Kiraz Sapı Ne İşe Yarar

Kiraz Sapı Ne İşe Yarar :

Pek çok derde ve hastalığa deva olan ve sağlığa çeşitli faydaları bulunan kiraz dışında kiraz sapı da aynı zamanda idrar söktürücü özelliği ile de böbreklerin dostudur. Bunun yanında kiraz sapı iyi bir metabolizma hızlandıran çay a da malzeme teşkil etmektedir.

Kirazın sapları, vücudun metabolizma artığı olan ve zehirli toksik özellikleri bulunan ürik asit (üremi denilen zehirlenmeye sebep olabilmektedir) ve üraet tuzlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Bunun yanında artrit, romatizma, bronşite bitkisel çözüm ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliği gibi değişik sistemik hastalıkların bitkisel tedavisinde kullanılır.

Ancak kiraz sapının bizi ilgilendiren en önemli iki özelliği zayıflama sağlaması ile idrar söktürücü olarak vücuttan ödem ve su atmasıdır.

Gölgede iyice kurutulan kiraz saplarıyla hazırlanan şuruplar veya çay gibi demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor. Saplar gerektiğinde kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor.

Bir litre su içine bir küçük avuç kiraz sapı konulup kaynatılarak elde edilen çaydan günde 3–4 fincan içilebiliyor. Aynı zamanda bu demleme günde 2 kez el ve ayak banyosu şeklinde de kullanılabiliyor. Veya hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze ya da kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor.

Kiraz Sapının Faydaları Nelerdir
Kirazın sapları ayrık ve mısır püskülüyle kaynatılarak demlendiğinde ise ayak ve karın şişliğinde, arpayla kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor. Kiraz sapı çayı, en falza idrar yolları hastalıklarına bitkisel çözüm amacıyla tercih ediliyor, Kiraz sapı çayı vücuttaki ödemlerin atılmasında da oldukça etkilidir Kirazın sadece meyve olarak değil kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile çok yönlü bir bitkidir.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde faydalı olduğunu söyledi. Gülgiller ailesinden olup latince ismi ‘Cerasus avium’ olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor. Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı ayrıca belirtiliyor. Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise farklı görüşler bulunuyor. Bazı araştırmacılar kirazın M.Ö 64 yılında Yunanistan’a, oradan da Avrupa’ya yayıldığını, bazıları M.Ö. 71 yılında Romalı komutan ‘Lucullus’ tarafından Roma’ya götürüldüğünü ve oradan da dünyaya dağıldığını bildiriyor.

Kiraz Ağacı, Meyvesi ve Sapı Hakkında Uzmanların Görüşü
Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen çok yönlü bir bitki olduğuna dikkat çekiyor. En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en kaliteli mobilya ve çeşitli araçların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor. Kiraz zamkı ise şapka ve kumaş endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor. Ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri tedavi amaçlı kullanılıyor. Meyveleri taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, ayrıca reçel, yemek, konserve ya da dondurulmuş gıda olarak değerlendirilebiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp