MİYASTENİ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

MİYASTENİ BELİRTİLERİ NELERDİR ? :

BELİRTİLERİ

Miyasteni kas gücünde azalmayla kendini belli eden ağır gidişli bir hastalıktır. Kasların çalışması sonucunda kasılma gücünde bir azalma ortaya çıkar ve bu güç azalması, giderek ağırlaşan bir hareket kaybına yol açar. Dinlendirilen kaslar kısmen de olsa kasılma güçlerini yeniden kazanır.Hastalık başlangıçta genellikle yavaş gelişir. Ama hızlı ilerleyen olgular da görülür. Miyasteni daha çok bir ruhsal gerilim ya da solunum yollan enfeksiyonu gibi bir hastalığın ardından gelişir.

İlk belirtiler gebelikte, annenin doğumdan sonraki ilk aylarında ya da anestezi sırasında kullanılan ilaçlardan sonra ortaya çıkabilir./Yavaş ilerleyen hastalık daha çok göz kaslarında, biraz daha az olarak yüz, altçene, boğaz, boyun kaslarında belirti verir. Hastalığın ilerlemesiyle belirtiler öbür kaslara da yayılır.yakalanma eğilimi, klinik tabloyu da belirler. Olguların yüzde 90′ım aşan bölümünde gözkapaklarını kaldıran kaslar ve göz çevresi kasları zayıflar. Gözyuvarı felci ve gözkapaklarının düşmesi (ptoz) genellikle gözün kapanma hareketlerinde yetersizlikle birlikte ortaya çıkar.

Hastalık buna yakın bir sıklıkta (yüzde 80) yüz anlatımını belirleyen kaslarda, çiğneme, yutma ve ses oluşumunu sağlayan kaslarda görülür. Boynu öne ve arkaya doğru hareket ettiren kaslar, kürek kemiği kasları, kalçanın bükücü kasları da miyasteni-den etkilenebilir. Gövde kasları arasında en sık etkilenen kaslar, omurganın her iki yanında yer alan doğrultucu kaslardır. Daha ilerlemiş olgularda diyafram, karın kasları, kaburgalar arası kaslar ve bu arada idrar kesesinin ve bağırsağın dış büzücü kasları da aralarında olmak üzere bütüa kaslar güçsüzlesin

Hastalığın kas gruplarına dağılım durumuna göre ortaya çıkan belirtiler açısından en sık rastlanılan bozuklukların geçici çift görme (diplopi) ve gözkapağı düşmesi olduğu söylenebilir. Güneş ışığı, gözkapağı düşüklüğünü ağırlaştırır. Yüz anlatımı bozulmuştur. Gülme yüz buruşturmaya dönüşür. Altçene aşağı doğru sarkar. Hasta altçenesini eliyle desteklemek zorunda kalabilir.

Sert besinlerin çiğnenmesi oldukça güçleşebilir. Çiğneme ve yutmanın iyice güçleşmesi bazen normal beslenmeyi olanaksızlaştırır. Hastanın uzun süreli konuşmalardan sonra yemek yemesi daha zordur. Ayrıca uzamış bir konuşmadan sonra ses giderek kısılır ve hırıltılı bir biçim kazanır.Güç kaybı akşam saatlerinde daha da artar. Ama hasta çoğu zaman bu gidişin farkında değildir. Hasta gece ilaç almamışsa, sabah uyandığında kendini çpk kötü hissedebilir. Ayrıca aşı yapılması, âdet görme, aşın sıcak ya da soğukta kalma, geçici ağır kas güçsüzlüklerine yol açar.

Miyasteniden etkilenen kasın bir başka özelliği de, bulunduğu konumu uzun süre koruyamaması ya da istemli hereketleri düzensiz titremeler nedeniyle başaramamasıdır. Bu düzensiz titreme yorulan sağlıklı kaslarda da görülen titremeye benzer.Kadınların yaklaşık yüzde 10′u, erkeklerin yaklaşık yüzde 20‘sınde gücünü kaybeden kaslarda doku gerilemesi (atrofı) görülür. Ama bu gerileme ender olarak belirginleşir. Kiriş reflekslerinin bozulmasına seyrek rastlanır. Kas kirişine refleks çekici ile sürekli vurulursa kas yoruluncaya değin tepki alınır. Düz kaslar ve kalp kası hastalıktan etkilenmez. Öbür sinirsel etkinliklerde de bir bozukluk yoktur. Güçsüz kaslar, özellikle de göz ve arka boyun kasları ağrıyabilir. Ama ağrı ender durumlarda şiddetlidir. Bazen yüzde, ellerde ve kalçada uyuşmalar olsa bile sinirsel bir duyu kaybı yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp