Anti Alerjik Yorgan

Anti Alerjik Yorgan :

İnsanların günde ortalama 8 saat uyudukları kabul edilirse; ev tozu akar alerjisi olan bir kişinin, ömrünün yaklaşık üçte birini bol miktarda akar alerjeni barındıran bir yastık ve yatak üzerinde geçirir. Ortalama 2 yılda yastığınızın ağırlığının yaklaşık %10'u ölü mite ve onların dışkılarından oluşur.

Evdeki diğer odalara oranla, yatak odasının en fazla mite ve akar barındıran oda olduğundan, mite ve akarlarla mücadele yöntemleri özellikle yatak odalarında yoğunlaştırılmalıdır.Peki hangi tip yatak ürünleri antialerjiktir? Günümüzde henüz bir standart oluşturulmadığı için her ürünün üzerine antialerjik yazısı yazılmaktadır. Klasik yorganları antialerjik hale getirmek için sık sık (haftada bir önerilir) yüksek ısıda yıkamak gerekir.

İpek yorganı, mite ve bakterileri yok etmek için yıkanmasına gerek yoktur. Kullanım ömrü boyunca mite, akar barındırmayan tek doğal yorgan ipek yorgandır. Diğer ürünler ya sentetik elyaflar ile hazırlanmıştır veya kaz tüyü yorganlar mite'lardan temizlenmesi için kimyasallarla yıkanmışlardır.Kaz tüyü, kuş tüyü, yün, pamuklu yorgan ve yastıkların mite barınmasına elverişli yapıları nedeniyle alerjisi olanlar tarafından kullanımını doktorlar önermemektedir.

Yastık

Yüzümüzün temas ettiği yastıklarımızında antialerjik olması en az yorganlar kadar önemlidir. İpek dolgulu yastıklar mite,küf, toz, barındırmadığı için yüzünüzle mite temasını keser. Solunum yoluyla mite'ları içimize çekilmesinin önlenmesi için antiallerjik ipek dolgulu yastık benzersiz bir üründür.

YORGAN VE YASTIKLAR


Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.Yatak ve yastıkların, allerjen geçirmeyen plastik veya vinil bir kılıfla kaplanması allerjenle teması önemli ölçüde azaltan bir uygulamadır. Bu kılıfların pek çok çeşidi vardır.

Kırışan, katlanan ve terlemeye yol açan plastik kılıflar ucuzdur, fakat kullanımı rahat değildir. Su buharını geçiren, ama akarlara ve bunlara ait allerjenlere karşı geçirgen olmayan mikroporlu özel kumaştan yapılmış olan kılıflar ise pahalı olmakla beraber hem kullanımları rahattır ve hem de terletmezler. Allerjenlerden korunmada, kılıf fermuarlarının kaliteli olması da çok önemlidir.

Yorgan ve yastıklar düzenli olarak yıkanmalı ve yastıklar her 2-3 yılda bir değiştirilmelidir. Yastıklardaki akarların uzaklaştırılmasında bunların 6 saat süreyle derin dondurucuda (deep-freeze) bırakılmaları da etkili bir yöntemdir.Yatak çarşafı, yastık kılıfı, nevresim… gibi yatak takımları da haftada bir 60° üzerinde sıcak su ile yıkanmalıdır.

Soğuk su ve soğuk su şampuanları akarları etkilemez.Yeni yapılan bazı araştırmalarda, yıllardan beri hastalara önerdiğimiz sentetik yastıkların kuştüyü yastıklara göre daha fazla ev akarı aller- jeni barındırdıkları sonucuna varılması herkesi şaşırttı.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp