Menenjit Bulaşıcımıdır

Menenjit Bulaşıcımıdır Hakkında Bilgiler

Menejit,Beyin Zarının İltihaplanması İle Oluşan Bir Merkezi Sinir Sistemi Hastalığıdır.Menenjit Nedir ,Menenjit Bulaşıcımıdır,Bebeklerde Menenjit,Menenjit Hastalığı,Bebeklerde Menenjit Belirtileri,Menenjitin Belirtileri,Menenjit Aşısı,Menenjitin Tedavisi,Menejit Çeşitleri,Menejit Sebepleri Ve Daha Fazlası Hakkında Bilgi Almak İçin Aşağıda Sizin İçin Hazırladığımız Yazımızı Okuyabilirsiniz.

Menenjit ciddi bir çocukluk hastalığıdır. Bir enfeksiyon hastalığı olarak bulaşıcı niteliği vardır.Birçok enfeksiyon ajanı menenjite yol açabilir. Bunlar arasında virüsler, bakteriler, mantar ve parazitler sayılabilir.

Bakteriyel menenjitler diğer menenjit tipleri arasında en ciddi seyirli olanlarıdır. H. influenzae tip b bakterisi (Hib) ise tüm dünyada bakteriyel menenjit etkenlerinin en önde gelen nedenidir.

Bazı menenjit etkenlerinin aşısı vardır. Bunlardan en önemlisi Hib‘dir. Bu nedenle menenjite yol açabilecek birçok mikrop olmasına rağmen, menenjit aşısı genellikle Hib aşısı olarak bilinir.

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığa yakalananların %95'i 5 yaş altındaki çocuklardır. Kalabalık ortamlarda bulunan çocuk ve erişkinler daha fazla risk taşırlar. Bazı virüs türleri de daha hafif bir menenjit tablosuna yol açabilirler. Ancak, bakteriyel menenjit tıbbi bir acildir.

Menenjit, beyin ve omuriliği kaplayan zarların enfeksiyonudur.Bu kelime insanları çok korkutur ama günümüzde menenjit hastalığının tedavisi çok başarılı olmaktadır.

Menenjit nedir ve bulaşıcımıdır ?

Menenjit, beyin ve omurilik zarlarının iltihabıdır. Bu iltihaba mikroplar, virüsler veya çok nadiren de parazitler neden olabilir. Bakteriyel menenjitler daha ciddi ve ağır seyirli olabilir. HIB bakterisi de (Hemofilus influenza B) 3 ay -3 yaş arasında çocuklarda menenjit yapabilir. Tüberküloz basili ise her yaşta menenjit yapar ve çok ağır seyirlidir.

Peki nasıl olur da mikrop gidip beyin zarına oturur? Eğer o sırada çocuk anjin, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar geçiriyorsa hem vücut direnci düşer hem de bu bölgelerde enfeksiyon yapan mikroplar kan ve/veya lenf yolu ile beyin zarlarına gelip yerleşebilirler.

Menenjit belirtileri ve tanısı:

Hastalık belirtileri, ateş, baş ağrısı, kusma, göz kararması, ışığa karşı hassasiyet, denge kaybı, uykuya eğilim, bilinç kaybıdır. Bu belirtilerin bir veya daha fazlası görülebilir. Bebeklerde ise yüksek ateş, tiz sesli ağlama, huzursuzluk, emmeme, inleme, bıngıldakta şişlik olur. Viral menenjitler ise daha hafif seyirli olup 1-3 hafta arasında iyileşirler. Oysa bakteriyel menenjitler tedavi edilmezlerse ölüme bile neden olabilirler.

Kesin tanı sadece bel suyu alınarak konur. Tıptaki adı lomber ponksiyondur. Ponksiyon ile alınan sıvı beyin ve omurilik zarları etrafında bulunan, normalde beyni çarpmalara karşı korumaya yarayan, steril bir sıvıdır. Bu işlem, bel omurları arasından ince bir iğne ile omurilik kesesi içindeki sıvının alınıp tahlil edilmesi esasına dayanır. Lomber ponksiyonun yapıldığı yerde omurilik yoktur, bunun için omuriliğe zarar verilmesi mümkün değildir. Bu işlemin halk arasında sakatlık, felç, kısırlık gibi yan etkileri olduğu söylenir. Bunların hiçbir bilimsel ve tıbbi zemini yoktur.
Tecrübeli bir hekim tarafından yapılırsa 1-2 gün ağrı dışında yan etkisi yoktur.

Menenjit tedavisi:


Tıptaki gelişmeler sayesinde menenjit günümüzde tedavisi mümkün hastalıklar arasındadır. Yine de sağırlık, körlük, epilepsi, kol-bacak felçleri gibi kalıcı arazlar ve ölümle sonuçlanması da mümkündür. Bunun için erken tanı için tüm girişimler yapılmalı ve damardan antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp