Bademcik Aldırmanın Zararları
Bademcik Aldırmanın Zararları: Bademcik alınması için ameliyatlarının genelde en çok yapılan yaş aralığı 3 ile 10 yaşlarındadır. Bademcik enfeksiyonu geçiren kişiler için, bademcik alınması ameliyatı hakkında bilgileri bu sayfada sizlere sunmaktayız.Bu ameliyat bademicik alınması için gerçekleşen bir operasyondur. ''Bademcik aldırmanın zararları varmıdır?'' Sorusuna yanıt olarak faydalı bilgileri bu makalede bulabilirsiniz...
Bademcik (tonsil) nedir?
Bademcikler iki adet oval, badem şeklinde dokulardır.
Dilin arka kısmında, boğazın arka kısımlarında sağ ve solda yerleşmişlerdir.
Bademcikler vücudun enfeksiyonlar ile mücadelesinde rol oynarlar.
Neden bademcik ameliyatı olmalıyım?
Bazen bademciklerde virüslere ve bakterilere bağlı enfeksiyon gelişebilir. Bunun sonucunda boğazda yanma, yutkunmada ağrı ve hassasiyet, baş ağrısı ve ateş gözlenir.Bu duruma "bademcik enfeksiyonu" (tonsillitis) adı verilir. Bademcik enfeksiyonu geçiren çok kimsenin bademcik ameliyatı olması gerekmez. Bademcik ameliyatı uygulamada doktorun göz önünde bulundurması gereken durumlar:
-Son senede ağır seyreden en az beş bademcik enfeksiyonu:
-Şişmiş bademciklere bağlı sık tekrarlayan kulak enfeksiyon atakları
-Solunumu ve yutkunmayı güçleştirecek derecede büyük bademcikler
-Sizin veya çocuğunuzun günlük yaşantınızı durduracak boğaz enfeksiyonları.
Alternatif tedaviler nelerdir?
Birçok çocuk bademcikleri alınmadan büyürler tedaviye ihtiyaç olmadan gelişimlerini devam ettirirler.Bademcik enfeksiyonlarının operasyon haricinde de tedavi yolları vardır. Antibiyotikler ve ağrı kesiciler tedavide kullanılan ana ilaçlardır. Bu tedaviler ile sonuç alınmadığında veya çok sık tekrarlayan enfeksiyonlarda ancak ameliyat düşünülmektedir. Bazen, uzun süre antibiyotik tedavileri uygulanarak bademcik ameliyatı yapılmamaya çalışılır. Bakteriyel enfeksiyon nedeni ile gelişen boğaz enfeksiyonlarında antibiyotiklere iyi cevap alınmaktadır. En sık rastlanan enfeksiyon türü virüsler ile olandır, bu enfeksiyon türleri de antibiyotiklere cevap vermezler.
Bademcik ameliyatı öncesi neler yapılır?
Ameliyatı uygulayacak doktorunuz ameliyata nasıl hazırlanacağınız hakkında bilgiler verecektir.Enfeksiyon olduğu zamanlarda genellikle ameliyat planlaması yapılmaz. Sebebi genelde bu tür enfeksiyonlar ile beraber göğüs enfeksiyonları da bulunabilir, veya bu ameliyatlar ile göğüs enfeksiyonları gelişimine neden olunabilir. Ameliyat olacak kişi eğer bir hafta öncesinde boğaz enfeksiyonu geçirmiş ise ameliyatın ertelenmesi gerekebilir.
Hastanede yapılacaklar nelerdir?
Ameliyat öncesinde, ameliyatı uygulayacak doktor ile operasyon hakkında konuşacaksınız ve doktorunuz size, kendi adınıza veya velisi olduğunuz kişi adına ameliyatın uygulanabilmesi için bir yetki belgesi imzalatacak. Bu belge; sizin bu ameliyatın riskleri, faydaları ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olduğunuzu ve doktorunuza bu ameliyatı uygulama yetkisi verdiğinizi belgelemek için hazırlanmıştır.Genel anestezi öncesinde doktorun önerdiği süre boyunca hiçbir şey yenilmemeli ve içilmemelidir. Genelde aksi belirtilmedikçe bu süre altı saattir.
Operasyon:
Tonsillectomy (bademcik ameliyatı) sıklıkla genel anestezi altında uygulanmaktadır. Bu tür bir ameliyatta hasta operasyon süresince tamamen uyutulur ve hiçbir ağrı hissetmezler.Bademcik ameliyatı genelde bir veya bir buçuk saat sürer. Operasyonun seyrine göre hasta bir gece gözlem altında kalabilir veya aynı gece evine gönderilebilir. Anestezik maddenin etkisi başladığında ağzın operasyon süresince açık kalmasını sağlayan bir alet uygulanır. Bu şekilde cerrah rahatlıkla bademcikleri görebilir ve ameliyatı uygulayabilir. Ciltte kesi yapılması gerekmemektedir.
Bademcikleri yerinden almanın birkaç değişik yöntemi vardır:
Bademcik dokuları özel bistüri ve makas gibi aletler ile anatomik planlara uygun alınabilir. Kendisi eriyen dikişler kullanılarak kanama durdurulur.Lazer, ultrason ve dondurma yöntemi de kullanılabilir. Bunlar yeni kullanılan yöntemlerdir ve sıklıkla kullanılmazlar. Diathermy - bu yeni bir alettir. 100°C kadar ısınan alet ile bademcik dokusu yerinden alınır, aynı zamanda kanama kontrolü de sağlanmış olur.
Coblation (veya soğuk ablation) daha düşük bir ısı kullanarak (yaklaşık 60°C) bademcik dokularının yerinden alınmasını sağlar.
Ameliyat sonrası:
Ameliyat sonrası anestezik maddenin etkisi geçtikçe boğazda veya kulakta veya her ikisinde birden ağrı hissedilebilir. Çene kapanması ve açılması ile ağrı oluşabilir. Ağrı kesicilerin verilmesi bu dönemde çok faydalı olacaktır.
Oniki saat kadar sonra:
Bademciklerin alındığı yerde beyaz veya sarımsı bir zar tabaka oluşacaktır. Bu endişe duyulacak bir durum değildir ve bir enfeksiyon belirtisi de değildir. Bu sadece yara yerinde oluşan yara iyileşmesini gösteren normal bir görünümdür.Hastaların hemen ameliyat sonrasında sıvı almaya başlamaları tavsiye edilmelidir. Su veya meyve suları önerilmelidir. Birçok hastanın ameliyat sonrası bir gece hastanede kalması gerekebilir. Ancak hastanın sıvı alımı düzenli ise ve hasta kendisini iyi hissediyor ise evine gönderilebilir.Ancak genel anestezi ile ameliyatın uygulanması nedeni ile yanınızda sizi evinize götürecek ve 24 saat süre ile size yardımcı olacak bir arkadaşınızı veya yakınınızı yanınızda bulundurmalısınız.
Bademcik ameliyatı sonrasında iyileşme:
Eve vardığınızda eğer ihtiyacınız olursa doktorunuzun önerdiği miktarda ek ağrı kesici alabilirsiniz.İlk başlarda yemek ağrılı olabilir, daha yumuşak yiyecekler ve içecekler ile başlamak daha az rahatsızlık vereceğinden daha uygun olacaktır. Yemekten yarım saat kadar önce ağrı kesici kullanmak beslenmeyi daha az ağrılı hale getirecektir.
Dişlerin fırçalanması:
Operasyon sonrası 7-14 gün süre ile evde kalmak uygun olacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu veya öksürüğü olan kişiler ile temastan kaçınılmalıdır. Vücudu zorlayıcı hareketlerde kaçınılmalıdır.Tam iyileşme iki hafta kadar sürecektir.
Tedaviye karar vermek:
Bademcik ameliyatı sıklıkla uygulanılan, genellikle emniyetli bir ameliyattır. Birçok hasta için boğaz ağrılarının azalması ve tekrarlayan enfeksiyonlardan korunma çok sevindirici bir durumdur. Ancak; bilinçli karar vermek ve doktorunuza ameliyatınız için yetki vermek için olabilecek yan etkileri ve riskleri de bilmelisiniz.
Yan etki olarak söylenebilecek bulgu;
Başarılı bir ameliyat sonrasında genel anestezinin neden olduğu geçici halsizlik hissidir.
Bademcik ameliyatı sonrası:
Bademcik ameliyatı sonrası on güne kadar her hasta boğazında ve kulağında ağrı hissedebilir. Ancak bu ağrı, hastaların tekrarlayan bademcik enfeksiyonu geçirirken yaşadıkları boğaz ağrısından daha fazla değildir. Ameliyat olan hastanın yaşı ne kadar küçük ise iyileşme o kadar hızlı olmaktadır.
Komplikasyon;
Ameliyat sırasında veya sonrasında meydana gelen ve beklenilmeyen problemler demektir. Birçok hasta böyle olaylarla karşılaşmaz. Her cerrahi müdehalede olduğu gibi; en çok rastlanılan komplikasyon; ameliyat esnasında veya sonrasında meydana gelen kanamadır. diğer komplikasyonlar ise enfeksiyon ve anestezik maddeye karşı reaksiyon gelişmesidir.
Bademcik ameliyatına özel gelişebilecek komplikasyonlar şunlardır:
Ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde başlayan kanama, bu gibi durumlarda hasta tekrar ameliyathaneye alınarak kanamanın durdurulması gerekebilir.
Ameliyat sonrası dört - yedi günde meydana gelen kanamalar:
Bu tür kanamalar sekonder kanamalar olarak adlandırılır. Bunlar genelde enfeksiyon gelişmesi sonucu olan kanamalardır.Eğe böyle bir kanama olursa hemen hastaneye müracaat etmelidir.Çok azda olsa ameliyat sırasında ağzı açık tutmak için kullanılan alet ile çene veya dişlere istenmeden zarar verilebilir.Eğer ameliyat sırasında, kan, yemek borusundan mideye kaçar ise hasta ameliyat sonrası, siyah sindirilmiş kan kusabilir.
Ameliyat işe yarar mı?
Bademcik ameliyatı olmanın değeri tartışmalıdır. Bademciklerin alınması ile tekrarlayan boğaz enfeksiyonları önlenmeyebilir. Bademcik ameliyatı olmak demek bir daha boğaz enfeksiyonu olunmayacak demek değildir. Ancak, birçok kişide bademcik ameliyatı sonrası boğaz enfeksiyonlarının sıklığı ve ciddiyeti azalmaktadır.Ameliyatın yararlı taraflarını düşünerek risklerini de bilerek bu ameliyatı olmaya karar vermelisiniz. Doktorunuz bu konularda size yardımcı olacaktır.
Yorumlar
7 yıl önce
Şifalı Bitkilerim
7 yıl önceBah** Git********
6 yıl önceŞifalı Bitkilerim
6 yıl önce