Yılan Isırması

Yılan Isırması :

Yılan Isırması

Zehirli yılan ısırması ölümcül olabilir!€ğer zehirli bir yılan tarafından ısırıldıysanız, derhal tıbbiyardım sağlayın.Zehirli bir yılan ısırmasının belirtileri şunları kapsar:
 
• Morarma veya şişme
 
• Bir veya iki ısırma deliği çevresinde keskin ağrı
 
• Bulantı, kusma veya ishal
 
• Bulanık görme
 
• Solunum sorunları, nöbetler veya tutulmalar
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Bölgeyi su ve sabun ile yıkayın. Yaradan dışa doğru silin.
 
2. Zehiri çıkartın. Eğer bir yılan ısırması setiniz varsa, emme kabını zehiri çıkartmakta kullanın, tercihen ısırıktan sonraki ilk 5 dakika içinde, zehir dolaşıma katılmaya başlamadan önce. Zehirlenme riskine karşı zehiri emmek için ağzınızı kullanmayın. Ete kadar keşi yapmayın. Şişme meydana gelebileceği için yüzük, bilezik veya ayakkabı gibi sıkan şeyleri çıkartın.
 
3. Buz uygulayın. Eğer buz temin edemezseniz, uzvu serin bir suya daldırın. İşınlan bölgeyi hareketsizleştirin ve kalp seviyesinde veya kalp seviyesi altında tutun.
 
4. engelleyici bir bandaj hazırlamak için her hangi bir bez şerit kullanın - tunike değil. Çıngıraklı yılan ısırmaları için ısırığın 5 cm kadar üzerinden engelleyici bir bandaj uygulayın. Çok sıkı olamamasına ve altından bir parmağın rahatça geçmesine izin vermesine dikkat edin. Bandı her 15 dakikada bir gevşetin.
 
5. Kazazedeye sıvı içecekler verin (ama alkol değil).
 
6. Kazazedeyi sakinleştirin. Korku ve endişe kan akımını arttırır ve zehir kan dolaşımına daha çabuk karışır. Eğer kazazede her hangi bir mesafede yürümek zorunda kalırsa, çok yavaş olmasını sağlayın.
 
7. Kazazedenin hava yolunu kontrol edin. Eğer gerekirse, solunum-dolaşım yardımı uygulamaya hazır olun.Sağduyu Bokırkofo''''yı Vendi(Bakırkafa Amerika''''da yaşayan zehirli bir yılan türüdür)Vıllar önce bir bakırkafa tarafından ısırılmıştım, hastahane veya telefondan bile kilometrelerce uzaktaydık. Çok şükür ki elektrik vardı. Kocam bir an bile kaybetmeden elektrik süpürgesini açtı ve zehiri onunla emdi. Bazen doğaçlama davranmak ihtiyacında olduğumuza güzel bir örnek!
 
Yılan Isırması İçin Takip Bakımı
 
Yılan ısırması için takip bakımı tedavileri zehiri etkisizleştirmek ve vücudun antibadilerini arttırma üzerinde odaklanır. İşte bazı öneriler:Ekinaka. Ekinakayı ağızdan ve yüzeyel olarak kulanın. Isırıktan 12 saat sonrasına kadar her saat başı 1 damlalık dolusu ekinaka tentürü verin. Bir gazlı bezi ekinaka tentürü ile ıslatın ve ışığın üzerine uygulayın. Ekinaka tentürü zehiri etkisizleştiren beyaz kan hücrelerinin yapımını uyarır.
 
C vitamini. Vücudun doğal antibadiierinin yapılmasını uyarmaya yardımcı olmak için her 2 saatte bir 1.000 mg C vitamini verin.Homeopatik arnika. Bu ilaç meydana gelen bütün hasarın tamiri için iyidir.Lapalar. Sirke ile ıslatılmış bir tuz kesesi veya yeşil kil ve elma suyu sirkesi ile hazırlanan hamur zehiri çıkarıcı etken olarak uygulanabilir.Sarımsak. Taze sarımsağı ısırığa karşı ilaç olarak yiyin veya kapsüllerini antiseptik olarak alın.

Yılan Isırmalarında İlk Yardım

Yılan zehirli değilse ısırık iyice yıkanıp, antibiyotik merhem sürüp sarılmalıdır. Bu tür ısırmalar genelde tehlikeli değil ama korkutucudur.

Yılanın zehirli olduğundan şüpheleniliyorsa aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

Öncelikle hasta sakinleştirilir ve zehrin emilmesini ve dokulardan uzaklaştırılmasını sağlayacak
önlemler alınır. Hemen sakin şekilde uzanılmalı ve mümkünse ısırığın bulunduğu bölge kalbe göre daha alt düzeyde tutulmalıdır. Bu pozisyon zehrin kan dolaşımına girmesini geciktirir.

Hasta sırt üstü yatırılır ve kesinlikle ısırılan kısmı oynatılmaz. Yaralı bölge sabitleştirilerek hareketi kısıtlanır.

1-Hasta derhal yatırılmalı ve ısırık yeri ekstremitede ise ekstremite hareketsiz hale getirilmelidir. Çünkü ısırılmadan sonra hareket etmek zehrin emilmesini, kana geçmesini süratlendirir.

2-Eğer ısırık bir ekstremitede ise, zehirin kana karışmasını önlemek için ısırılan yerin hemen 3- 5 cm üzerinden ve altından boğucu sargı uygulanır. Yada 8- 10 cm genişliğinde her çeşit bant kullanılır. Yılan zehri lenfatikler yoluyla sistemik yayılma gösterir ve lenfatik akımı durduran önlemler, zehirin yayılmasını kontrol eder. Turnikelerin amacı da bu lenf akımını engellemektir. Turnike arter kan akımını engellemeyecek şekilde, yüzeysel kan ve lenf dolaşımını durduracak sıklıkta olması yeterlidir. Bu turnikeler iyice sıkıldıktan sonra uçta kalan bölümdeki nabız alınmaya başlayana kadar gevşetilir. Bu şekilde dolaşımla ilgili diğer problemlere maruz kalınmaz. Sargı deri altındaki dolaşımı yavaşlatacak kadar sıkı fakat kol ve bacaktaki dolaşımı engellemeyecek kadar hafif olmalıdırBu manevranın amacı zehrin yayılımını sınırlamaktır.

Zehirin yayılmasına mani olmak amacıyla, uygulanan turnike, şişmenin fazla olması nedeniyle dolaşım tamamen durarak gangrene sebep olur. Bunun önlenmesi için her 15 dakikada bir turnike 1-2 saniye gevşetilir. Şişme, morluk ve ödem gibi lokal belirtiler bandajın üst ve alt tarafına geçmişse hemen bandajlar bu şişliğin üzerinden tekrar, birinci bandajı çıkarmadan ikinci bandaj uygulanır. Veya turnike; 20-30 dakika da bir 5-10 saniye açılıp yukarıya doğru kaydırılır. Bandaj uygulandıktan sonra hasta sakin ve emin bir yere alınır.

Turnike uygulaması, yılan sokmasından sonraki ilk yarım saat içinde etkilidir.
İşlem bir saatten fazla sürdürülmemelidir. Eğer yılan serumu yoksa o zaman sargıyı her yarım saatte bir hafifçe 5-10 dakika gevşeterek zehrin yavaş yavaş vücuda karışması sağlanmalıdır.

3- Yılanın zehirli olduğu anlaşılmışsa, dokuda zehir birikmesine bağlı erken belirtiler (şişme, renk değişikliği, lokal ağrı) oluşmuşsa ve kişi 15-30 dk. içinde hastaneye nakledilemeyecekse zehir lokal olarak çıkarılabilir. Isırıktan sonra zehir genellikle 30 dk. kadar dokuda lokal olarak kalır. Antisepsiye dikkat edilerek (ucu kibritle yakılmış-antiseptikle şilinmiş çakı bıçağı ile) ısırık yarası, yılanın diş izleri üzerinden geçen, zehirin yoğun bulunduğu yere, yaralı bölgenin üstünden, 1 cm boyunda ve 0,5 cm derinliğinde düz bir insizyon ile kesi yapılır (önemli damar ve sinirlerin kesilmemesi için-haç şeklinde değil). Zorunlu olmadıkça ağız kullanılmadan , buradan yeterince kanama sağlanır.Bir puar, vantuz, trile, temiz bir enjektörün ön kısmını bıçak ile kesip mekanik emme pompası oluşturulmalıdır (zehri mekanik olarak çıkartmak için kullanılan emme çubukları vardır). Bunlardan hiçbiri yoksa zorunlu ise, ağızla yara yeri emilir. Ancak ağızda açık yara bulunmadığından emin olmak gerekir. Bu teknik sadece uzuvlardaki ısırıklarda kullanılır.Baş veya vücutta kesinlikle kullanılmaz.

Üstten sıkıştırılarak emilirse zehirin % 25-30''u emilmiş olur. Uygulamayı yapan kişinin ağzında yara, dişinde çürük bulunmamalı, varsa ağız önceden zeytinyağı ile çalkalanırsa zehirin etkisi ağız mukozasına zarar veremez. Emilen kan hemen tükürülmelidir. İşleme en az yarım saat devam edilir. Tıbbi tedavi sağlanıncaya kadar zaman zaman emilme işlemi sürdürülmelidir. Emilen kanın yutulmamasına da dikkat edilmelidir.
Emme işlemine 1 saat devam edilir. Tıbbi tedavi sağlanıncaya kadar zaman zaman emilme işlemi sürdürülmelidir.

İnsizyon ve emme işlemi zehirli yılan ısırmalarında önemlidir. Her zehirli yılan sokmasında titizlikle ve gayretle uygulanmalıdır. Derhal başlandığı taktirde zehrin yarısını uzaklaştırmak olanaklıdır.

Bazı kaynaklar, ısırılan yerin kesilip emilmesi işlemi, en usta ellerde ve ilk 10 dakika içinde yapılması halinde vücuda giren zehirin ancak%20 sini dışarı atmanın mümkün olduğunu belirtmektedir. Ayrıca emme sırasında ağızdaki mikropların yaraya geçme riski vardır. Ağız yoluyla zehirlenmeye de neden olabilir.

UYARI: Ancak son zamanlarda ısırılan yerin üzerine çizik atarak kesme işleminin sakıncaları ortaya çıkmış ve terk edilmiştir. Bunun yerine kesik açmadan emme yöntemi tavsiye edilmektedir. 1-2 saat içinde hastaneye gidilecekse böyle bir uygulamaya gerek olmadığını belirtilmektedir. Isırılan yeri dağlamak, buz koymak yanlış hareketlerdir.
Keserek kanın akıtılması doğru değildir. Bu, yaranın büyümesine, enfeksiyon oluşmasına neden olur. Isırık bölgesini emme de zarar verebilir. Hem kan yoluyla bulaşan hastalıklar var hem de ağzın içindeki flora yaraya enjekte edilmş olur. Bu tip durumlarda önce ısırık bölgesi temiz bir havlu parçası veya gazlı bezle kapatılıp, elastik bir bandajla sarılır. Bu yöntemle zehrin dolaşıma geçmesi engellenir. Isırık bölgesinin üst kısmına turnike uygulaması da yanlıştır. Çünkü turnike, uzvun dolaşımını bozar. Örneğin yılan zehri dolaşımı ciddi şekilde etkiler. Uzvu şişirir. Uzuv şiştiği zaman damarsal yapılar da baskıya uğrar. Eğer buna bir de turnike eklenirse, o zaman kangrene kadar giden sorunlarla karşılaşılır.

4- Isırılan bölge yıkanıp, temizlenir. Isırılan yeri kaynatılmış soğutulmuş sabunlu su ile bolca yıkayıp üzerindeki yüzeysel zehir temizlenir, ısırma yeri kesinlikle ovuşturumaz.
Zehirin emilimini azaltmak için ısırılan yere soğuk su veya buz konması da ağrıyı azaltır, yayılmayı önler.

5-Isırılan bölgeye vazokonstrüktör madde içeren lokal anestezik infiltre edilebilir.

6-Yara temiz koşullarda kapatılır. Ekstremitenin hareketsizliği ve söylenen önlemler sürdürülerek, hasta en kısa dönemde hastaneye götürülmelidir.

-Şoka karşı önlem alınır. Hastanın sıcak tutulması, şişmenin yavaşlaması için ısırılan yere soğuk bandaj uygulanır.

-Şayet yarım saat içinde ısırılan yerde bazı belirtiler ortaya çıkarsa bir zehirlenme ihtimali vardır. Bu durumda tedaviye geçmek için vakit kaybedilmemelidir. Ancak telaşlanma ve heyecan aynı şekilde tehlikeli olabilir.

-Isıran mercan yılanı ise bu kesikler yapılmamalı, zehir emilmeli ve tükürülmelidir.

Bu bakımdan hasta yatırılmalı ve sakinleştirilmelidir. Bazı hassas kimselerde (yılan zehrine aşırı duyarlı) ısırılma olayından hemen sonra kasılmalar ortaya çıkar, bu durumlarda mümkün olduğunca çabuk tıbbi yardım gereklidir.

-Zehirin etkisi geçtikten 2-3 gün sonra ısırılan yerdeki şişliği azaltmak için ısırılan yer kalp seviyesinden yukarıya kaldırılır.
-Şiddetli ağrı için elde bulunan ağrı dindirici ilaç verilir.
-Eğer yılan damarların bol olduğu yerden sokarak zehrini doğrudan doğruya damar içine vermişse işte o zaman durum çok tehlikeli olup ani ölüm olabilir.

-Yılan zararsızsa, zehiri hafifse turnike uygulamaya gerek yoktur.
-Yara bakımı ve tetanoz aşısı yapılır.

7- Hastaya Yılan antivenomu bir doktor nezaretinde yapılmalıdır.Çünkü serum, sadece 2. ve 3. tür zehirlenmelerde uygulanır. Bir görüşe göre panzehir aşırı duyarlılığı olan kişilerde ölümcül anaflaktik şoklara neden olabilir. Eğer yukarıda belirtildiği gibi hastanın ısırılan yeri mekanik emme yöntemiyle emildiyse 1. tür zehirlenmelerde yılan serumu uygulaması yapılmamaktadır.
Hastanelerde farklı yılanlar için farklı tip antiserumlar yoktur bu bakımdan yılanın türünü hassas olarak belirlemenin fazlaca bir anlamı da yoktur.

Her yılan ısırması zehirli bir yılan ısırması anlamına gelmez, çoğu kez insanlar, zehirsiz yılanlar tarafından ısırılır. Hatta zehirli bir yılan ısırsa bile her zaman zehir enjekte etmeyebilir.

-Hastaya hiç bir tedavi uygulanmasa bile (yılan büyükse ve tüm zehrini boşalttıysa ve ısırılan kişi sağlıklı değilse)engerek ısırmalarında dahi 24 saat içinde bir ölüm olayına pek rastlanmaz. Bu yüzden acele edip yanlış bir hareketten kaçınılmalıdır. Yılan türlerinin ısırmalarında, şayet zamanında önlem alınırsa, ölüm çok enderdir.

Rüyada Yılan Isırması

Rüyada yılan sokması önünüzdeki maddi zorlukları işaret eder. Bu rüya ciddi bir uyarıdır ve kesinlikle dikkat edilmelidir. Eve almayı düşündüğünüz bir eşya, kendi özel ihtiyaçlarınız için gereğinden fazla yapacağınız harcamalar, ekstra olan ve dikkat etmediğiniz tüm alışverişler önümüzdeki dönemlerde size zarar verebilir. Eğer kredi çekmeyi veya borç almayı düşünüyorsanız, borcunuzu ödemekte güçlük çekeceğiniz anlamına gelir. Maddi planlarınızı bir süre ertelemeli ve borç almak yerine para biriktirmeye yönelmelisiniz. Rüyada yılan sokması maddi sıkıntılar yaşayacağınıza ve bu sıkıntıların kuvvetli olacağına işaret eder.

Rüyada yılan sokması için bir diğer rüya tabiri ise bazı davranışlarınızın kötü ve zararlı olacağı hususundadır. Sergileyeceğiniz davranışlar size veya bir yakınınıza zarar verebilir. Dikkatli olmalısınız.

Rüyada bir yakınınızı veya tanıdığınızı yılanın sokması, bu maddi sıkıntıları o kişinin yaşayacağı anlamına gelir. Rüyayı sizin görmeniz ise sizin o kişiye yardım edebilecek konumda olmanızdan kaynaklanmaktadır. Rüyanızda o kişiyi kurtarıyor musunuz? Yoksa korkup yılandan mı kaçıyorsunuz? Rüyanızda sergilediğiniz tutuma göre bu kişiye yardım edip etmeyeceğinizi de öğrenebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp