanbezinin dokusuna yerleşmeleri sonucunda oluşur.

İvegen türünde hastanın titreme ile beraber ateşi yükselir, boynun ön tarafındaki bezler şişerek acı verir. Kalkanbezinde genellikle irin birikmesine, dışarıya veya gırtlak kanalına doğru akıntıya yol açar. Ayrıca ivegen irinsiz türü de vardır. Kalkanbezinin işlevini gereği gibi yapmamasına ve parenkimanın yozlaşmasına yol açmaları bakımından yarı ivegen ve süreğen tiroiditlerin üzerinde önemle durulması gerekir.

Kafatasında görülen doğuştan bir şekil bozukluğu. Alın ileri doğru, kafatası kenarlarda yana doğru çıkıntı yaptığı için kafatası üçgen görünümü alır.

Tropikal ve yarı tropikal ülkelerde görülen ve genellikle asalak kökenli ve bulaşıcı olan hastalıklar. Tropikal hastalıkların başlıcaları, kolera, uyku hastalığı, cüzam, fil hastalığı, şistosomiyazis, sarı humma, layişmanyoz hastalığı vb.'dir.

Bir hücre veya organın bir dış uyarıcının etkisi ile gösterdiği yaklaşma (olumlu tropizm) veya uzaklaşma (olumsuz tropizm) tepkileri. Hastalık yapan mikroorganizmaların belirli organlar ya da dokuları tercih ederek bu organlara ya da dokulara yerleşmeleri de tropizm adını alır.

Çok nadir görülen urlardandır. İyi tabiatlı papilloma adı verilen urları, 50-55 yaşları arasında, zaman zaman kasıklarda sancı ve sonra akıntıya yol açması, vagina yolu ile gerçekleşen bu akıntının kanlı olması, çabuk yayılması özelliklerindendir. Karın içinde olması, teşhis şansını azaltmakta, yaygınlaşmasını kolaylaştırmaktadır. Tedavisi yumurtalık urlarınınki gibidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp