Osteosarkom Tedavisi

Osteosarkom Tedavisi: Osteosarkom kemik hücrelerinden gelişen bir kanser tipidir. Sıklıkla uzun kemiklerin uç kısımlarında başlar ancak diğer kemiklerden de köken alabilir.

En sık görülen yerleşim yerleri femur alt ucu (uyluk kemiğinin alt ucu; hemen dizin üstü), tibia üst ucu, (kaval kemiği üst ucu; dizin hemen altı) ve humerus üst ucudur (kol kemiği üst ucu; omuzun hemen altı).Osteosarkom vücuttaki her organa ya da dokuya yayılabilir ancak yayılmayı tercih ettiği ilk yer akciğerdir.

Osteosarkom, en sık çocuklarda ve hızlı büyüme çağındaki 10-20 yaş arası genç erişkinlerde görülür.

Genelde etkilenen bölgeye bir darbe olması sonucu teşhis edilir ancak darbe ya da hastanın gelişim evresi ile osteosarkom oluşma riski arasında bilinen hiçbir ilişki yoktur. Yani darbe hastayı doktora getiren tesadüfi sebeptir. Diğer aile üyelerinde osteosarkom gelişimi ihtimali genel toplumda görülme ihtimali ile aynıdır yani çok düşüktür.

Osteosarkomun belirtileri nelerdir?

Tümör etrafındaki kemikte şişme ve ağrı olabilir. O bölgenin hareket ettirilmesi ağrıyı arttırabilir. Eğer tümör kalçada ya da bacakta ise, çocuk topallayabilir.

Osteosarkom nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Eğer çocuğunuzda osteosarkom belirtileri varsa, doktorunuz, tümörün biyopsisi, düz filmler, bilgisayarlı tomografi, MR ve kemik taraması gibi testler isteyebilir. Bu testler; tümörün boyutunu, yerleşimini ve vücudun diğer bölümlerine yayılıp yayılmadığını belirlemeye yarar. Bu süreç evreleme olarak adlandırılır. En uygun tedavinin planlanabilmesi için doktorun hastalığın evresini bilmesi önemlidir.

Osteosarkomu tedavi etmek için sıklıkla iki tip tedavi yöntemi kullanılır: Cerrahi (uzuv koruyucu ya da uzvun kesilmesi-amputasyon) ve kemoterapi. Kemoterapi genelde cerrahiden önce birkaç ay boyunca ve cerrahi sonrası tekrar uygulanır. Seçilecek cerrahi yöntem; tümörün yeri, boyutu ve çocuğunuzun yaşına bağlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp