Uyurgezerlik Nasıl Tedavi Edilir

Uyurgezerlik Nasıl Tedavi Edilir

• Uyurgezerlik uykuda gezmedir. Genellikle uykunun ilk üçte birlik rüyasız uyku denilen döneminde görülür. Bu dönemde uyku ve uyanıklık birlikte görülür.Nöbet sırasında kişi yataktan kalkar, dolaşır, giyinir, yemek yer; ancak çevresinin farkında değildir, çevreye tepkisizdir, yüzü donuktur.

• Motor hareketleri beceriksizcedir. Bazen kişi yattığı odadan veya evden dışarı çıkabilir, camları açabilir, balkona çıkabilir; bu nedenle tehlikeli durumlar veya kazalar olabilir. Nöbet sırasında başkasının yönlendirmesi ile veya çoğunlukla kendiliğinden yatağına döner ve uyumaya devam eder. Ertesi günü olanları hatırlamaz.

Genellikle 4-8 yaşları arasında görülmektedir.İnsanların % 15’ nde yaşam boyu en az bir kez görülmektedir. Erkeklerde oran daha fazladır.

Uyurgezerlik ve uykuda korku bozukluğu denilen bozukluk arasında yakın ilişki vardır.İki bozuklukta uykunun en derin evresi denilen 3. Ve 4. evrelerinde ortaya çıkmaktadır.Bu iki bozukluğun birlikte görülmesi sıktır. Aile öyküsünde çoğunlukla ailede bir kimsede bu iki bozuklukta biri bulunmaktadır. Bu iki bozukluk çocuklukta daha sık görülür. Yetişkinlikte nadirdir. Beyindeki gelişimsel nedenlere bağlı olduğu düşünülmektedir.Bazı olgularda ateşli bir hastalıktan sonra görülmektedir. Yorgunluk, uykusuzluk, stresli dönemler nöbetleri tetikleyebilir veya arttırabilir.Çocukluktan sonra devam ederlerse veya yetişkinlikte başlarlarsa önemli ruhsal bozukluklar olabileceği düşünülmelidir. Bunamanın erken dönemlerinde de görülebilir.

Uyurgezerlik Kendi Kendine Geçermi

Uyurgezerlik genellikle uyurken kalkıp çevrede dolaşmak demektir. 4-8 yaş arası çocuklarda yaygın olan uyurgezerlik ciddi bir probleme işaret etmeyen ya da tedavi gerektirmeyen hastalıktır. Ancak uyurgezerlik yaralanma gibi problemler oluşturursa doktora başvurmalısınız.

Mayo Clinic’te yer alan habere göre, uyurgezerlik her yaşta oluşabilir ve uyurgezerler duvara tırmanma veya dolaba, çöp kutusuna tuvaletini yapma gibi tehlikeli davranışlar yapabiliyorlar. Eğer evinizde birisinde uyurgezerlik varsa onu yaralanmalardan korumak önemlidir.

Uyur Gezerlik Belirtileri:
Uyurgezerlik parasomnia olarak sınıflandırılmıştır. Uyurgezerlik derin, rüyasız uyku sırasında oluşur. Uyurgezer olan birisi yatakta ayağa kalkabilir ya da gözlerini açabilir. Kişinin gözleri anlamsız bakar. Evin içinde dolaşır, kapıları veya ışıkları açıp kapayabilir. Giyinebilir, bir şeyler atıştırabilir ve hatta otomobil bile sürebilir. Konuşabilir veya sakarca davranışlarda bulunabilir. Özellikle kabus yaşadıklarında çığlık atabilir, konuşabilir, tekmeleyebilir. Uyurgezerlik sırasında uyanmakta zorlanırlar.

Uyurgezerlik uykuya daldıktan 1-2 saat sonra meydana gelir. Uyurgezer olan kişiler sabah olunca gece ne yaptıklarını hatırlamazlar. Kimi zaman gecede birkaç kez görülebileceği gibi kimi zaman da birkaç gecede bir yaşanabilir. Sıklıkla çocuklarda görülen uyurgezerlik gençlik çağında kaybolur.

Ne zaman doktora gitmelisiniz? Ara sıra görülen ve zararsız olan uyurgezerlik önemli değildir. Ancak çok sık olursa, tehlikeli davranışlar veya yaralanmalar başladıysa, çocuk büyüdüğünde de devam ediyorsa uyurgezerlik için doktora gitmelisiniz.

Uyur Gezerlik Nedenleri

Uykusuzluk, yorgunluk, stres, kaygı, ateş, yabancı ortamda uyuma, bazı ilaçlar gibi birçok faktör uyurgezerliği destekleyebilir. Uyurgezerlik bazen uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, migren, kafa yaralanmaları gibi altta yatan nedenlerle bağlantılı olabiliyor. Bunun dışında uyku hapları, bazı yatıştırıcılar ve alerji ilaçları da uyurgezerlik olaylarını tetikleyebilir.

Risk faktörleri: Uyurgezerlik aile içinde geçiş yapabiliyor. Anne veya babanızda uyurgezerlik görülmüşse sizde de olma riski yüksek.

Olumsuzlukları: Uyurgezerlik tek başına bir endişe oluşturmaz. Ancak uyurgezer kişiler kendilerine zarar verebilir. Özellikle dışarıya çıkıp gezinirlerse ya da otomobil kullanırlarsa önemlidir. Uzun süreli uyku kesintisi gündüzleri uyumaya, okulda ve davranışlarda problemlere yol açabilir. Ayrıca uyurgezerler başkalarının da uykusunu bölebilir.

Testler ve teşhis: Yalnız yaşamıyorsanız evdekiler uyurgezer olduğunuzun farkına varabilir. Doktorunuz uyurgezerlikle panik atak mı diye karıştırmamak için fiziksel ve psikolojik testler yapabilir. Bazı durumlarda bir gece boyunca uyku laboratuarında kalmanızı önerebilir.

Uyur Gezerlik Tedavisi:
Uyurgezerlik için tedavi genellikle gerekmez. Eğer çocuğunuzda ya da evde başka birinde uyurgezerlik fark ederseniz kibarca yatağına geri dönmesini sağlayın. Uyurgezer birisini uyandırmak tehlikeli değildir, ancak kişi için yıkıcıdır. Uyandığında şaşırıp sersemleyebilir ve yetişkin uyurgezerler kendisini uyandırana saldırabilir.

Yetişkinler için uyurgezerliğin tedavisi hipnozdur. Nadir olarak uyurgezerliğin nedeni kişinin kullandığı bir ilaçtır. İlacın değiştirilmesi gerekebilir. Uyurgezerliğiniz aşırı gündüz uykularına neden oluyor ve yaralanma riskini artırıyorsa doktorunuz ilaç tedavisine başlayabilir. Bazen benzodiazepin veya bazı antidepresanlar da uyurgezerliği durdurabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp