Cüzzam (Lepra)

Cüzzam (Lepra) :

Cüzzam hastalığı, siyah salgının bütün vücuda yayılmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı ve kötü kokulu bir cilt hastalığıdır. Organlarının mizacını, görüntüsünü ve şeklini bozar. Hastalığın ileri dereceye ulaşmasında organlar parça parça dökülür ve düşer. Buna "Daü'l-Esed=Arslen Hastalığı" da denir. Böyle isimlendirilmesinde üç görüş vardır.

• Arslan, bu hastalığa çok yakalanmaktadır.

• Cüzzam, hastayı asık suratlı yapar ve ona arslan görüntüsü verir. (leolntiasis)

• Cüzzamlıya yaklaşan kimseye aslan gibi hücum eder veya hastalığını ona bulaştırarak onu yakalamış olur.

• Tabiplere göre cüzzam, bulaşıcı ve irsi bir hastalıktır. Bu sebeple cüzzamlıya ve veremliye yaklaşan kimse, bu hastalıklara hava ve teneffüs yoluyla yakalanır. Bazen vücut bu hastalığa çabucak yakalanabilmeğe elverişli olduğundan; yakınında ve düşüp kalktığı kişilerde mevcut olan hastalığı kendisine taşımaya kabiliyetli olur.

Çünkü mizaç kopyacıdır. Hastalıktan korkmak ve bulaşacaktır diye evham içinde olmak, bulaşmanın en önemli sebeplerindendir. Çünkü evham çok kısa zamanda bütün kuvvetlere ve mizaca hâkim olur. Hastanın nefesi bazen sağlıklı kimseye ulaşır ve onu hasta eder, bu birçok hastalıklarda görülmektedir.

Kirli havayı teneffüs etmek, hastalığın bulaşma sebeplerinden birisidir. Bütün bunlara rağmen; hastalığın bulaşabilmesi için vücudun bu hastalığa -elverişli olması ve bu paraziti kabul etmesi lazımdır.

• Cüzzamlının kötü kokusu o kadar fazladır ki onun yanında uzun süre oturan ve konuşana bulaşıp hasta eder. Cüzzamlı kimse eşi ile birlikte bir yorgan altında yatacak olursa, hastalık ona da bulaşabilir, çoğu kez o da hasta olur.

Cüzzamlı kimsenin çocuklan yaşlansalar bile cüzzam irsi olarak onlarda da görülür. Verem, sıtma ve uyuz hastalıklar da böyledir. Tabipler, veremli ve cüzzamlı hastalarla birlikte oturmamayı tavsiye ederler, bununla hastalığının kısa sürede bulaşacağını değil, teneffüs edilen hava bozulacağını, bozulmuş olan bu havayı uzun süre teneffüs eden kimseyi hasta edeceğin belirtmek isterler. Cüzzamdan Korunmak:

"Burun ve kulak deliklerinde kılların bitmesi, cüzzamdan korunmaya bir vesiledir.

Bulaşıcılığı:

• Cüzzamlı hastalara devamlı olarak bakmayınız! Onlarla konuşulduğu zaman, onlar arasında bir veya iki mızrak boyu mesafe bulunsun!

Tedavi:

"Zeytinyağı yenir. Onunla yağlanılır. Zira zeytinyağı birçok hastalık için şifadır. Cüzzam da o hastalıklardandır. .

• Her kim aç karına her ay, üç gün bal şerbeti içerse; felç, cüzzam ve alaca gibi kötü hastalıklardan sıhhat ve afiyet bulur.

• Başın ortasından kan aldırmak, deliliğe, cüzzama, dokularda meydana gelen uyuşukluğa ve diş ağrılarına karşı faydalıdır.

• Medine'nin acve isimli hurması zehirlenmeye karşı, Medine'nin toprağı ise cüzzama karşı şifa (koruyucu) 'dur. Cüzzam İçin Faydalı Olan Bitkiler:

• Nergis, cüzzam ve abraş hastalıklar için faydalıdır.

• Hanzal (Ebu Cehil Karpuzu)'ın yaprağı cüzzamlı kimsenin yaralan üzerine sürüldüğünde gayet faydalıdır.

• İçine altın tozu karıştırılmış ilaçlar cüzzam hastalığına ve safradan meydana gelen bütün ağrılara ve hastalıklara karşı faydalıdır.

• Zeytinyağı; cüzzam, kızıllık, sivilce, yara, çıban, egzama, habis yaralar, urlar ve kurdeşen gibi, cilt hastalıklarına karşı merhem gibi cilde sürülmesi gayet faydalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp