kemik hastalığına hangi doktor bakar

Kemik Hastalığı : Daha yaygın olarak raşitizm diye bilinen osteomalasi, kemiklerin zayıflamasına ve yumuşamasına neden olan nadir görülen bir hastalıktır. Genellikle, D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. D vitamini eksikliği, gastrointestinal yolun (mide, ince bağırsaklar ve kalın bağırsakların) besinlerden kalsiyum ve fosfor emmesini engelleyerek vücudun kemik yapmasını ve kemiği kuvvetlendirmesini engeller Kronik böbrek yetmezliği çölyak hastalığı bazı tip sindirim borusu ameliyatları ve antiepileptik ilaçlarla uzun süreli tedavi gibi birçok şey D vitamini eksikliğini arttırır. Çoğu kişi yeterli D vitaminini süt gibi besinlerden ve güneşten karşılar.

Osteoid matriksin üretimi ile mineralizasyonu arasındaki sürenin (normalde 1-2 hafta kadar) aşırı uzaması veya mineralizasyonun gerçekleşememesidir. Büyüme döneminde görüldüğünde, uzun kemiklerde eğrilikler ve büyüme bölgelerinde (uzun kemiklerin uçlarında) daha belirgin olmak üzere biçim bozuklukları görülebilir (raşitism). Erişkinlerde oluşan tabloda ise; kemik ağrıları, kırıklar ve kırık iyileşmesinin gecikmesi gibi bulgulara rastlanır. Her iki durumdan da D vitamini eksikliği veya D vitamini metabolizması ile ilgili bozukluklar.

Osteoporozdan farklı bir durum olan osteomalazi, “kemik yumuşaması” durumuna verilen isimdir. Osteoporosdan çok daha ciddi şikayet ve bulgulara yol açabilir. Çocuklarda görülen osteomalazi durumuna özel olarak “Raşitizm” adı verilmektedir. Osteomalazi menapoz dönemindeki yaşlılarda da görülebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp