Bebeklerde Göz Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı

Bebeklerde Göz Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı : Yeni doğmuş bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardan biri olan gözyaşı kanalı tıkanıklığı çoğu zaman müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzeliyor. Bebeğin fizyolojisinden kaynaklanan bu tıkanıklık bebeğe ciddi bir zarar vermese de anneleri tedirgin edebiliyor.Bebeklerde görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığı hakkında neler yapılması gerektiğini doktorlar şu bilgileri veriyolar.

Gözyaşı, "gözyaşı bezinden" salgılanır. Bu bez, üst göz kapağının dış kısmında yer alır. Ayrıca gözyaşı salgılayan yardımcı bezler de mevcuttur. Salgılanan gözyaşı, kırpma hareketi ile göz yüzeyini kaplar. Daha sonra gözyaşı, alt ve üst göz kapaklarının iç kısmında yer alan kanalcık ağızlarından, burna doğru akar. Bu kanalcık ağızlarına "punktum" adı verilir. Burna geçmeden önce gözyaşı "gözyaşı kesesi"nde toplanır. Keseden sonra, burun boşluğuna "gözyaşı kanalı"ndan geçerek akar.Gözyaşı kanalı tıkanıklığı bebeklerde sık görülür. Bunun nedeni gözyaşı kanalının son kısmının gelişiminin henüz tamamlanmamış olmasıdır. Kanal tıkalı olduğu için burna geçemeyen gözyaşı, göz kapağından yanağa doğru akar. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözde sık sık enfeksiyona da (gözün mikrop kapması) neden olur.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının nedeni

Gözyaşı boşaltım kanallarındaki tıkanıklık; enfeksiyon, travma gibi değişik sebeplerle, her yaşta olabilir. Doğuştan olanların nedeni, bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında gözyaşı kanallarının oluşumunu tamamlamamasıdır. Genellikle sorun, gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden, bebeğin doğmasıdır. Bu durumda gözyaşı buruna boşalamaz.

Bebeklerde gözyaşı kanal tıkanıklığının tedavisi

İlk bir yıl masaj uygulaması yapılır. Masaj burun kökünden, aşağı doğru sıvazlama şeklinde uygulanır. Günde 4 kez, 15‘er defadan bu masaj hareketini yapmak gerekir. Masajla kendiliğinden kanalın açılma ihtimali %95 civarındadır.
Gözde çapaklanma oldukça antibiyotikli göz damlaları kullanılır.
1. yılın sonunda, yaşarma geçmezse kanal kendiliğinden açılmadı demektir. O zaman “sondalama” denen işlem yapılır. İlk sondalamadan sonra yaşarma şikayeti geçmezse, 2 ay sonra 2. bir sondalama daha yapılır.
2. sondalama ile de yaşarma geçmezse, bu kez 3 yaşın dolması beklenir ve “dakriyosistorinostomi” denen ameliyat yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp